Moderne marketing inzetten voor recruitment doelen

Moderne marketing

Dat moderne marketing hoogwaardige leads kan genereren voor ondernemingen komt in veel van onze blogs naar voren. Ondernemers zetten hiervoor allerlei middelen in en voeren verschillende activiteiten uit. Denk aan paginaoptimalisatie, bloggen, landingspagina’s met interessante content, adverteren en activiteiten op social media. Het genereren van nieuwe business voor je onderneming is niet het enige waar moderne marketing je mee kan helpen. Heb je al wel eens gedacht aan het werven van nieuw personeel? Als ondernemer denk je hier waarschijnlijk niet snel aan als we het hebben over een moderne marketingstrategie. Toch zien we dit steeds vaker: bedrijven die moderne marketing inzetten voor HR doelen. In dit blog laat ik de potentie van moderne marketing op het gebied van HR/recruitment zien.

Waar moet je zijn?

Een groot deel van de jobhunt vindt, net zoals de zoektocht naar oplossingen voor problemen op bedrijfsniveau, online plaats. Starters op de arbeidsmarkt, maar ook meer ervaren personeel zoeken online naar vacatures. Dit doen zij op alom bekende vacaturesites en op social media. Ze melden zich bijvoorbeeld aan bij Facebook en LinkedIn groepen waarin bedrijven hun vacatures plaatsen. Zelfs op Twitter kan men door op bepaalde hashtags te zoeken bij een interessante werkgever uitkomen. Als je opzoek bent naar personeel, is het slim om jezelf of jouw recruiter bij die groepen aan te melden.

Wat moet je doen?

Er zijn verschillende manieren om nieuw personeel aan te trekken via moderne marketing:

Website

Als je vacatures hebt is het ten eerste handig om dit op de website te vermelden. Een vacaturepagina is een vereiste, maar je kunt dit uitbreiden met een blog. Op een recruitment blog kun je openstaande functies uitgebreid beschrijven, maar ook de bedrijfscultuur en wat werken bij jouw onderneming leuk en interessant maakt. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld interviews plaatsen met personeel. Een voorbeeld hiervan is het Werken bij Valori blog dat wij samen met Valori hebben opgezet. Een blog en een uitgebreide vacaturepagina maken jouw bedrijf voor werkzoekenden beter vindbaar, als je tenminste keywords gebruikt die iemand die naar een baan (in jouw vakgebied) zoekt zal gebruiken. Bovendien geeft het een kijkje in jouw organisatie, iets wat voor een werkzoekende belangrijk kan zijn. Bied lezers de mogelijkheid direct te solliciteren of door middel van een download meer over een functie of jouw organisatie te weten te komen. Als zij hun gegevens achterlaten kun je ze later opvolgen met bijvoorbeeld een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. 

Social media

Met aanwezigheid in vacaturegroepen op LinkedIn en Facebook vergroot je je naamsbekendheid en daarmee de kans dat de juiste persoon zich als potentieel werknemer aanbiedt. Daar moet je wel wat voor doen. In LinkedIn groepen kun je vacatures op de speciaal daarvoor ingerichte vacaturepagina plaatsen. Daarnaast is het de ideale plek om jouw HR blog te promoten waarmee je werkzoekenden naar je website trekt. Stel interessante vragen om de discussie op gang te brengen en meer aandacht voor jouw posts te genereren. Zorg op Facebook voor aantrekkelijke, opvallende berichten. Vacaturegroepen zijn vaak gericht op een vakgebied of geografische regio, dus let daarop bij het uitzoeken van de juiste groep. Personeel werven op Twitter kan het makkelijkst door de hashtag #vacature in berichten te gebruiken.

Adverteren

Het aanbod in deze groepen en op Twitter is best groot. Om wat meer op te vallen kun je er voor kiezen te adverteren. Op Twitter doe je dit bijvoorbeeld door een uitgelichte tweet op te stellen met #vacature in de tekst die getoond worden aan voor jou interessante personen. Op Facebook adverteer je bijvoorbeeld met een gesponsorde update waarin je werken bij jouw onderneming promoot. LinkedIn is van zichzelf meer gericht op werkzoekenden en biedt je meer mogelijkheden zoals met LinkedIn Recruiter en door te adverteren op het platform.

Jouw strategie

Heb jij al wel eens moderne marketing strategieën gebruikt om nieuw personeel te werven? Laat het me weten in een reactie. Lees in het onderstaande e-book meer over inbound recruitment.