Dit zijn dé 10 essentiële onderdelen van een marketingplan

Marketingplan

Langzamerhand loopt het jaar 2015 ten einde en is het tijd om je te richten op het nieuwe jaar. De jaarwisseling is voor het MKB vaak het moment om het roer om te gooien of de huidige strategie aan te passen. Bedrijven in het MKB segment hebben niet altijd een uitgebreid marketing plan, maar voor jou als marketingdirecteur is dit het juiste tijdstip om een duidelijk plan op tafel te leggen.
In mijn vorige blog heb ik vier redenen gegeven waarom het belangrijk is om je marketingplan op papier te zetten. Een van de voordelen hiervan is dat het geldt als leidraad voor je marketingactiviteiten. Daarnaast helpt het je de verantwoordelijkheden te verdelen binnen je marketingteam en kun je altijd teruggrijpen op je marketingdoelen. In dit blog geef ik je de essentiële onderdelen waar een marketingplan uit moet bestaan.

Onderzoeksfase

Het doel van de onderzoeksfase is dat je zoveel mogelijk informatie wint over de markt, klant en concurrentie. De onderzoeksfase van je marketingplan bevat de volgende onderdelen:

1. Introductie

In de introductie van je marketingplan maak je de lezer bekend met het probleem en leg je uit waarom je jouw marketingplan schrijft.

2. Huidige marktsituatie

Nadat je de probleemsituatie beschreven hebt, probeer je inzicht te verkrijgen in de huidige marktsituatie. Hierbij kijk je vooral naar het marktaandeel en kun je bijvoorbeeld een concurrentieanalyse uitvoeren. Verder kun jij je ook richten op trends en veranderingen in de markt.

3. Klant analyse

Een ander onderdeel binnen de onderzoeksfase van je marketingplan is de klantanalyse. Op basis van marktonderzoek en andere data breng je de behoeften en wensen van jouw klant in kaart.

4. SWOT analyse

De SWOT analyse is een goed voorbeeld van een tool die je kunt gebruiken om de interne (Strengths & Weaknesses) en externe omgeving (Opportunities & Threats) in kaart te brengen. Maar er zijn ook andere tools die je kunt gebruiken om stakeholders te analyseren, zoals Porter’s Five Forces Model.

Strategiefase

Nadat je onderzoek hebt gedaan en genoeg informatie hebt verzameld, is het tijd om deze informatie te gebruiken voor het bepalen van je strategie.

5. Marketingdoelen

Het stellen van doelen is een essentieel onderdeel van je marketingplan. Zonder doelen zijn er geen richtlijnen waarop je team haar werkzaamheden kan baseren. Stel samen met je marketingteam doelen op met betrekking tot de afzet, het marktaandeel, het aantal klanten dat je wilt bereiken, de gewenste groei enzovoorts.

6. Marketing strategie

Een marketingstrategie beschrijft de segmenten die zich bevinden op de markt en met nadruk jouw doelgroep. Daarnaast heeft de strategie betrekking op de positionering van jouw product of bedrijf ten opzichte van de doelgroep.

Actiefase

De actiefase is de laatste fase van je marketingplan. Hierin beschrijf je de tactiek die je op korte termijn wilt hanteren om je doelen te behalen.

7. Marketingprogramma

Het marketingprogramma is het eerste onderdeel van de actiefase, maar kan ook als onderdeel van de strategiefase worden gezien. In het marketingprogramma staan de beslissingen die je neemt met betrekking tot de prijs, product, plaats en promotie. Dus kort gezegd: ”Welke kanalen wil ik gebruiken om mijn klant te bereiken?” en “Hoe willen wij als bedrijf dat de communicatie met de klant verloopt?”. Denk hierbij ook aan online kanalen zoals een actief zakelijk blog en aanwezigheid op social media.

8. Financieel plan

Als marketingafdeling kun je een heel goed idee hebben, maar aan de uitvoering ervan hangt natuurlijk een kostenplaatje. In dit onderdeel van je marketingplan komt het budget te staan dat je nodig denkt te hebben, maar ook de break-even analysis en andere financiële analyses.

9. Implementatie en controle

Wanneer je alles tot in detail hebt uitgewerkt, is het belangrijk dat de uitvoering van dit plan goed verloopt. Daarnaast wil je kunnen meten of je jouw doelen hebt behaald en tot welke resultaten dit heeft geleid. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het meten van succes gedefinieerd wordt.

10. Conclusie

In de conclusie verbind je de verschillende fasen van het marketingplan door te beschrijven wat de uitdaging was, welke oplossing je hiervoor hebt bedacht en tot welke resultaten dit heeft geleid.


Vind je dat bedrijven zich aan deze structuur van een marketingplan moeten houden of zijn er onderdelen die volgens jou weinig toevoegen? Laat het mij weten in een reactie hieronder.