In 8 stappen naar je eerste moderne marketing campagne

In 8 stappen naar je eerste moderne marketing campagne

Veel bedrijven staan op het punt om hun eerste stappen te zetten in de wereld van online marketing. Kennisleiderschap opbouwen, online zichtbaar worden en leads genereren zijn veelgehoorde redenen om te starten met het creëren en online delen van content. Maar waar begin je? Natuurlijk wil je snel wat op poten hebben staan. Tegelijkertijd moet er wel iets goeds staan, iets dat daadwerkelijk resultaten gaat opleveren. Het gevaar is namelijk dat je content gaat ontwikkelen puur ‘for the sake off it’. Kwantiteit boven kwaliteit dus, in plaats van andersom. Mijn advies: begin met een simpele, duidelijk afgebakende campagne. In dit blogartikel vertel ik je hoe je in relatief korte tijd een moderne marketing campagne opzet die daadwerkelijk iets oplevert.

1. Bepaal je budget

Voor je aan de slag kunt met het ‘leuke’ deel van de campagne, moet je eerst even naar de cijfertjes kijken. Want een campagne is lang zo leuk niet als je de kosten ervan niet terugverdient. Je belangrijkste graadmeter: de kosten per lead. Hoe hoog die kosten mogen zijn, hangt sterk samen met je gemiddelde orderbedrag. Als dit een laag bedrag is, moet je veel klanten binnenhalen om de kosten per lead terug te verdienen. Maak dus altijd een afweging of en hoeveel een marketing campagne je waard is. Bedenk tegelijkertijd dat een moderne marketing campagne lang “leeft” omdat hij voor altijd online blijft staan. De opbrengsten van het eerste halfjaar zijn daarom vaak slechts het begin.

2. Kies één product of dienst

Natuurlijk wil je het liefst heel je portfolio online aan de man brengen. Helaas is het onmogelijk om in één keer voor al je producten of diensten een volwaardige en volledige content campagne op te zetten. Begin daarom gewoon met één product of dienst en ontwikkel daar je eerste campagne omheen. Ga na welk product of dienst de grootste afzetmarkt heeft, waar veel urgentie voor is of waar online veel op wordt gezocht. Dit wordt het centrale onderwerp van je eerste campagne.

3. Duik in één van je doelgroepen

Nu je het onderwerp van de campagne hebt gekozen, kun je aan de slag met de doelgroep. Zeker bij lange en complexe aankoopbeslissingen zijn er vaak meerdere beslissers betrokken. Elk van die beslissers heeft zijn eigen uitdagingen en moet dus op een andere manier worden aangesproken. Kies daarom één beslisser en richt daar je campagne op. Om je doelgroep echt goed te begrijpen duik je eerst in zijn zakelijke leefwereld en stel je een buyer persona profiel op.

4. Bepaal de waardepropositie

In de moderne marketing campagne draait alles om waardevolle en relevante content. Maar wat is relevant? Om hierachter te komen, heb je inzicht nodig in de leefwereld en uitdagingen van je doelgroep. Met goede content bied je hen een oplossing voor een probleem of draag je nieuwe ideeën aan waarvan ze profijt kunnen hebben. Je moet er dus achter zien te komen hoe jouw product of dienst je doelgroep verder helpt. Een handig framework om dit te bepalen is het waardepropositie canvas. Aan de hand van dit framework bepaal je welke pijnpunten je in de content gaat aanstippen en hoe je de doelgroep gaat verrassen met nieuwe oplossingen en ideeën.

5. Ontwikkel de content

We zijn 4 stappen verder en nu kunnen we eindelijk beginnen met het creëren van content! Begin met het centrale content offer van je campagne: een e-book of whitepaper dat zo waardevol is dat je doelgroep zijn gegevens ervoor wil achterlaten. Op basis van dit content offer ga je aan de slag met het schrijven van gerelateerde blogartikelen. In deze blogs kun je een onderwerp uit het centrale content offer verder uitdiepen of juist over een algemener probleem of trend schrijven. Natuurlijk denk je daarbij ook altijd aan zoekmachineoptimalisatie.

6. Richt de techniek in

De content is in ontwikkeling, nu de techniek nog. Daar komt stiekem nog best wel wat bij kijken. Je hebt een blogmodule nodig, een landingspagina, geautomatiseerde e-mails en natuurlijk een CRM. Oftewel: het conversiepad moet ingericht worden. Slimme marketing automation software kan je hierbij helpen.

7. Bepaal je promotiekanalen

Een moderne marketing campagne kan tegenwoordig niet meer zonder promotie. Organisch zoekverkeer en leads zijn echt iets van de lange adem. Om ook op korte termijn resultaten te realiseren, kun je een mix van earned, paid en owned media inzetten. Denk bijvoorbeeld aan je nieuwsbrief, je social media kanalen en AdWords advertising.

8. Denk na over de opvolging

Staat alles klaar? Dan kan je eerste campagne live! Spannend, want hoe goed je ook bent voorbereid; het is altijd afwachten wat er gaat gebeuren. Toch raad ik je aan om van tevoren al na te denken over de opvolging van eventuele leads die je campagne oplevert. Je moet hiervoor nauw samenwerken met het salesteam. Gaan zij de leads nabellen of is er eerst nog lead nurturing nodig? Het is verstandig om al een plan van aanpak klaar te hebben liggen, vóór de leads binnenstromen.

Aan de slag met je eerste marketing campagne!

Met bovenstaande 8 stappen, voldoende budget en wat tijd en energie kun je in een maand of 2–3 je eerste moderne marketing campagne live hebben staan. Laat de campagne 3 tot 6 maanden lopen en evalueer dan de resultaten. De bevindingen van deze eerste campagne bieden een goede houvast voor het ontwikkelen van eventuele volgende campagnes. Wil je meer weten over moderne marketing en wat het kan betekenen voor B2B bedrijven? Download dan ons e-book hierover!