Online marketing in de coronacrisis: do’s en don’ts

Online marketing corona crisisEr wordt al genoeg over geschreven, dus ik houd het kort: de corona-uitbraak in ons land zorgt ervoor dat we anders zijn gaan werken. Mensen werken thuis, een enkeling op kantoor en sommige bedrijven liggen zelfs helemaal stil. Logisch dat (online) marketing op dit moment niet voor iedereen de prioriteit heeft. Toch is dat misschien niet helemaal terecht. Want juist nu iedereen aan de thuiswerkplek gekluisterd is, is je audience ineens een stuk groter! Er liggen dus kansen, maar je moet er ook voor waken dat je marketingactiviteiten niet voorbij gaan aan de huidige situatie. Daarom in dit blog een aantal do’s en don’ts waarmee je ook in deze periode effectief aan de slag kunt gaan!

 

Do #1 – Houd je statistieken realistisch

Waar je collega’s normaal één dag thuis werken, zitten ze nu waarschijnlijk op allemaal de hele week thuis. Om die reden is het slim om in je webanalyse tool de IP-adressen van thuiswerkende collega’s op te nemen. Zo weet je zeker dat die piek in verkeer niet komt van alle medewerkers die hun eigen blogs aan het bewonderen zijn.

In HubSpot voeg je gemakkelijk IP-filters toe in de settings. In Google Analytics moet je hiervoor een gefilterde weergave aanmaken. Let op: zorg er altijd voor dat je een ‘rauwe’ weergave houdt om geen data te verliezen!

 

Do #2 – Ga buiten de gebaande paden

Thuiswerken staat in de meeste gevallen gelijk aan werken op andere uren. Misschien sta je vroeger op, begin je juist later of neem je vaker pauzes, maar de kans dat je precies van 9 tot 5 werkt is kleiner dan wanneer je op kantoor zit. Hierdoor is het ook aan te raden om jouw marketingactiviteiten uit te breiden naar die ruimere werktijden. Waar je voorheen advertenties alleen tussen 9 en 5 liet zien, kun je er nu prima voor kiezen om ze tussen 7 en 7 in te plannen. Hetzelfde geldt voor je workflow mails en notificaties, ook daarbij is het geen probleem om de tijden wat ruimer te nemen.

Een bijkomstigheid van de afnemende 9 tot 5 mentaliteit is dat mensen meer op sociale media zitten tijdens hun werk. Dat is helemaal niet erg, want zulke microbreaks zorgen er juist voor dat je effectiever thuis werkt. Door deze minibreaks kan het nu dus best een goed moment zijn om te beginnen met paid advertising op social media. Heb je hier nog geen ervaring mee? Dan raad ik je aan om eerst wat tijd te besteden aan het uitpluizen van alle mogelijkheden, bijvoorbeeld met de video’s van Facebook for Business.

 

Do #3 – Maak gebruik van de “extra” tijd

Deze situatie kan er zomaar voor zorgen dat je veel tijd over hebt op het gebied van marketing. De tijd die je over hebt, hoef je zeker niet te zien als verloren, want er zijn veel dingen die je nu kunt oppakken.

Allereerst kun je nieuwe dingen gaan proberen. Er zijn veel tools die je gratis of voor een laag bedrag kunt testen. Zo biedt HubSpot nu de Starter Growth Suite aan voor $50 per maand, zodat je in deze tijden toch in contact kunt blijven met leads, prospects en klanten. Met dezelfde investering kun je ook beginnen met de inzet van Conversational Marketing voor jouw bedrijf met Drift Standard.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je huidige tools beter te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe Google Ads certificaten halen of courses uit de HubSpot Academy volgen. In dit artikel vind je maar liefst 26 gratis te volgen online cursussen die verband houden met online marketing.

 

Do #4 – Herstructureren kun je leren!

Deze tijd is bij uitstek geschikt voor het doen van taken waar je gewoonlijk geen tijd voor hebt. Denk er bijvoorbeeld eens aan om:

  • Oude content te herschrijven
  • Jouw file manager of CRM op te ruimen
  • Verouderde (email)designs te herzien

Kortom: ook als er niets te doen is, is er altijd genoeg te doen!

 

Don’t #1 – Doen alsof er niets gaande is

Hoewel er dus genoeg te doen is, wil ik je ook een aantal dingen meegeven die ik zou afraden om te doen in deze tijd. Doorgaan zoals je altijd gewend bent, is in de meeste branches niet mogelijk. Probeer dus ook niet koste wat het kost vast te houden aan je marketingplannen voor 2020. Met kleine (tekstuele) tweaks in bijvoorbeeld je lead nurturing of advertenties kom je als bedrijf snel een stuk sympatieker over. Praat niet meer over ‘op kantoor’, maar juist over ‘aan de keukentafel’. Ook grapjes over de horeca of zorg kun je in deze tijden maar beter even links laten liggen.

 

Don’t #2 – De situatie uitbuiten voor zelfpromotie

Hartstikke goed dat al jullie medewerkers thuis werken, maar ook hartstikke logisch. Het is natuurlijk belangrijk om noodzakelijke informatie te delen met belanghebbenden, maar don’t overdo it. Bedrijven die in deze situatie overdreven graag hun eigen imago willen opkrikken zullen uiteindelijk bedrogen uitkomen. Doe dat dus maar gewoon niet!

 

Don’t #3 – Employee success vergeten

In deze tijd is het niet alleen noodzakelijk om er voor je klanten te zijn, maar ook alle medewerkers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Nu is dit misschien niet iets waar je als marketeer meteen mee aan de slag kunt, maar het is wel iets waar je de afdeling interne communicatie bij kunt ondersteunen

Het is namelijk noodzakelijk dat iedereen de bedrijfsbrede maatregelen naleeft, want de medewerkers zijn uiteindelijk toch het visitekaartje van het bedrijf. Van de maatregelen weten is dus even zo belangrijk als er begrip voor hebben en ernaar handelen.  Zorg naast digitaal gepubliceerde maatregelen ook voor een (interactieve) peptalk of presentatie waarin duidelijk wordt waarom deze keuzes gemaakt zijn. Op die manier voelen mensen zich meer betrokken en kun je ze direct een hart onder de riem steken.

 

Succes!

Het ene bedrijf wordt harder getroffen door deze crisis dan het andere bedrijf en dat heeft ook impact op jou als marketeer. Ik hoop natuurlijk dat jij in de luxe positie zit dat je ruimte hebt om bovenstaande punten op te pakken. Hopelijk heb ik je wat ideeën gegeven waarmee je de komende periode toch op een nuttige manier in kunt vullen.