10 tips voor het schrijven van een pakkend persbericht

persbericht, call-to-action button, tips

Als marketeer wil je regelmatig aandacht geven aan belangrijke gebeurtenissen. Denk aan de introductie van een nieuw product, een interessant samenwerkingsverband of een certificaat dat behaald is. In een persbericht vertel je uitgebreid over een nieuwsitem. Zorg ervoor dat je het persbericht direct schrijft en verstuurt, zodat het nieuws niet verouderd. Maar hoe schrijf je een pakkend persbericht dat journalisten en volgers oppikken? In dit artikel deel ik tien tips voor het schrijven van goed persbericht.

  1. Begin het bericht met een titel die nieuwsgierigheid opwekt en een voordeel benoemt of liever benadrukt. Een pakkende titel geeft een prikkel om (verder) te gaan lezen.
  2. Schrijf een inleiding die de titel verklaart en uiteenzet. Mensen moeten door het bekijken van de inleiding staan te trappelen om het artikel te gaan lezen.
  3. Voeg eventueel een samenvatting toe van de inhoud. Dit is bedoeld voor mensen die weinig tijd hebben of alles nog eens kort willen nalezen.
  4. Schrijf in de derde persoon (hij/ zij, het, zij). Deze vorm wordt het meest gewaardeerd bij persberichten en op die manier sneller opgenomen door de media.
  5. Benoem de voordelen of positieve punten van het nieuws om mensen te prikkelen. Doe dit niet te uitgebreid: wees kort maar krachtig. Feiten mogen niet ontbreken.
  6. Voeg een citaat toe van een belangrijk persoon om de geloofwaardigheid van je persbericht te versterken. Hierbij kun je denken aan een directeur, voorzitter of projectleider.
  7. Voeg een link naar jouw website toe, zodat geïnteresseerde mensen meer over het nieuws en jouw bedrijf te weten kunnen komen.
  8. Sluit het persbericht af met je contactgegevens. Denk aan telefoonnummer, bezoekadres en e-mailadres. Zorg ervoor dat mensen direct contact met je kunnen opnemen.
  9. Pas op voor te veel woorden: dit kan journalisten afschrikken. Houd als richtlijn 500 woorden aan.
  10. Houd het eenvoudig en duidelijk. Communiceer geen ingewikkelde, moeilijke en/ of technische informatie. Het artikel moet makkelijk leesbaar zijn.

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je met het schrijven van persberichten.

Wil je meer weten over het schrijven van content?

Download whitepaper