Online brand identity: 5 ideeën om je bedrijf een gezicht te geven

online brand identity

online brand identityJe ziet tegenwoordig steeds meer overlap tussen branding en online marketing. Niet zo gek, want het grootste deel van het verkoop- en recruitmentproces gebeurt online. Dit brengt wel een uitdaging met zich mee, want hoe zorg je dat je een band opbouwt met je potentiële klanten en collega’s als je in eerste instantie geen persoonlijk contact met ze hebt? Waar vroeger de verkoper het gezicht van je bedrijf was, zijn het nu je website, social media en andere online kanalen waar mensen hun eerste indruk opdoen. Nu die verkoper pas veel later in beeld komt, is het belangrijk om je organisatie ook al in dat eerste online stadium een gezicht te geven. Mensen willen tenslotte zaken doen met mensen, niet met bedrijven. Daarom in dit blog een aantal tips en ideeën om je brand identity online uit te dragen.

1. Blogs en columns

Bloggen is een goede manier om je bedrijf online te presenteren. Als kennisleider, of als aantrekkelijke werkgever. Een blog is met name een mooi platform voor jouw productspecialisten. Hier deel je hun kennis en laat je tegelijkertijd zien wie er achter de schermen zo hard werken aan jouw innovatieve producten. Laat jouw medewerkers die blogs dan ook actief delen, bijvoorbeeld op LinkedIn. Overweeg ook eens om een productspecialist een gastblog te laten schrijven voor een vakwebsite of kennisplatform binnen jouw markt. En wil je collega’s meer ruimte geven om de visie van het bedrijf uit te dragen? Denk dan eens aan een column, dat is net weer een stukje persoonlijker dan een blog.

2. Video’s en vlogs

Uiteindelijk zeggen beelden natuurlijk veel meer dan woorden. Met video geef je je bedrijf letterlijk een gezicht. Dan moeten jij en je collega’s wel even over een klein drempeltje heen stappen: het is namelijk best spannend om een camera op je snufferd te hebben. Een aantal ideeën voor videoformats:

  • Een interview
  • Een rondleiding door het kantoor of de fabriek
  • Een dag in het leven van
  • Een instructie/uitleg/demo video

Dit soort video’s zijn niet alleen interessant voor potentiële klanten, ze geven ook kandidaten een kijkje in het bedrijf. Voor een bedrijfsvideo hoef je overigens echt geen hele filmploeg in te schakelen. Je medewerkers maken die filmpjes net zo gemakkelijk zelf met hun eigen telefoon. Een vlog kan bovendien stukken spontaner en persoonlijker zijn dan een gescripte video. Een voorbeeld van een bedrijf dat haar stappen zet op het gebied van video is Limburgia, kijk maar eens op hun Youtube kanaal.

3. De over ons pagina

Ook op je website moet je een duidelijk beeld schetsen van wat jullie doen en wie jullie zijn. De over ons pagina is daarvoor erg geschikt. Dat dit één van de vier meest bezochte pagina’s is van een website, geeft al aan dat mensen snakken naar een beeld van de mensen achter een organisatie. Een aantal tips voor een goede over ons pagina:

  • Praat niet over jezelf, maar over wat je kan betekenen voor je klanten. Een bezoeker zal namelijk altijd gefocust zijn op de ‘what’s in it for me’.
  • Laat je klanten aan het woord, zij kunnen waarschijnlijk nog beter vertellen wat jouw waarde is.
  • Maak het menselijk. Vertel je verhaal, maar hou het kort en krachtig.
  • Maak het visueel. Teamfoto’s maken je bedrijf een stuk menselijker.
  • Bedenk jezelf dat ook potentiële medewerkers op deze pagina kijken, presenteer jezelf dus ook als een aantrekkelijke werkgever.

4. Nieuwsbrief en social media

Een nieuwsbrief en je social media kanalen zijn vaak wat informelere platforms en dus heel geschikt om de menselijke kant van je organisatie te laten zien. Deel bijvoorbeeld in de nieuwsbrief een verslagje van jullie teamuitje of vertel wat er zoal gaande is op kantoor. Of zet eens een medewerker in de picture met een kort interview. Al die leuke team- en officefoto’s die jullie maken, kun je kwijt op je Instagram account: een heel goed platform om nieuwe medewerkers een kijkje te geven in jullie organisatie.

5. Persoonlijke video’s

Zoals ik al schreef, komt het moment dat de verkoper bij de potentiële klant langsgaat pas veel later in het aankoopproces. Dat wil echter niet zeggen dat die verkoper al die tijd niet in beeld is. Het is juist slim om al in een vroeg stadium het gezicht achter de mailtjes en telefoontjes te laten zien. Persoonlijke video’s zijn daar het perfecte middel voor. De mensen van je salesteam nemen die heel gemakkelijk op met behulp van een gratis tool als Soapbox. Voeg bijvoorbeeld eens een korte persoonlijke videoboodschap toe aan een aangevraagd content offer, of bij het uitsturen van een offerte. Hetzelfde geldt overigens voor recruiters. Benader kandidaten eens met een persoonlijke video in plaats van een standaard mailtje. Dat laat zien dat je echt interesse in hen hebt en geeft hen ook meteen een beeld van het bedrijf en de recruiters.

Ga aan de slag met je online brand identity!

In een wereld waarin er zo veel online, digitaal en geautomatiseerd is, snakken je potentiële klanten naar een beetje menselijkheid. Door te laten zien wie je bent, onderscheid je je van de concurrent en trek je precies die mensen aan die een match hebben met jouw bedrijf. Ga dus vandaag nog aan de slag met jouw online brand identity! Eerst nog even verder lezen? Download dan onderstaand e-book over het opbouwen van een sterk B2B merk.

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper