E-mail marketing: hoe laat je jouw e-mail eruit springen?

email_marketingWow... schrikken! Ik heb een dag niet op mijn privé mail gekeken en alweer zes verschillende e-mails ontvangen, allen gericht op de komende feestdagen.

Over het algemeen check ik mijn mailbox maar een paar keer per week, want vaak bestaat het merendeel van de berichten uit aanbiedingen of andere vergelijkbare reclame e-mails (terwijl een interessante nieuwsbrief werd beloofd...).

Dit zorgt ervoor dat ik dergelijke berichten al snel naar de prullenbak verplaats, zonder ze überhaupt te hebben gelezen. Geen goed teken, maar waarom zou ik een e-mail openen als de onderwerpregel alwéér een aanbieding benadrukt (en weer eentje waar ik niet op zit te wachten...)?

email_marketing1


Uit de de infographic van Exact Target blijkt dat retailers in november circa 22 promotionele e-mails versturen naar hun contactenlijst en in december maarliefst 28! Dat is een he-le-boel... Geen wonder dat ik berichten - zonder ze te hebben geopend - direct verplaats naar de prullenbak. Dit betekent echter niet dat je als moderne marketeer moet stoppen met het versturen van e-mails. In tegendeel! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw mailings wél geopend en gelezen worden? En hoe val je op in de bergen van e-mails die mensen ontvangen?

Tijd om eens kritisch naar e-mails te kijken en in kaart te brengen welke e-mails er nou uitspringen en wat veel e-mails met elkaar gemeen hebben.

Een opvallende onderwerpregel

De nieuwsbrieven van Marktplaats vallen mij nooit zo op. Een onderwerpregel als "70 nieuwe rubrieken! Welke past bij u?‏" triggert mij nou niet direct om te openen. Totdat ik de volgende e-mail zag voorbij komen afgelopen zomer: "Checklist voor 7 gezellige dagjes uit‏". Dit vind ik een voorbeeld van een leuke onderwerpregel; het maakte me nieuwsgierig, ik wilde namelijk wel inspiratie voor gezellige dagjes uit!

Markplaats

Een ander voorbeeld uit de mode industrie: het e-mailonderwerp van modewinkel Shoeby "De meest sprankelende items voor december". Op zich niets mis mee, maar spreekt het mij echt aan? Dat helaas niet. Een onderwerpregel als "Sexy, Cozy november Sweaters" van Caché fashion merk ik daarentegen wel op. Een eenvoudig onderwerp, maar wie wil er nou niet op hetzelfde moment lekker warm zijn en er fantastisch uitzien?

Echte vaste regels zijn er niet voor de onderwerpregel, maar het is belangrijk om je publiek aan te spreken in hun eigen taal en een bericht te sturen dat aansluit op hun behoeften. Wanneer je contacten veel van elkaar verschillen, is het verstandig om verschillende e-mails te maken met unieke onderwerpregels en content. Want een sexy, cozy trui zal een man minder aanspreken dan een vrouw. Zo geldt dit ook in de B2B wereld: een HR manager wenst heel anders aangesproken te worden dan een IT manager.

Een interessante aanbieding

Als je een aanbieding wilt weggeven, geef er dan ook écht eentje weg. Je concurreert namelijk met duizenden andere aanbiedingen. Van aanbiedingen als "deze week 10% korting" of "gratis verzending" springen mensen niet recht overeind.

zwarte_crossEen aanbieding moet mensen echt meerwaarde bieden of iets opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de Zwarte Cross die vroege kaartkopers maarliefst 50 procent korting geeft. Een goede manier om vaste festivalbezoekers te belonen.

Iets aanbieden dat mensen alleen op een bepaald tijdstip kunnen bemachtigen, werkt vaak goed. Ook modewinkel Best of Brands doet het in mijn ogen goed met de actie "20 euro voor je oude jeans"; wie wil dat nou niet? Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk B2C voorbeelden, maar hetzelfde is van toepassing in B2B: zorg voor een aansprekende aanbieding!

Een persoonlijk tintje

Een persoonlijk tintje creëer je al eenvoudig door mensen aan te spreken met hun eigen naam. "Beste Leonie" vind ik bijvoorbeeld al meer aanspreken dan "Beste lezer". Maar hier red je het niet alleen mee.

Zorg ervoor dat jouw e-mail persoonlijke content bevat. Vertel dus niet hoe geweldig jouw bedrijf is of waarom mensen absoluut voor jouw producten moeten kiezen, want dat zal alleen maar averechts werken (mail gaat richting de prullenbak).

Deel eens een leuke video van medewerkers achter de schermen of laat een medewerker een handige tip vertellen. Denk na op welke manier je jouw e-mails nuttiger en persoonlijker kunt maken. Wat voor een content het ook betreft; deel het op dezelfde manier als je zou doen met een vriend(in) of collega. Denk niet vanuit een merk, maar vanuit een persoon.

Een duidelijke Call to Action

Als mensen iets kunnen aanvragen of zich ergens voor kunnen aanmelden via jouw e-mail, laat dat dan duidelijk zien met behulp van een Call to Action (CTA).

Het probleem is vaak: of een CTA button is bijna niet te vinden of er zijn er veel te veel. In beide gevallen zal de conversie tegenvallen. Ook als er veel CTA buttons zijn, want dan weet je al snel niet meer waar je moet klikken.

Houd het dan ook simpel en kies voor enkele, duidelijke buttons. Met duidelijk bedoel ik onder andere; niet te veel woorden, een mooie lay-out en een opvallende kleur.

Nog een paar tips...

Dit blog sluit ik graag af met een aantal handige e-mail marketing tips.

 • Proeflezen
  Een e-mail met typefouten zal je geloofwaardigheid doen verminderen. Doe daarom altijd een proefrondje en lees jouw e-mail nog eens goed door voordat je op Versturen klikt.
   
 • Juiste timing
  Wat de beste tijd is voor het versturen van een e-mail verschilt per branche, per doelgroep, de dag van de week en de tijd van het jaar. Met marketing automation sofware kun je A/B-testen uitvoeren om erachter te komen wat het beste tijdstip voor jouw doelgroep is.
   
 • Follow-up
  Zorg ervoor dat je jouw contacten blijft voorzien van relevante, aanvullende informatie door het bouwen van een interessante follow-up. Mensen die geklikt hebben bied je bijvoorbeeld een aansluitende aanbieding aan en mensen die de e-mail niet geopend hebben stuur je een reminder.

Heb jij als moderne marketeer nog tips om e-mails op te laten vallen? Ik kijk uit naar jouw reactie! 

content-marketing-b2b-CTA