5 strategieën voor non-stop moderne marketing inspiratie & ideeën

strategieën voor non-stop moderne marketing inspiratie

marketing inspiratie5 strategieën voor non-stop moderne marketing inspiratie & ideeënAls moderne marketeer heb je het vaak al druk genoeg waardoor wachten op spontane creatieve ingevingen waarschijnlijk geen optie is. Maar inspiratie of een goed idee kun je niet plannen. Sterker nog, de meest briljante ideeën schieten je meestal net te binnen wanneer je geen pen bij je hebt of apparatuur om het op te nemen. En juist wanneer je ongelooflijk je best doet om iets nieuws te bedenken, is inspiratie vaak ver te zoeken. Toch zijn er manieren waarop je inspiratie en creativiteit aanwakkert. Zo vergroot je de kans dat je ook op minder inspirerende momenten met goede ideeën komt! In dit blog bespreek ik vijf strategieën voor non-stop moderne marketing inspiratie en ideeën. Maak ze eigen en word je eigen bron van inspiratie! 

#1. Werk voor je plezier en voorkom ‘moetjes’

Ga voor jezelf na wat de oorspronkelijke reden is geweest dat je bent begonnen met het werk dat je nu doet. Was het vanwege het contact met mensen, omdat je er je creativiteit in kwijt kunt of omdat er ook psychologie bij komt kijken? Voorkom dat je werk bestaat uit taken waar je tegenop gaat zien. Gebrek aan motivatie of een slecht humeur zijn vaak funest voor creativiteit. Herinner jezelf er af en toe aan waarom je bent gaan doet wat je doet als marketeer en herontdek het plezier van campagnes opzetten, je creativiteit de vrije loop kunnen laten of klantcontact!

#2. Maak van ideeën en inspiratie opdoen een gewoonte

In het dagelijks leven word je onbewust voorzien van talloze indrukken. Hoewel een deel daarvan ook daadwerkelijk tot een idee leidt, verdwijnt een groot gedeelte ook weer naar de achtergrond. Maar zonder al te veel moeite kun je van dagelijkse observaties een bron van inspiratie creëren. Enkele tips om je eigen ideeënbron op gang te brengen zijn:

  • Verbeter je observatieskills en verzamel vragen, antwoorden, problemen, oplossingen en verhalen.
  • Organiseer een maandelijkse brainstorm voor jezelf. Of dat nu in de trein, in bed of op de fiets is. Laat zo af en toe je gedachten eens volledig de vrije loop.
  • Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Onder meer door constant waarom, hoe en wat als….? te blijven vragen. Probeer deze nieuwsgierigheid vast te houden en je komt een hoop te weten!
  • Voor alle goede ideeën of gedachten die oppoppen in je hoofd of in een gesprek geldt: leg ze vast! Of dat nu met de voice recorder van je mobiel of met pen en papier is. Zorg ook dat je je ideeën eenvoudig terug kunt vinden.

#3. Geef toe aan je nieuwsgierigheid

Probeer je in de zoektocht van de klant te verplaatsen. Hij wil zijn doelen bereiken, maar welke doelen en hoe? Hij wil een antwoord op zijn vragen, maar welke vragen? Door dit helder te krijgen, vergroot je de kans op een succesvol en relevant resultaat. Start er een campagne met een nieuw onderwerp of komt er een nieuw product aan, duik er dan volledig in. Dat levert je niet alleen brede kennis op (wie weet waar je het nog voor nodig hebt), maar het is ook noodzakelijk wanneer je jouw bedrijf (ook bij experts) als kennisleider in de markt wil zetten. Vergaar je kennis door bijvoorbeeld regelmatig met productspecialisten en accountmanagers af te spreken om erachter te komen wat er speelt bij de doelgroep.

#4. Verdeel je werk op in behapbare taken

Mensen die uit het niets met een goed idee komen en het direct uitwerken zijn behoorlijk zeldzaam. Staat bijvoorbeeld het schrijven van een blog op de planning? Kies dan eerst een onderwerp waarover je wilt schrijven en maak vervolgens eerst een outline. Ga de volgende dag verder met het doen van onderzoek en begin op dag drie met het schrijven van een conceptversie. Pas op de vierde dag lees je de blog nog eens helemaal door en pas je eventueel delen aan. Natuurlijk kun je ook meerdere taken op één dag doen, maar probeer je proces wel te verdelen in meerdere kleine taken. Zo wordt de kwaliteit van je werk beter en werk je waarschijnlijk ook nog eens effectiever. 

#5. Maak je niet te veel zorgen over originaliteit

Ook wanneer je als marketeer een blog moet schrijven komen ideeën helaas niet zomaar uit de lucht vallen. In een eerder blog gaf Florie al tips wanneer je te maken krijgt met een writersblock. Eén van de redenen waarom marketeers hier vaak tegenaan lopen, is omdat de lat voor originaliteit vaak hoog ligt. Maak je daar niet teveel zorgen over; het helpt, maar het is niet de reden dat klanten je vertrouwen en bij je kopen. Schrijf voor de klant in plaats van hem als dankbaar publiek te zien; dan gaan je campagnes vanzelf de goede kant op. En onthoud tot slot: nieuwe concepten of creaties bestaan meestal uit bestaande elementen. Aan jou de taak om deze elementen bij elkaar te brengen. Creëer je eigen unieke mix van ideeën en het wordt vanzelf een origineel concept.

Inspiratie met één klik op de knop!

Kortom, vertrouw op jezelf en je omgeving als inspiratiebron. Dan is nu het tijd om aan de slag te gaan! Heb je behoefte aan meer inspiratie over moderne marketing, kant en klaar in een e-book, met een klik op de knop? Download dan onderstaand inbound marketing e-book. En staan er voor jou bruikbare tips en ideeën in? Schrijf ze vooral op!