Dé 4 content marketing KPI's voor in jouw moderne marketing strategie

Dé 4 content marketing KPI's voor in jouw moderne marketing strategie

Goede marketingteksten zijn onwijs belangrijk, dat weten we inmiddels. Toch blijft het meetbaar maken van de impact van content een dingetje. Het succes van teksten, video’s en infographics is wel te meten, maar de echte impact die het heeft op je doelgroep is vaak niet duidelijk. Veel marketeers slaan dit soort content metrics dan ook zorgvuldig over in hun rapportages. Zonde, want inzicht krijgen in hoe jouw content écht presteert kan een flinke bijdrage leveren aan je moderne marketing strategie. In dit blog bespreek ik vier KPI’s om specifiek het succes van jouw content te bepalen. Hiermee kun jij in de toekomst precies vertellen wat de impact is geweest van al dat bloggen en de informatie gebruiken voor nog succesvollere campagnes.

KPI 1: Bekeken of gelezen?

Leuk al die bezoekers op jouw blog, maar je wilt natuurlijk ook dat zij je blogs echt lezen. Als iemand maar 30 seconde op een pagina doorbrengt waar 900 woorden aan tekst staan, dan kun je ervan uitgaan dat niet alles gelezen is. De ‘time on page’ zoals deze metric vaak genoemd wordt, is daarom een belangrijke om in de gaten te houden. Het gemiddelde leestempo ligt rond de 250 woorden per minuut. Nu je dit weet, kun je precies uitrekenen hoe lang iemand ongeveer op de pagina moet zijn om jouw hele tekst te lezen.

KPI 2: ‘gratis’ verkeer

Organisch verkeer zegt veel over de kwaliteit van je website én is je belangrijkste link met Google. In het ideale geval weet je doelgroep je te vinden dankzij je hoge rankings op onderwerpen die voor hen relevant zijn. Organisch verkeer is in principe ‘gratis’: des te meer redenen om het zoveel mogelijk te stimuleren.

De hoeveelheid organisch verkeer is een metric die je dus goed in de gaten moet houden. Daarnaast is het slim om Google Search Console te gebruiken om de ranking van jouw blogs bij te houden. Als organisch verkeer achterblijft, is het aan te raden om zoekwoordenonderzoek te doen. Misschien schrijf je over weinig gezochte onderwerpen of is er juist te veel concurrentie. Er zijn verschillende tools die jou hier een handje bij kunnen helpen, maak daar zeker gebruik van! 

KPI 3: Oprechte interesse

Als je wilt checken of je op de juiste weg bent met je blogs, is het slim om uit te vogelen hoe het zit met de interesse van je lezers. Je kunt hier op verschillende manieren achter komen. De eerste is het analyseren van het aantal terugkerende bezoekers. Wanneer je je lezers interesseert, keren ze immers sneller terug. 

Een andere manier is door het de websitebezoekers gewoon te vragen aan het einde van een blog. Een blog eindigen met een vraag is sowieso altijd een goed idee! Door je lezers op de man af te vragen wat ze van je tekst vonden, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over interpretatiefouten. Door te vragen naar feedback kom je ook achter wensen en behoeftes die je anders misschien had gemist.

KPI 4: Het delen waard

Wanneer je lezers iets echt interessant vinden, dan willen ze dit graag delen met de buitenwereld. Hoe makkelijker je dit maakt, hoe groter de kans dat ze het ook echt doen. Het aantrekkelijk maken van social sharing doe je bijvoorbeeld door sociale media knoppen toe te voegen op je blogpagina’s. Wil je social sharing nog laagdrempeliger maken? Voeg dan her en der quotes toe, zodat je lezers hun post zo in elkaar kunnen zetten.

Door het analyseren van het sociale media “gedrag” van jouw blogs kun je achterhalen welke onderwerpen aanspreken. Ideaal om een van deze onderwerpen verder uit te diepen als je een keer inspiratieloos bent of juist graag meer verdieping in je blogs wilt brengen.

En zo zie je maar: content kun je wel degelijk meetbaar maken. Door vooraf te bepalen welke KPI’s voor jou belangrijk zijn, kom je een heel eind. Een 0-meting is aan te raden, want appels met peren vergelijken heeft nog nooit goed uitgepakt. Vergelijkingen maken met eerdere resultaten kan je helpen om jouw moderne marketing strategie tijdig bij te sturen tijdens jullie groei.