The Storytelling Framework- ben jij een Volvo of een Tesla?

The Storytelling MatrixMarketing gaat over groei. Meer leads, klanten, omzet, collega’s. Die groei herken je meestal aan stijgende lijnen in rapporten, groene getallen en goed gemutste CEO’s. Groei betekent immers dat het goed gaat! Maar dan komt het moment dat je imago uit zijn jasje groeit. Je verandert van “frisse wind door de sector” in marktleider. Of je hebt altijd op safe gespeeld en bent door de jaren heen steeds innovatiever geworden. Hoewel groei bijna altijd samengaat met vooruitgang, kan de transformatie van je imago echt een zorgenpost zijn. Want hoe blijf je succesvol als je bedrijf onder je bureaustoel verschuift? Dat vertel ik in dit artikel.

The Storytelling Matrix

Als basis voor mijn uitleg gebruik ik de Storytelling Matrix van Gabriela Pareirea. Volgens deze Amerikaanse onderneemster en schrijfster (en belangrijker: Harry Potterfan) kun je met je bedrijf vier kanten op. Die kant bepaal je door je bedrijf te positioneren in het spectrum tussen verandering en behoud (probeer je iets te beschermen of juist te doorbreken?) en tussen alledaags en held (ben jij “net als iedereen” of een echte grootheid?). Zet deze vier keuzes in een schema, en je krijgt wat Gabriela noemt de Storytelling Matrix:

Afbeelding1

Allereerst: kies je auto

Bovenstaand schema wordt misschien duidelijker als ik per categorie een voorbeeld geef. Kijk daarom eens naar onderstaand schema. Wil jij de wereld verbeteren zoals Tesla? Ga je voor down to earth zoals Volkswagen, of ga je voor bescherming van je klanten zoals Volvo? Denk er even over na en kies je auto. 

Afbeelding2

De vuistregel: act accordingly

Als je weet in welke categorie jouw bedrijf momenteel thuishoort, ben je al goed op weg. Ik zeg expres “momenteel”, want wat je moet doen als je van categorie verandert, vertel ik verderop in dit artikel. Maar laten we er nu even vanuit gaan dat je voor altijd die Volvo of Tesla blijft. “Zorg dat al je marketingactiviteiten in lijn liggen met de categorie waar je in zit” adviseert Gabriela. Ben je als Tesla en dus een disruptor? Gedraag je dan niet als een underdog. Ben je juist die underdog? Presenteer jezelf dan niet als wereldveranderaar. Dit brengt je klanten in de war: zij hebben een beeld van jouw bedrijf en kunnen jouw afwijkende berichten niet rijmen.

Switchen kan! Maar let op

En nu komt het. Je bedrijf is de afgelopen jaren gegroeid en je merkt dat het beeld van je klanten begint te veranderen. Je bent niet meer nieuw, jong en kleinschalig: je bent een speler waar concurrenten serieus rekening mee houden. Je hebt meer budget, maakt mooiere, innovatievere en grotere dingen en dat zie je terug in de prijs. Marketeers maken in deze situatie één van deze twee bewegingen:

  1. Ze blijven communiceren volgens de oude categorie
  2. Ze switchen naar een nieuwe categorie

Beide bewegingen zijn tricky. Met optie 1 loop je achter op je klanten, die hele andere ideeën hebben bij jouw meerwaarde voor hen. Bij optie 2 loop je het risico dat je te hard van stapel loopt en met een boodschap komt die totaal niet strookt met de werkelijkheid. Je stapt bijvoorbeeld van underdog direct over op protector. Die twee categorieën liggen mijlenver uit elkaar en de overstap is niet in een paar weken gemaakt.

Bij twijfel: doe als Harry Potter

Is het imago van je bedrijf veranderd en moet je op zoek naar een nieuwe categorie in de Storytelling Matrix? Zorg er dan voor dat je niet diagonaal verschuift (bijvoorbeeld van underdog naar protector) maar dit traject in stapjes aflegt. Ga bijvoorbeeld eerst van underdog naar disruptor en vervolgens naar protector. Iemand die deze weg goed heeft afgelegd, is (de zeer fictieve) Harry Potter. Hij begon als underdog van 11 met krachten die hij niet beheerste, veranderde in een disruptor die het opnam voor anderen en transformeerde uiteindelijk in protector van zo ongeveer de hele tovenaarswereld. Well done Harry!

Afbeelding3

Goed gemutste CEO’s

Meegroeien met je imago is dus heel goed mogelijk. Met de juiste strategie levert het zelfs enorm veel voordelen op. Door subtiel van de ene naar de andere categorie te verhuizen, neem je je klanten mee in jouw groei zonder hen van je te vervreemden. Zo word je ook echt die protector die je graag wilt zijn en gaan er nieuwe deuren open voor je bedrijf. En dat levert die groene getallen en vrolijke CEO’s op!

In welke categorie van de Storytelling Matrix valt jouw bedrijf? Laat het weten in een reactie!

Meer weten over content creatie vanuit klantperspectief? Download dan onderstaand ebook.

New Call to action