7 handige Google Analytics rapporten voor de analyse van je website 

Google Analytics

Google Analytics rapporten Als ondernemer heb je behoorlijk wat tijd en geld geinvesteerd in je website.

Je bent er immers van overtuigd dat een goed presterende website bijdraagt aan de groei van je onderneming. Daarom vind je het belangrijk om voortdurend op de hoogte te zijn van de prestaties ervan.

Er zijn vele oplossingen beschikbaar waarmee je je website-prestaties 24/7 in kaart kunt brengen. De meest bekende en gratis tool daarvoor is Google Analytics.

Google Analytics is een prima tool boordevol rapportage-mogelijkheden. De doorgewinterde gebruiker kan uitgebreide analyses maken, indien gewenst zelfs tot op vijf cijfers achter de komma. Als ondernemer heb je daar minder behoefte aan en geef je de voorkeur aan informatie op hoofdlijnen.

In dit artikel laat ik daarom zeven voorbeelden van eenvoudig te genereren Google Analytics rapporten zien, die je helpen om een beter inzicht te krijgen in de prestaties van je website.

 1. Algemeen overzicht 

In dit overzicht krijg je een beeld van de het aantal bezoeken (sessies) op je website over het afgelopen jaar. Interessant is om te weten hoe groot het gemiddeld aantal bezoeken is geweest en het aantal pagina’s per bezoek.

Daarnaast is het goed om te weten hoelang men gemiddeld op je website zit, wat het percentage nieuwe bezoekers is en het percentage dat na het bezoeken van één pagina je website alweer verlaat (bounce-percentage).

Door deze algemene data periodiek te monitoren krijg je een inzicht in positieve en/of negatieve trends.

2. Demografie

Google Analytics biedt - op basis van een steekproef - een demografisch overzicht van je website-bezoekers. Met dit rapport kun je dus bekijken in hoeverre de bezoekers van je website overeenkomen met de buyer persona-profielen die je hebt bepaald voor je onderneming.

3. Locatie 

In dit rapport kun je zien uit welke geografische gebieden de bezoekers van je website afkomstig zijn. Dit is vooral handig als je internationaal zaken doet.

4. Welk device gebruikt  

Dit rapport geeft een goed inzicht in de devices die je website bezoekers gebruiken. Als je ziet dat steeds meer bezoekers je website bekijken met een smartphone en/of tablet is het verstandig om je website responsive te maken.  

5. Bezoek per kanaal 

In dit overzicht kun je zien via welk kanalen je bezoekers bij je website zijn terecht gekomen. Hoe hoger het percentage 'Organic Search' is, des te beter vindbaar is je website in de belangrijke zoekmachines.

Ook is het goed om te weten of je website via Social Media gevonden wordt. Dit geeft immers de mate aan waarin je content gedeeld wordt en daarmee hoe interessant deze gevonden wordt.

6. Via welke social media

Als vervolg op het vorige overzicht is het ook handig om te weten welke social media kanalen nu precies bijdragen aan het bezoek aan je website.

Met dit overzicht kun je zien of de kanalen waar je ideale klanten zitten voldoende bijdragen aan je website-bezoek. Vervolgens kun je hiermee met je social media activiteiten rekening houden.

7. Populairste pagina’s 

Tot slot is het handig om te weten wat de populairste pagina’s van je website zijn. Zijn het je productpagina’s, blogartikelen of vacatures?

Met de inzichten uit dit rapport kun je met het creëren van nieuwe content deze nog beter afstemmen op de interesse van je bezoekers.