Dit zijn de 3 meest gehoorde fabels over adverteren op LinkedIn

Adverteren op LinkedIn

adverteren op LinkedInLinkedIn is binnen de wereld van sociale media een vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot Facebook of Instagram wordt dit medium niet gebruikt voor tijdverdrijf of ontspanning, maar voorziet het voornamelijk in zakelijke behoeftes. Zoeken naar een nieuwe baan bijvoorbeeld, of op de hoogte blijven van bedrijfsontwikkelingen en andere professionele activiteiten. Dit verschil in de zogenaamde gebruikerscontext is precies wat adverteren op LinkedIn interessant maakt voor B2B bedrijven. Toch doen er verhalen de ronde die adverteren op LinkedIn (onterecht) in een slecht daglicht zetten. In dit blog ontkracht ik drie veel gehoorde fabels over adverteren op LinkedIn.

Fabel #1: Adverteren op LinkedIn is duur

Er wordt vaak gezegd dat adverteren op LinkedIn duur is. Gemiddeld betaal je op LinkedIn zeker meer voor een klik dan op Facebook, maar het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs van een klik (CPC). Door de kosten per lead, MQL of SQL te vergelijken met andere advertentienetwerken kom je er waarschijnlijk snel achter dat adverteren op LinkedIn wel degelijk een positieve ROI kan hebben. Dit komt voornamelijk door de vele targeting opties die LinkedIn biedt. Een niche doelgroep is hierdoor gemakkelijk te bereiken en je krijgt precies de goede mensen op je landingspagina, wat over het algemeen zorgt voor hogere conversieratio’s en dus meer waar voor je geld.

Wat wel een feit is, is dat LinkedIn een hoog minimaal advertentiebudget hanteert per dag. Voor minder dan 10 euro per dag is het niet mogelijk om te adverteren. Dit kan er voor zorgen dat het budget halverwege de maand al op is en jouw advertentie de rest van de maand niet meer wordt weergegeven.

Fabel #2: De mogelijkheden van LinkedIn Advertising zijn beperkt

Voor beginnende adverteerders op LinkedIn kan het lijken alsof de mogelijkheden beperkt zijn, maar schijn bedriegt! Er zijn namelijk veel verschillende (nieuwe) functionaliteiten die je in kunt zetten. Deze komen uiteraard wel allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

De advertentievariant die naar mijn idee de meeste potentie heeft, is lead forms. Deze advertenties verwijzen niet naar een landingspagina op jouw eigen website, maar naar een pagina op LinkedIn. Hierop staat een vooraf ingevuld formulier met data van het LinkedIn profiel, waardoor alleen nog maar op de verzendknop gedrukt hoeft te worden. Een koppeling met HubSpot (of andere marketing automation software) is mogelijk, waardoor je de opvolging kunt automatiseren. Een nadeel is dat extra informatie die normaliter op een landingspagina zou staan, niet meegenomen kan worden.

Een mooi alternatief is het adverteren via InMails, de service waarmee je berichten binnen LinkedIn verstuurt. Hierbij betaal je per succesvol afgeleverd bericht, waardoor je zeker weet dat degene die je wilt bereiken de advertentie ontvangt. Het openingspercentage van InMails is gemiddeld 20%, dus of iemand de advertentie echt te zien krijgt, weet je van tevoren niet.

Fabel #3: De meetbaarheid van LinkedIn advertenties is laag

"De meetbaarheid van LinkedIn advertenties is zo hoog of laag als je hem zelf maakt"

In het verleden was het inderdaad niet mogelijk om conversies te meten in de LinkedIn advertentieomgeving. Gelukkig kan dit anno 2019 wel. Middels het plaatsen van de LinkedIn Insights Tag op je website is het mogelijk om conversies bij te houden in de LinkedIn campagnemanager. Conversies zijn bijvoorbeeld een whitepaper download of een aanmelding voor een evenement. Door het instellen van een Insight Tag krijg je makkelijker inzicht in het conversiegedrag van verschillende (doel)groepen.

Een andere manier om LinkedIn advertenties te meten, is het gebruik van Objective-based Advertising (adverteren op basis van doelstelling). Deze functionaliteit is de makkelijkste manier om meer inzicht te krijgen in advertenties. Op basis van de doelstelling die je kiest, krijg je namelijk meer of andere reporting mogelijkheden toegewezen. Tip: bedenk vooraf altijd goed wat je wilt bereiken met de ads en waarom, dan weet je zeker dat je de doelstelling kiest die daar het beste bij past! Op de afbeelding hieronder zijn alle mogelijke doelstellingen die LinkedIn biedt te zien.  

Doelstellingen LinkedIn advertenties

Naar welke resultaten kun je streven?

LinkedIn als advertentienetwerk heeft over het algemeen geen goede naam vergeleken met andere advertentieplatformen. Dit komt voornamelijk doordat een klik gemiddeld $3,72 kost en de gemiddelde CTR 0,26% is, een stuk lager dan bijvoorbeeld advertenties op Facebook of Instagram. Toch is het sterk afhankelijk van de LinkedIn advertentievariant welke resultaten aangehouden kunnen worden als benchmark. Het overzicht hieronder kan je gebruiken als benchmark voor de drie meest gebruikte advertentievarianten.

Gesponsorde content

Minimale CTR             0,30%
Gemiddelde CTR        0,35%-0,45%

Tekst advertentie

Minimale CTR             0,010%
Gemiddelde CTR        0,012%-0,030%

Gesponsorde InMail

Minimale opens         20%
Gemiddelde opens    25%-45%
Minimale CTR             1,5%
Gemiddelde CTR        2%-5%

Bedenk wel dat dit richtlijnen zijn en dat jouw eigen resultaten altijd afhankelijk zijn van heel veel verschillende factoren zoals de tekst, afbeelding en targeting instellingen. Wees dus niet te streng voor jezelf als je CTR een stuk lager ligt 😉.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan het whitepaper!