Hoe kies je het juiste font/lettertype

Er zijn duizenden betaalde en gratis fonts voor designers om uit te kiezen. Het is echter zo dat bij het kiezen van een font je niet alleen maar op gevoel een font kan kiezen. Om een goede keuze te maken moet er goed gekeken worden naar de functie, de context en nog naar diverse andere factoren. Hoe zorg je er dan voor dat je het juiste lettertype kiest? Hieronder volgt een lijst met handige tips die je kan helpen om zelf aan de slag te gaan met de keuze voor een bepaald lettertype.

Persoonlijkheid

Voordat je een project start moet je goed nadenken over de waardes en woorden die het gevoel beschrijven van wat je wilt maken. Wordt het bijvoorbeeld een vriendelijk-, intelligent- of zelfverzekerd ontwerp. Het maken van een moodboard helpt je hierbij. Beperk jezelf hierin tot 5 karaktertrekken, zodat je een richting hebt waarin je het font moet gaan zoeken. Een vriendelijk font is over het algemeen wat ronder en prettig leesbaar. Een zelfverzekerd font is iets strakker en de woorden zijn vaker geschreven in hoofdletters.

Uiterlijk en tone of voice

Bij de keuze voor het juiste font zijn er twee belangrijke peilers:

  • Visueel: het uiterlijk van het font.
  • Tone of voice: het samenspel van woorden om een boodschap te vormen.

Beide elementen moeten harmoniseren met elkaar. Gebruik de waardes die je eerder al hebt gekozen om te begrijpen wat een lettertype nu eindelijk zegt en hoe een boodschap eruit ziet als je het vergelijkt met wat is geschreven. Het juiste lettertype kan de boodschap versterken en daarom is het erg belangrijk om het goede lettertype te kiezen.

Je kunt letten op factoren zoals letterdikte, rondheid, lengte en hoe het lettertype van de een naar de andere letter overvloeit. Je zal uiteindelijk moeten kiezen tussen een letter met of zonder schreef. (dat is het lijntje dat bij de letters van bepaalde lettertypen als afsluiting dwars op de uiteinden van de letterlijnen staat.) Een andere optie is de keuze voor een handgeschreven letter. Elke karaktertrek van een lettertype zal een bepaalde emotie oproepen.

Denk in functionaliteit

Denk altijd in functie en niet alleen in vorm! Het heeft geen zin om het ultieme lettertype te kiezen en hier helemaal voor te gaan om er later achter te komen dat het niet werkt als het technisch geïmplementeerd moet gaan worden. Houd hier vanaf het begin rekening mee.

Performance

Het is al vaak gebleken dat het verstandig is om een font te kiezen wat geschikt is voor web en mooi zal worden weergegeven in een browser. De laadtijd van een font is ook belangrijk.

Als je bijvoorbeeld naar google fonts kijkt kan je bij ieder font een laadtijd indicatie zien. Beperk je bij de keuze ook tot een bepaald aantal diktes van een font om zo de laadtijd te bevorderen.

Kijk goed om je heen….

Als je een lettertype zoekt voor je bedrijf kijk dan goed om je heen. Overal om je heen waar teksten gebruikt worden is er een lettertype. Wat roepen de verschillende lettertypes bij je op en wat past bij het karakter van je bedrijf? Genoeg inspiratie om uit te putten dus.

Test je lettertype grondig en blijf kritisch

Test je lettertype altijd grondig en doe dit met relevante inhoud. Bekijk het in het juiste formaat. Alleen dan kan je goed beoordelen of je een juiste keuze hebt gemaakt al dan niet. Mijn advies is om dit samen te doen met je ontwerper.

Combineer zorgvuldig

Wil je twee lettertypen combineren dan moet je goed nadenken over wat je hiermee wilt bereiken. Ga je voor harmonie of juist voor een mooi contrast? Kies je voor een mooi contrast waarbij je een moderne letter combineert met een klassieke letter of kies je voor een ander contrast? Een harmonieuze combinatie kan ook erg mooi zijn. Op deze site kan je wat voorbeelden van combinaties zien https://fontpair.co/

Een laatste tip

Let goed op dat je het niet saai maakt door teveel voor hetzelfde te gaan! Nu je weet dat er veel factoren zijn die bepalen of een lettertype past bij het bedrijf kun je met de nodige kennis op zoek naar het juiste font. Heb jij toch nog twijfels? Dat is niet vreemd, aangezien de keuze voor een lettertype een erg belangrijk besluit is. Neem dan contact op met ons en wij helpen je verder.