Deze basiskennis heb je nodig voor een startersfunctie in marketing

Basiskennis starter marketing

startersfunctie marketing.jpegIk en mijn collega’s hebben allemaal een communicatiestudie gedaan. Vers uit de collegebanken gingen we, gewapend met een flinke dosis kennis, de arbeidsmarkt op. Eenmaal aan de slag in de marketingwereld kwamen we er stuk voor stuk achter dat we nog een hoop te leren hadden. Al die theorie bleek in de praktijk slechts handige achtergrondinfo. De kennis die écht vereist was kwam helemaal niet terug in onze colleges of studieboeken. Als beginnende marketeer maak je kennis met een hoop nieuwe begrippen, tools en praktijken. Gaandeweg leer je de taal van marketeers spreken en krijg je de tools en trucjes onder de knie. Maar is het niet handig als je alvast wat inzicht hebt in wat er komen gaat? In dit blogartikel leg ik een aantal begrippen uit die van pas komen bij een startersfunctie marketing.

Als starter heb je de volgende basiskennis nodig binnen marketing

Hieronder een aantal onderwerpen die je moet kennen als starter binnen het marketingwerkveld. 

Inbound marketing en content marketing

Als marketeer anno 2023 is je werkveld voornamelijk online en digitaal. Steeds meer bedrijven zien daarbij de voordelen van inbound marketing en content marketing. Inbound marketing is een antwoord op de klassieke, pusherige manier van klanten werven met tv-reclames, posters en direct mail. Bij inbound marketing ligt het initiatief juist bij de doelgroep en wacht je tot deze zelf in actie komt. Als marketeer zorg je daarom dat bedrijven online vindbaar zijn en een goede reputatie als kennisleider opbouwen. Dit doe je door het creëren van sterke content in de vorm van blogartikelen, video’s, whitepapers en meer. Content marketing is dus een essentieel onderdeel van inbound marketing.

Lead generation

De term marketing geeft eigenlijk het doel al aan: het grijpen van nieuwe markten. In de online marketingwereld noemen we dit lead generation. Marketing gebruikt diverse tools en content om online interessante mensen naar de website toe te trekken. Eenmaal op de website kan de bezoeker een e-book of white paper downloaden door zijn naam en e-mailadres in te vullen. Nu we de contactgegevens van die websitebezoeker weten, spreken we van een ‘lead’: een concreet spoor in de vorm van een bedrijf of persoon dat opgevolgd kan worden door de afdeling verkoop. Het hele proces van inbound marketing is gericht op het genereren van leads.

Marketing Qualified Leads en Sales Qualified Leads

De leads die marketing genereert kunnen opgedeeld worden in twee categorieën:

  • Marketing Qualified Leads (MQL): dit zijn leads die wel interessant zijn voor het bedrijf, maar om verschillende redenen nog niet klaar zijn om opgevolgd te worden door de afdeling verkoop. Marketing moet deze leads eerst ‘voeden’ met content. Dit noemen we lead nurturing.
  • Sales Qualified Leads (SQL): als marketing de lead heeft gevoed met goede content, komt er een punt dat de persoon klaar is om een beslissing te maken of om een aankoop te doen. Op dat punt wordt de lead overdragen aan de verkoopafdeling en is het een SQL.

Conversion rate

Een belangrijke graadmeter voor het succes van online marketingactiviteiten is de conversion rate. Het geeft aan welk percentage mensen de actie uitvoeren die jij als marketeer hebt opgezet. Er zijn verschillende voorbeelden:

  • Conversion rate van een button: welk deel van de bezoekers klikt daadwerkelijk op een knop?
  • Conversion rate van een landingspagina: welk percentage van de bezoekers vult het formulier op de pagina in?
  • Hoeveel mensen schrijven zich in voor de nieuwsbrief ten opzichte van de mensen die het aanmeldformulier hebben gezien?

Als marketeer ben je continu bezig om de conversie te optimaliseren. Door middel van A/B testing kun je voorbeeld achterhalen welke kleur button beter werkt of wat een slimme opzet is voor de landingspagina.

Buyer journey

Tijdens je studie leer je waarschijnlijk over massacommunicatie. Tegenwoordig wordt media en content steeds meer afgestemd op persoonlijke behoeftes en interesses. Voor marketeers betekent dat dat ze heel goed moeten weten wat er speelt bij hun doelgroep. Daarnaast moet er je rekening mee houden dat de ene lead zich in een andere fase van de aankoopcyclus bevindt dan de ander. Sommigen zijn zich pas net aan het oriënteren, anderen zijn al naar een specifieke oplossing op zoek. De fases die de potentiële klant doorloopt worden ook wel de buyer journey genoemd. In elke fase van de buyer journey is andere content geschikt.

HM inbound marketing fases + content

Marketing automation

Er komt tegenwoordig nogal wat kijken bij online marketing. Daarom maken veel marketeers dankbaar gebruik van automation tools. Dergelijke tools automatiseren enkele belangrijke marketingactiviteiten. Een heel simpel voorbeeld is een tool als Hootsuite, waarin je social media berichten vooruit kunt plannen. Om grote groepen op regelmatige basis te e-mailen wordt vaak gebruik gemaakt van Mailchimp. Maar er zijn ook platforms die allerlei soorten automation combineren in één tool. Dankzij de software wordt de juiste content (automatisch) naar de juiste mensen opgestuurd en kan je met weinig inspanning veel mensen op een persoonlijke manier benaderen.

SEO

Je weet vast wel wat de afkorting SEO betekent, maar weet je ook globaal hoe het werkt? Als we over SEO praten dan kijken we -in Nederland- vooral naar Google. Wat belangrijk is om te beseffen is dat Google haar zoeksystemen continu verbetert om haar gebruikers een betere ‘zoekervaring’ te bieden. Dat wil zeggen: Google wil de beste websites aanbieden aan haar gebruikers. ‘Beste’ is in dit geval niet alleen het meest relevant, maar ook het prettigst leesbaar, goede lay-out, responsive design, mobiel-vriendelijk en ga zo maar door. Realiseer je dus dat SEO meer is dan alleen kijken naar veelgebruikte zoekwoorden.

Klaar voor het échte werk?!

Ik kan me voorstellen dat al die nieuwe termen en technieken nogal overweldigend kunnen zijn. Maar als je eenmaal aan de slag bent als marketeer zal je ze snel eigen maken. Om je optimaal voor te bereiden raad ik je de gratis online trainingen van de HubSpot Academy aan. Met behulp van laagdrempelige filmpjes leer je de basics van inbound marketing en content marketing.

Meer weten over het belangrijke thema Inbound marketing? Download dan ons e-book hieronder.