Visuele marketing: een fluitje van een cent met Canva.com

Visuele marketing: een fluitje van een cent met Canva.com

CanvaVisuele marketing wordt alsmaar populairder. Op social media als Instagram en Pinterest wordt het ene na het andere fraaie ontwerp gedeeld. Als moderne marketeer kun je niet achterblijven op dit gebied. Maar hoe pak je dat nu aan? Je hebt namelijk geen tijd om zelf een ontwerp te maken en uitbesteden aan je reclamebureau betekent ook weer een factuur.

Onlangs ontdekte ik een handige tool waarmee je snel, makkelijk en goedkoop je eigen visuele content maakt. Of je nu een voorblad voor een rapportage of een nieuwe Facebook cover nodig hebt, met Canva.com heb je het zo voor elkaar. In dit blog vertel ik wat deze tool te bieden heeft.

1. Blog afbeeldingen maken

Maak jouw blogartikelen levendig door ze te voorzien van mooie afbeeldingen die lezers kunnen delen op social media. Een leuk idee is om een afbeelding te maken met de titel van je blog erin (dit is een template):

Blog afbeeldingen maken

Kies uit één van de vele templates en maak er je eigen creatie van. Doe inspiratie op via het Pinterest bord 'Canva Layouts: Blog Graphic'.

2. Afbeeldingen met logo maken 

Hoe leuk is het om je bedrijfslogo toe te kunnen voegen aan je afbeeldingen? Naast dat het professioneel staat, creëer je ook nog eens een herkenbaar beeld.

Je kunt dus je eigen afbeeldingen uploaden en direct toevoegen aan een template. Ook kun je inloggen op je Facebook account en deze foto's gebruiken. Geen leuke foto's bij de hand? Maak dan gebruik van de zoekfunctie in Canva:

Afbeeldingen met logo maken

3. Social media ontwerpen creëren

Canva biedt voor de meest populaire social media platforms standaard templates met de juiste formaten (voor onder andere banners en profielafbeeldingen). Zo weet je zeker dat jouw ontwerp goed past. Probeer verschillende sjablonen uit om er achter te komen wat jouw doelgroep het meest aanspreekt.

Het aanpassen van bijvoorbeeld je Facebook cover is makkelijk met de handige Facebook templates. Blijf je volgers verrassen door regelmatig een nieuw ontwerp te uploaden. Tip: je kunt via je cover ook aankondigingen doen of nieuwtjes delen. Steeds wanneer je een nieuwe cover upload verschijnt deze in het nieuwsoverzicht van je volgers; een stukje top-of-mind marketing.

Hieronder vind je een voorbeeld van een Facebook creatie van Mari Smith:

Social media ontwerpen maken

5. Ontwerpen delen

Wanneer je een ontwerp klaar hebt, kun je deze direct vanuit Canva delen op Twitter of Facebook. Daarnaast maakt Canva voor elk ontwerp een unieke URL aan die je kunt delen met bijvoorbeeld een collega of klant, zodat hij of zij direct een mening kan geven. Wat hierbij extra handig kan zijn is de optie 'Allow anyone with this link to edit'; hiermee kan iedereen meteen aanpassingen doorvoeren.

Ontwerpen delen

6. Foto filters

Met de komst van Instagram is het gebruik van foto filters razend populair. Met behulp van een filter kun je bijvoorbeeld kleuren feller maken of kiezen voor een zwart-wit portret. Ook kun je bepaalde elementen benadrukken of juist naar de achtergrond verplaatsen. Kortom: je verandert er de toon en sfeer van een foto mee. Canva biedt ook verschillende filters op dit gebied. 

Vind je jouw filter mooi en wil je deze in de toekomst waarschijnlijk vaker gebruiken? Bewaar dan de bijbehorende code.

Ga aan de slag

Je kunt oneindig veel handleidingen en tips over Canva lezen, maar oefening baart kunst! Ik adviseer om een account aan te maken en lekker aan de slag te gaan. Dan ontdek je vanzelf hoe het werkt :-). 

Ken jij de tool Canva al? Zo ja, wat is jouw ervaring hiermee? En heb je nog handige tips? Ik kijk uit naar je reactie!