Deze elementen mogen niet ontbreken in jouw online marketing campagne

SEO online marketing

marketing campagne.pngJe wilt iets doen met online marketing. Een nieuwe website of toch meer aandacht voor SEO en SEA? Omdat je budget gelimiteerd is, moet je keuzes maken. Daarom adviseren wij vaak om te starten met een online marketing campagne: een campagne van een aantal maanden rondom een centraal content offer met een specifiek onderwerp. Dankzij de beperkte implementatietijd kun je op korte termijn aan de slag met online marketing en kom je erachter of dit werkt voor jouw bedrijf. De inzichten en ervaringen uit deze campagne kun je gebruiken voor volgende campagnes of je nieuwe website. Om je campagne tot een succes te maken, moet je echter wel aan de slag met een heldere strategie en realistische doelen. In dit blog vertel ik je graag meer over de voorbereidingen die je moet treffen. 

Wie is je ideale klant?

De klassieke campagne zoals veel van ons hem kennen is eigenlijk niks meer dan met hagel schieten. Figuurlijk dan. Meestal gaat dat  zo: je ontwikkelt een campagne voor een zo breed mogelijke doelgroep. Vervolgens verspreid je deze boodschap via kanalen die zoveel mogelijk mensen bereiken, denk aan radio, tv of grote billboards op gebouwen. Je doet een enorme investering maar aan het eind heb je eigenlijk geen idee wat deze campagne heeft opgebracht. De online marketing campagne volgens de Inbound methodologie werkt nét iets anders. In plaats van je te richten op een brede doelgroep, kies je juist voor een hele specifieke niche. Want wat is nou beter: een hele brede boodschap die eigenlijk daardoor niemand echt aanspreekt, of een hele specifieke boodschap die een bepaalde groep direct aanspreekt? Voordat je een heldere boodschap kunt formuleren, moet je weten voor wie deze doelgroep is. Bedenk dus wie je ideale klant is en richt je op die doelgroep.

Waar loopt jouw ideale klant tegenaan?

Om de boodschap en inhoud van je campagne scherp te krijgen, ga je op onderzoek uit. Waar loopt jouw ideale klant tegenaan? Met andere woorden: wat zijn de wakkerligpunten? Stel: je verkoopt een CRM systeem. Wat is in dat geval een waardevol kennisdocument voor jouw ideale klant? Ik kan me goed voorstellen dat bijvoorbeeld een uitgebreide checklist handig is. Aan welke punten moet een CRM systeem voldoen? Wat moeten de functionaliteiten zijn? Bouw vervolgens je campagne rondom deze punten. Als je weet waar jouw ideale klant van wakker ligt, kun je in de verschillende fases van de buyer journey content aan gaan bieden. Van oriënterende blogs tot een sterk inhoudelijk whitepaper.

Van A tot Z

Als jij duidelijk in kaart hebt welk thema jouw marketing campagne moet krijgen en weet welke doelgroep je aan wilt spreken, dan is het tijd om een overzicht te maken van jouw campagne. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Een blogserie bijpassend bij je kennisdocument.
  • Het kennisdocument: dit wordt de downloadbare content die je aanbiedt aan jouw doelgroep.
  • Bij het aanbieden van dit kennisdocument hoort natuurlijk ook een goed ontworpen call-to-action en een geoptimaliseerde landingspagina.
  • Sterke leadnurturing: een serie e-mails, opvolgend op jouw kennisdocument, die verder inspelen op de behoeften van jouw doelgroep.
  • Denk ook na over promotiekanalen. Wachten op organische leads via Google is prachtig, maar is wel lange termijnwerk. Daarom kun je denken aan de inzet van social media of SEA.

Meten en bijsturen

Een minstens zo belangrijk onderdeel van jouw marketing campagne is het meten van de resultaten. Stel jezelf daarom vooraf de vraag welke tools je hiervoor gaat gebruiken. Zo is mailchimp een goed programma om mails mee te verzenden, maar zijn de analyses van deze tool niet diepgaand genoeg om goede conclusies te trekken. Daarnaast helpen goede analysetools ook om op tijd bij te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf moment één twee verschillende call-to-actions ontwerpen en het verschil testen. Wordt bij jouw campagne meer op de neutrale knop gedrukt dan de knop die in jouw huisstijl is ontworpen? Dan weet je direct wat beter aanslaat bij jouw doelgroep. Op die manier levert hij niet alleen op campagneniveau resultaten op, maar haal je er ook handige informatie uit voor volgende marketingactiviteiten.

Een complete campagne

Uiteindelijk is een complete campagne zo waardevol omdat je een duidelijk doel kunt stellen. En dankzij goede tools kun je ook daadwerkelijk meten of je doel is bereikt. Alle onderdelen die ik zojuist besproken heb, zijn onderdeel van je Inbound Marketing strategie. 

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper