Beginnen met Google Ads? Deze 9 begrippen moet je kennen!

Google Ads - zoekwoorden afbakenen breed

Begrippen Google AdWordsWanneer je begint met adverteren via Google Ads (vroeger Google Adwords) kan de ervaring overweldigend zijn. Veel verschillende termen, een nieuwe werkomgeving en oneindige mogelijkheden: waar moet je beginnen? Het halen van de verschillende certificeringen is een goede manier om bij te leren, maar dat kost veel tijd. Omdat ik begrijp dat je meer te doen hebt, heb ik in dit blog de belangrijkste begrippen voor een beginnende ad-goeroe op een rijtje gezet.

Google Ads: Zoekterm of zoekwoord?

Deze twee woorden lijken misschien op elkaar, maar toch zijn het twee heel verschillende dingen. Een zoekterm is datgene wat je invult in de zoekmachine. Een zoekwoord is het woord waarop jij, als marketeer, kiest te adverteren. Het is belangrijk om deze woorden niet te verwarren, want dat kan je veel extra werk opleveren.

Met het invoeren van één breed zoekwoord kun je door veel verschillende zoekopdrachten gevonden worden. Door het kiezen voor het brede zoekwoord ‘tas’, kun je namelijk ook gevonden worden op de zoekterm ‘rugtas’, ‘tas voor kinderen’, ‘vrouwen schoudertas’ en nog veel meer verwante woorden. Mocht je niet gevonden willen worden op al deze zoekwoorden, dan lees je hierna hoe je dit kunt voorkomen. Zo weet je zeker dat beginnen met Google Ads niet eindigt in onnodig uitgegeven geld.

Zoekwoorden afbakenen in Google Ads tips

Door het afbakenen van zoekwoorden zorg je ervoor dat je alleen betaalt voor relevante varianten. Er zijn vier verschillende soorten zoekwoorden te onderscheiden:

1. Brede zoekwoorden in Google Ads

Wanneer je een (1) breed zoekwoord gebruikt, wordt je advertentie weergegeven bij relevante varianten van het zoekwoord. Bij het zoekwoord ‘caloriearm dieet’ wordt je advertentie dan bijvoorbeeld ook weergegeven bij de zoekterm ‘mediterraan dieet’. Brede zoekwoorden zijn handig om te gebruiken wanneer je er nog niet zeker van bent welke zoekwoorden succesvol zijn. Maar ze zijn ook gevaarlijk, want het kan zomaar zijn dat jouw hele budget opgaat aan niet-relevante kliks. Je moet dus goed in de gaten houden voor welke zoektermen je betaalt. 

2. Modifier voor breed zoeken

Met een (2) modifier voor breed zoeken (ofwel modified broad), zorg je dat je alleen gevonden wordt wanneer bepaalde woorden in de zoekterm voorkomen, ongeacht de volgorde. Deze modifier is een +-teken gevolgd door het zoekwoord, zoals +caloriearm dieet. Voor het zoekwoord ‘caloriearm dieet’ word je dan niet gevonden op de zoekterm ‘mediterraan dieet’, maar wel op ‘caloriearm voedsel’.

3. Zoeken op woordgroep

Met (3) zoeken op woordgroep wordt de advertentie alleen weergegeven bij sterk gelijkende varianten in dezelfde volgorde. Deze zoekwoordoptie wordt aangeduid door aanhalingstekens, zoals “damestas kopen”.

Exacte zoekwoorden

(4) Exacte zoekwoorden zijn het veiligst in gebruik, omdat je hierbij alleen gevonden wordt op sterk gelijkende varianten met dezelfde betekenis. Deze zoekwoordoptie wordt aangeduid door vierkante haakjes, zoals [damesbroek]. Hiermee word je dan bijvoorbeeld wel gevonden op de zoekterm ‘broek dames’, maar niet op ‘damesjeans’.

Campagne? Advertentie(groep)?

Tijdens het beginnen met Google Ads kan het account nogal onoverzichtelijk overkomen. Toch zit er wel degelijk structuur in. Per bedrijf is het slim om één advertentieaccount aan te maken. Binnen een account kun je meerdere campagnes maken met hierin weer meerdere advertentiegroepen. Een campagne is een overkoepelend thema voor de advertentiegroepen. Binnen een advertentiegroep is het aan te raden om meerdere advertenties te plaatsen, omdat je op deze manier kunt testen welke tekst de beste resultaten oplevert. 

Voorbeeld: appels met peren vergelijken

Stel je voor: je bent marketeer van een lokale supermarkt en je wilt graag met het nieuwste assortiment fruit adverteren. Je maakt een advertentieaccount aan met twee campagnes: eentje voor appels en eentje voor peren. Voor appels heb je drie advertentiegroepen: groene appels, gele appels en rode appels. Voor de peren heb je de advertentiegroep: zoete peren. Voor iedere advertentiegroep schrijf je minimaal drie verschillende advertentieteksten. Op deze manier behoud je het overzicht in het account en kun je precies meten wat werkt en wat juist niet werkt.

Van klik naar lead

Blijven optimaliseren is key als het gaat om Google Ads. Zorg dus dat je er voldoende tijd in investeert en blijft verbeteren om zo meer verkeer naar jouw website te krijgen.