NIMA Marketing Day 2017: 3 takeaways

Op dinsdag 20 juni vond in DeFabrique in Utrecht de eerste editie van de NIMA Marketing Day plaats. Het event werd georganiseerd door NIMA, de Beroepsvereniging van Marketeers en was gericht op iedereen die werkt en leeft in marketing. Voor de marketeers van Bureau Vet dus reden genoeg om af te reizen naar de provincie Utrecht om daar een dag te beleven boordevol interessante marketingpresentaties van mensen achter mooie merken als ABN-AMRO, IBM, NS, Funda, Google, Philips, Scoupy en ga zo maar even door… In dit blogartikel benoemen we drie takeaways die tijdens de NIMA Marketing Day aan bod kwamen.

 

1. Emirates Airlines: Benfica Safety Video

In de middagsessies stond de presentatie van Ruud Boer van BTM op het programma. Ruud is schrijver van het boek ‘Brand Design’ en zoomde tijdens zijn presentatie in op de kracht van een sterk merk. Volgens zijn redenering is een sterk merk relevant, onderscheidend en geloofwaardig. Een aspect dat daarbij aan bod kwam was ‘de mensen achter het merk’. ‘Mensen zijn het merk’ is de opvatting van Ruud Boer. Om aan te tonen wat de kracht daarvan kan zijn toonde hij als voorbeeld een video van de stewardessen van Emirates Airlines.

Emirates is sponsor van voetbalclub Benfica en wilde op een ludieke manier de fans van de voetbalclub meer bij het merk betrekken. Dat hebben zij gedaan middels een briljante actie in het voetbalstadion. Volgens Emirates zelf was de actie een perfect voorbeeld van de manier waarop zij met hun klanten willen connecten door middel van sponsoring. Het is grappig in combinatie met de passie voor voetbal en de passie van de voetbalsupporters voor hun club.

Iedereen kent wel de veiligheidsinstructies in een vliegtuig, maar niemand is er tijdens de vlucht mee bezig. We hebben het als zo vaak gezien dat we het aan ons voorbij laten gaan. De stewardessen van Emirates kregen het echter voor elkaar om 65.000 man naar hun veiligheidsinstructies te laten kijken.


2. Waarom 11 Cristiano Ronaldo’s funest is voor je marketing

Tijdens de presentatie van Pieter Voogt van PauwR marketing werd ingezoomd op de ‘customer journey’, ofwel de klantreis die een klant doormaakt binnen je bedrijf. De customer journey kent drie fasen die een klant doorloopt alvorens hij of zij overgaat tot aankoop van een product of dienst. Deze drie fasen zijn:

  • De awareness of oriëntatiefase
  • De consideration of overwegingsfase
  • De decision of aankoopfase

Het punt dat Pieter Voogt tijdens zijn presentatie maakte is dat veel bedrijven deze drie fasen laten voor wat het is en met hun marketing(acties) voornamelijk de focus leggen op de derde en laatste fase van de klantreis. Daarmee verspillen ze eigenlijk marketingbudget.

Met kreten als ‘koop nu’, ‘sluit nu je abonnement af’ en ‘bestel vandaag’ proberen bedrijven namelijk klanten te verleiden tot een aankoop van hun product of dienst. In de praktijk is het echter zo dat een klant nog helemaal niet klaar is voor een aankoop. Een klant is zich bijvoorbeeld nog aan het oriënteren (oriëntatiefase) of is aan het afwegen (overwegingsfase) voor welke optie hij of zij moet kiezen. In zo’n geval is het beter om content en informatie aan te bieden die aansluit bij de fase van de klantreis waarin de klant zich bevindt.

NIMA marketing day 2017

Bron: PauwR Internetmarketing

Zie de klantreis en de marketingacties per fase van de klantreis als een voetbalelftal dat bestaat uit drie verschillende linies (verdediging, middenveld en aanval). Cristiano Ronaldo kan nog zo’n goede spits zijn, als zijn verdedigers niet verdedigen verliest hij iedere wedstrijd en als hij geen voorzet krijgt vanuit het middenveld dan kan hij niet socren. Het is een samenspel tussen de linies. Elke linie, ofwel elke fase uit de customer journey, dient doorlopen te worden alvorens Ronaldo de aanval kan promoveren tot doelpunt. 11 Cristiano Ronaldo’s opstellen heeft dus geen enkele zin; dat is verspilling van je marketingbudget.

3. Sliders in je website werken niet

Je kent het wel, een website die opent met een prachtige carrousel waarin verschillende sliders, of afbeeldingen, achtereenvolgens voorbijkomen. De bekende SEO-partij Yoast (van Yoast.com) zei het al eerder: ‘slider sucks’. Ofwel, een slider op een homepage van je website heeft weinig toegevoegde waarde. Slechts 1% van de bezoekers die de slider ziet klikt er daadwerkelijk op. Bovendien klikt men dan vrijwel altijd op de eerste slide. De tweede slide wordt door vrijwel niemand bekeken, laat staan dat iemand erop klikt. Een slider is verwarrend voor bezoekers, omdat er veel verschillende informatie ongestructureerd weergegeven wordt.

Tijdens de presentatie van de Nederlandse Spoorwege op de NIMA Marketing Day 2017 werd dat nog maar eens bevestigd. Zij hadden eerst een prachtige carrousel op de homepage van de website die weinig toegevoegde waarde opleverde voor de bezoeker. Vervolgens zijn ze al hun klantdata gaan structureren en zo hebben ze de mogelijkheid om vanuit de data marketingacties op touw te zetten. Dat resulteert in een zeer persoonlijke klantbenadering van een klant, waarbij content bijna op individueel niveau wordt aangeboden.

De NS deed een campagne waarbij zij twee varianten van een boodschap onder hun doelgroep hebben verspreid. Mensen die deze boodschap hebben gezien kwamen vervolgens op de website van de NS terecht en kregen daar dezelfde banner te zien. Dit resulteerde in het feit dat de klikratio (CTR) op de banner steeg van 0,84% (bij de oude carrousel) naar 7,36% bij de persoonlijke banner. De content heeft ineens context en dat slaat aan.