- Home /
- Kennis delen doen we graag /
- Social media gebruik: je bent wat je publiceert
Social media gebruik: je bent wat je publiceert

Soms hebben social media gebruikers niet door dat wat ze online plaatsen voor iedereen zichtbaar is. Ze zijn zich er niet van bewust dat de hele wereld kan meekijken. Een niet goed doordacht bericht plaatsen kan al snel voor een hoop onrust zorgen.
Het is dus niet verstandig om ‘zomaar’ iets op social media te zetten.
Dat geldt ook voor moderne ondernemers op social media. Het is belangrijk dat je nadenkt over wat voor jouw volgers relevant is. Wat zouden zij graag willen lezen en zien? Deel kennisartikelen en laat zien dat jij als bedrijf op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de markt. Geef zo nu en dan ook je mening over bepaalde onderwerpen. Doe dit wel op een nette manier zonder anderen te kwetsen.
In de praktijk blijkt het helaas nog regelmatig fout te gaan op social media. In dit blog geef ik je enkele voorbeelden van faalacties en succesverhalen.
Successen
1. Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector
Het doel van Febelfin, ofwel www.safeinternetbanking.be, is om mensen te waarschuwen voor het delen van financiële gegevens met anderen. Steeds meer mensen worden tegenwoordig namelijk opgelicht. Om mensen zich bewust te maken van de gevaren, maakten Febelfin de video ‘See how easily freaks can take over your life’. In de video zie je hoe eenvoudig iemand anders jouw leven kan overnemen aan de hand van een phishing e-mail en een vriendschapsverzoek op Facebook. Ik vind het een sterke video, de boodschap komt echt over.
2. Pepsi cola
Elk merk probeert zoveel mogelijk likes te verkrijgen. Zo ook Pepsi. Het wereldbekende cola merk ontwikkelde een ‘like machine’. In ruil voor een Facebook like ontvang je een gratis blikje cola. Slim bedacht toch? Het werkt in ieder geval goed:
3. Transavia
De vliegtuigmaatschappijen kunnen er ook wat van op marketing gebied. Deze keer een heel sterk Facebook bericht van Transavia. De tekst trekt enorm de aandacht op social media:
Falen
1. KLM
Om even bij de vliegtuigmaatschappijen te blijven; de eerste faalactie gaat over de KLM. Nu moet ik eerlijk zeggen dat we KLM hier niet snel op betrappen. De verschillende campagnes zijn namelijk zo sterk, neem maar eens een kijkje op het KLM YouTube account. Hieronder toch een voorbeeld dat ze een keer de plank hebben misgeslagen.
Bovenstaande tweet werd geplaatst na de WK wedstrijd Nederland – Mexico. Veel Mexicanen konden het bericht niet waarderen. Ondanks dat de tweet na ongeveer drie kwartier werd verwijderd, was deze al veel gedeeld.
2. Yolanthe
Als ik het over de #YolantheTweet heb, weten de meesten wel waar het over gaat. Yolanthe plaatste vorige jaar een foto van een strand uit Thailand terwijl ze op Ibiza was.
Deze fout werd massaal uitvergroot in verschillende varianten op social media, uiteraard met de bijbehorende Yolanthe hashtag.
3. Volkskrant
De Volkskrant plaatste ooit het onderstaande bericht:
Hier leek alles behalve iets mis mee te zijn. Totdat iemand de bewerkingen van de titel bekeek, die je altijd bij gepubliceerde berichten kunt zien. Wat bleek nu? De tekst van de titel was meerdere malen aangepast.
Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt kun je veel succes met social media behalen, maar is ook de omgekeerde wereld erg dichtbij. Wees dan ook altijd voorzichtig met wat je op social media doet. Over één bericht kan al snel grote ophef ontstaan en dat heeft negatieve invloed op jouw bedrijf.
Onthoud dus goed: je bent wat je publiceert.
Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!