Bedrijfsgroei dankzij HubSpot

Bedrijfsgroei dankzij HubSpot

Growth-Driven DesignHubSpot aanschaffen, implementeren en ermee leren werken heeft uiteindelijk maar één doel: jouw bedrijf succesvol laten groeien. Als je op dit moment nog twijfelt over welke automation software bij jouw organisatie past, is dat doel nog een stip op de horizon. Toch is het slim om alvast na te denken over de vorm van dat succes. Hoe weet jij of de keuze om te automatiseren en om dat met HubSpot te doen de juiste was? Als je het ons vraagt, is het antwoord tweeledig: zie je het effect terug in je bedrijfsresultaat? En heeft het je medewerkerstevredenheid verhoogd?


Bedrijfsresultaat in HubSpot meten

Ieder HubSpot account bevat analyse en rapportage functies waarmee je (onderdelen van) succes in beeld kan brengen. Zo zie je in Marketing Hub welke blogartikelen je Marketing Qualified Leads opleveren, terwijl je in Sales Hub een accurate voorspelling van potentiële omzet krijgt. Dat zijn op zich al interessante gegevens, maar het wordt pas echt waardevol als je deze zaken combineert: hoeveel omzet leveren mijn blogartikelen mij op? Dan kun je het pas écht over bedrijfsgroei hebben.

De inzichten die je uit HubSpot haalt worden dus waardevoller naarmate je meer onderdelen van de software gebruikt. Toch hoef je absoluut niet alle Hubs en add-ons aan te schaffen om deze inzichten over jouw bedrijfsresultaten te verkrijgen. Met handige integraties combineer je HubSpot data met data uit tools die je al gebruikt. Koppel bijvoorbeeld je externe CRM aan Marketing Hub en je sales en marketing rapportage ‘praten’ met elkaar. Combineer NPS resultaten uit Survey Monkey met je HubSpot CRM en je ontdekt al snel welke klanten promoters van je organisatie zijn.

Het grootste voordeel: dit soort resultaten zijn gemakkelijk te exporteren naar bestanden of externe dashboard tools waardoor ook niet-HubSpot gebruikers in je organisatie er bij kunnen. Handig als je het management moet overtuigen dat de investering het absoluut waard is geweest.

Medewerkerstevredenheid 

Minstens net zo belangrijk voor het succesvol voortbestaan van je HubSpot account, is de tevredenheid van je medewerkers over de software en hun aangepaste werkproces. Je marketing-, sales- en customer success activiteiten uitvoeren met HubSpot, kan namelijk gepaard gaan met flinke interne veranderingen. Dat stopt niet bij de gebruikers van het account zelf.

Kennis delen staat centraal in de inbound methode en dat beperkt zich niet tot jouw marketingblogs of kennisbankartikelen. Je productspecialisten en kennishouders zullen input moeten gaan leveren. Dat begint al tijdens het implementatietraject. Op dat moment moeten processen die voorheen mogelijk alleen in het hoofd van je medewerkers bestonden, opeens op papier gezet worden. Dat kan weerstand - en dus ontevredenheid - opleveren. De samenwerking tussen marketing en sales is hier een veelvoorkomend voorbeeld van. Staan de afspraken niet op papier en houdt iedereen er een eigen werkwijze op na, dan kan het een flinke kluif zijn om medewerkers en hun gewoontes in HubSpot te stroomlijnen tot één aanpak. Ook als HubSpot eenmaal klaar is voor gebruik zal je succes deels afhangen van de input die je medewerkers geven. Denk aan het leveren van bloginput of het beantwoorden van lastige klant vragen in Service Hub. Een deel van je collega’s zal dit geen probleem vinden en juist vereerd zijn dat zijn of haar kennis gevraagd wordt, een ander deel ziet dit als last.

Daarom raden wij aan om een selectie collega’s vanaf het begin te betrekken bij dit traject. Kies hiervoor het liefst kennishouders binnen je organisatie die de overtuigingskracht hebben om andere collega’s mee te krijgen in het proces. Zorg dat zij weten wat er wanneer van hen verwacht wordt, dat het even kan duren voordat je echt van start bent met HubSpot en het zelfs een lange adem vergt om het effect van verandering in het dagelijks werk te gaan merken. Peil tussendoor continu of iedereen zich nog senang voelt bij de veranderingen én zet de kennishouders in bij het adoptieproces van de nieuwe tools.

Het kan even duren, maar in de meeste gevallen blijkt HubSpot uiteindelijk een goede keuze geweest en zijn gebruikers erg enthousiast over de tool. Sommige gebruikers bij onze klanten zijn zelfs eerder op de hoogte van nieuwe functies en opties dan wij en tippen ons op handige trucjes! Dan weten wij: dit zit goed!

Jouw groei met HubSpot

Ik hoop dat dit blog je wat meer inzicht heeft gegeven in de mogelijkheden van HubSpot. Dankzij HubSpot verandert marketing van een vage kostenpost in een zakelijke investering in de groei van de organisatie!