Wat is een (XML)-sitemap?

Het is belangrijk om een sitemap te ontwikkelen voordat je een website gaat bouwen. Je gaat toch immers ook geen huis bouwen zonder bouwtekening? Een sitemap is een overzicht van alle webpagina’s binnen een website. Vergelijk het met de inhoudsopgave van een boek. Er zijn twee verschillende soorten sitemaps. Naast de ‘gewone’ sitemap heb je de XML-sitemap. De XML-sitemap is de sitemap die je naar Google stuurt zodat deze zoekmachine weet welke pagina’s er in je site zitten. Na het lezen van deze blog weet jij alles wat je zou moeten weten over een sitemap.

 

Een sitemap maken

Wanneer je een nieuwe website gaat maken is het raadzaam om van tevoren een sitemap te maken. Welke onderwerpen neem je op in het hoofdmenu? Hoe wordt het submenu ingedeeld? Hoe ziet het secundair menu eruit en hoe wordt er vorm gegeven aan de footer oftewel onderkant van de website? Allemaal vragen die je in het begin van een websitetraject gaat beantwoorden. Het maken van een sitemap is belangrijk bij het bepalen van de SEO-structuur en de pagina-indeling.

Verschil tussen de sitemap en de XML-sitemap

Een XML-sitemap is in principe niet veel anders dan een sitemap. Het bevat dezelfde inhoud afgezien van de no-index pagina’s. Denk hierbij aan een bedankpagina. bedankpagina’s zijn webpagina’s die men te zien krijgt nadat er een contactformulier ingevuld wordt. Deze pagina’s wil je niet laten indexeren door Google en dien je dan ook niet op te nemen in de XML-sitemap.

Het grote verschil tussen beide sitemaps zit hem in de weergave. Zoals je ziet zie je bij een XML-sitemap enkel de URL’s en de laatst gewijzigde datum. Als je het perfect wil doen dan geef je ook aan hoe vaak de sitemap veranderd wordt en wat de prioriteit is. Voor ieder onderdeel van je site kan er een aparte XML-sitemap gemaakt worden. In onderstaande afbeelding zie je dat er voor de categorie medewerkers een sitemap is, maar ook voor de categorieën succesverhalen, vacatures, etc.

Wat is een (XML)-sitemap?

Controleren of de webpagina geïndexeerd is

Zoals hierboven beschreven wordt kan de XML-sitemap opgedeeld worden in categorieën. Bij het klikken op één van de categorieën opent zich een nieuwe sitemap. Hieronder is een afbeelding geplaatst van de URL’s die behoren tot de sitemap https://www.bureauvet.nl/employees-sitemap.xml. Je ziet dat alle pagina’s voor de medewerkers opgenomen zijn in de sitemap, maar zijn ze ook geïndexeerd door Google?

Wat is een (XML)-sitemap?

Dit kun je achterhalen door de URL achter inurl: te plaatsen. Hieronder is te zien dat de pagina verschijnt in de zoekresultaten. Dat betekent dat de pagina geïndexeerd is. Nadat er een nieuwe pagina toegevoegd is aan de sitemap zal het een paar dagen duren voordat deze pagina verschijnt in Google. Dit is een langer proces waarbij er bovendien gebruik gemaakt moet worden van de juiste SEO-technieken.Wat is een (XML)-sitemap?

Automatisch een XML-sitemap genereren

Het is niet erg complex om een XML-sitemap te genereren. Binnen WordPress is er zelfs een plug-in die iedere URL die aangemaakt wordt automatisch toevoegt aan de sitemap: Yoast SEO plug-in. Maak jij geen gebruik van WordPress? Google beschikt over een zéér uitgebreid artikel waarin het duidelijk wordt hoe een sitemap gemaakt en verzonden dient te worden. Mocht je er toch niet uitkomen, dan staan wij je graag te woord.