Zijn 'selfies' interessant voor online marketing?

Online marketing

Een 'selfie' - ofwel een zelfportret dat mensen met een smartphone, camera of webcam maken en delen via social media - is uitgegroeid tot een wereldberoemd fenomeen. Niet voor niets werd het woord 'selfie' het Woord van het Jaar 2013, een jaarlijks terugkerende verkiezing van Van Dale.

De selfie lijkt geen tijdelijke trend te zijn. Op social media worden selfies tot de dag van vandaag nog steeds oneindig veel gedeeld. Ook bekende Nederlandse en internationale sterren doen er aan mee.

Twitter: Ellen DeGeneres met beroemde acteurs

De selfie van Ellen DeGeneres werd gemaakt tijdens de Oscars. De selfie werd binnen een uur meer dan 1,5 miljoen keer geretweet.

Unieke selfies kunnen ontzettend veel retweets en favorieten opleveren. Dit zorgt weer voor enorm veel online aandacht. Hier zou je als bedrijf of merk ook van kunnen profiteren. Maar hoe kun je de selfie nou gebruiken als marketing instrument?

Een damesmerk dat in mijn ogen optimaal gebruik maakt van de populaire selfies is JOSH V. Uiteraard is dit wel een voorbeeld uit de B2C markt, maar ik ben ervan overtuigd dat een vergelijkbare actie ook is op te zetten voor de B2B markt.

JOSH V roept dames (fans) namelijk op om een selfie te maken met hun JOSH V kleding aan en deze te delen via Instagram. Daarbij dien je de hashtag #JOSHV te gebruiken. Elke week selecteert JOSH V de leukste selfies en deelt deze op haar Instagram account. De foto's worden in een mooi kader gedeeld met daarboven de tekst 'JOSH V LOVERS'. En de titel JOSH V LOVER wil natuurlijk elke JOSH V fan binnenhalen!

Ik vind het een heel goede actie van JOSH V. Op deze manier laat zij de kleding door de doelgroep zelf promoten. De kleding verkoopt veel beter wanneer fans deze zelf aan hebben en promoten met een selfie. Ook kunnen volgers nieuwe ideeën en inspiratie op doen, zoals het ondervinden van nieuwe kleding combinaties. De kleding komt dan ook steeds bij veel volgers op een originele manier onder de aandacht. JOSH V heeft momenteel 3609 volgers.

Selfie campagne

Een selfie campagne zou dus ook voor jouw bedrijf of merk kunnen werken. Natuurlijk is het niet voor elke branche geschikt, maar het is zeker de moeite waard om er eens over na te denken. Hieronder vind je zaken die van belang zijn voor een succesvolle selfie campagne:

  • Analyseer of jouw doelgroep het leuk vindt om selfies te maken
    Voordat je jouw doelgroep enthousiast vraagt om selfies te maken, is het belangrijk om na te denken of dit wel bij jouw doelgroep past. Het is van belang dat ze niet bang zijn om de aandacht (online) op zichzelf te vestigen.

  • Geef de doelgroep een reden om een ​​selfie te maken
    Laat jouw doelgroep weten waarom of waarvan ze een selfie kunnen maken en hoe ze deze het beste kunnen delen. Vraag bijvoorbeeld om de meest originele manier om jouw product te gebruiken. Zo weet je zeker dat jouw product positief promoot wordt!

  • Zorg voor een unieke hashtag
    Door de selfies te voorzien van een unieke hashtag, maak je de doelgroep nieuwsgierig en kunnen de selfies gemakkelijk gevonden worden.

Als bedrijf kun je dezelfde soort aanpak hanteren als JOSH V: je vraagt klanten/fans om een selfie te maken en deze te delen. Maar je kunt als bedrijf ook zelf selfies maken en delen. Laat medewerkers bijvoorbeeld een selfie maken wanneer ze met een product aan het werk zijn.

Wat vind jij van selfies? En denk je dat het in de (B2B) marketing gebruikt kan worden? Ik ben benieuwd naar jouw mening!