5 UX design trends voor 2020

Het wordt steeds lastiger om jezelf te onderscheiden van de rest als het gaat om webdesign. Alles is al geprobeerd, en dus wordt de ervaring van de bezoeker steeds belangrijker. We zijn op een punt gekomen waarbij bezoekers snel weg klikken van jouw website als deze niet gebruiksvriendelijk is. Hoe onderscheid je je dan wel? We geven 5 trends.


1. Storytelling

Zoals hierboven vermeld, wordt het steeds lastiger om jezelf te onderscheiden van andere website designers. Een veelgebruikte manier om dat probleem op te lossen, is het vertellen van een verhaal. Je moet niet meer denken: "Hoe geef ik de bezoeker een zo goed mogelijke ervaring".  Maar juist:  "Hoe geef ik de bezoeker een onvergetelijke ervaring". Door een verhaal te vertellen door middel van bijvoorbeeld animaties, video's of goede content, bereik je dat. Uit een onderzoek van HubSpot is gebleken dat mensen zo geprogrammeerd zijn dat ze meegesleurd worden door een verhaal. Als we een verhaal horen, hebben we 5 keer zo veel neurale activiteit, waardoor we een verhaal en de boodschap die het overbrengt veel beter kunnen onthouden.

Storytelling trend bij UX designBron: Sochnik

2. Animaties

Een manier om een goed verhaal te vertellen is door animaties te gebruiken op je website. Voor een goed voorbeeld kun je eens een kijkje nemen op deze website. Een paar andere bedrijven die dit veel gebruiken, zijn bijvoorbeeld Apple en Samsung. Je kunt zien dat naarmate je verder scrolt, er animaties getriggerd worden. Naast het feit dat je een onvergetelijke ervaring levert, is een animatie ook visueel aantrekkelijk, en uniek. Animaties worden door de groei in functies van browsers, ondersteund door alle grote browsers op mobiel en desktop en je ziet steeds meer bedrijven die animaties gebruiken.

Afbeeldingsresultaat voor webdesign animations
Bron: Daniel Korpai

3. UX Writing

UX Writing is gebaseerd op twee simpele regels, namelijk: wees respectvol en lever waarde. Naast dat het belangrijk is dat teksten makkelijk door te lezen zijn, is het ook belangrijk om je teksten zo humaan mogelijk te houden. Ga niet overdreven optimaliseren voor vindbaarheid in Google en blijf 'aardig'. Steeds meer grote design teams hebben een UX Writer/editor in dienst die bij nieuwe designs een zo gebruiksvriendelijk mogelijke tekst schrijft of bij redesign de teksten verbetert. UX Writing gaat naar verwachting alleen maar belangrijker worden en dus goed om eens naar te kijken bij je eigen website of app!

Afbeeldingsresultaat voor ux writing examples
Bron: UX Planet

4. Device-agnostic design

Een aantal jaar geleden waren we aan het hameren op responsive design, maar er is al weer een nieuwe standaard aan het opkomen: "Device-agnostic design". Of makkelijk vertaald: Het creëren van een naadloze user experience tussen het schakelen van apparaten.

Een voorbeeld: Je wilt een Uber bestellen en zegt tegen Siri "Hey Siri, Ik wil een Uber bestellen".

En dan start de Uber app met het scherm waar je je Uber kunt bestellen. Je moet als designer meer gaan denken aan de gehele gebruikersreis, van apparaat naar apparaat. Deze vorm van design gaat in de komende periode steeds belangrijker worden, en is net als het vertellen van een verhaal belangrijk voor het onderscheiden van je bedrijf. 

Device-agnostic design


5. Duim-vriendelijkheid

De meeste high-end smartphones die gemaakt worden, komen met een mooi 5'7 of zelfs 6'2 inch scherm. Het enige probleem met zo'n groot scherm is dat je duim niet overal bij kan. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, waarbij je met beide handen je telefoon moet bedienen als er bijvoorbeeld een button boven aan het scherm zit. Dit is makkelijk op te lossen door als designer rekening te houden met hoe ver een gemiddelde duim komt, en binnen dat gebied je buttons te plaatsen.

Afbeeldingsresultaat voor ux thumb zone
Bron: Thuy Gia Nguyen

Ben jij benieuwd hoe jouw huidige website scoort? 

Download onze website checklist en kom erachter of jouw website helemaal up-to-date is! Heb je nog geen website? Neem dan contact met ons op.