Echte liefde! Date-tips voor een goede lead nurturing strategie

lead nurturing date-tipsVerliefde mensen lopen niet rond met trouwringen op kleine kussentjes. Ze zingen geen Chris de Burgh voor iedere voorbijganger om vervolgens op één knie eeuwige trouw te zweren. Ze zijn gefocust op dat ene, lieve, mooie mens aan de overkant van de tafel. Die persoon waar ze echt iets voor kunnen betekenen en waar ze zo goed bij passen. De liefde is mooi! In marketing gaat het er vaak wat minder mooi aan toe. Veel marketeers zijn te opdringerig en overheersend, iets wat in de liefde vrijwel nooit goed afloopt. Waarom maken we niet wat vaker gebruik van best practices van lovers om onze doelgroep aan ons te binden? In dit artikel vertel ik hoe je met lead nurturing indruk kunt maken op je nieuwe vlammen, eh leads.  

 

Alles kan kapot

De liefde en marketing hebben oneindig veel raakvlakken. Om te beginnen komen de verschillende relatie-fases overeen met de door HubSpot omschreven Buyer Journey:

Liefde

Marketing

Date-fase

Awareness stage

Relatie-fase

Consideration stage

Huwelijksaanzoek

Decision

 

Daarnaast kan het voor zowel de liefde als voor marketing in iedere fase goed foutgaan. Een date kan dramatisch verlopen omdat er geen match is. Een van de twee kan iemand anders tegen het lijf lopen die leuker is. En zelfs na 20 jaar huwelijk kun je opeens uit elkaar groeien en besluiten je eigen weg te gaan. Naast al deze overeenkomsten is er ook een groot verschil tussen marketing en de liefde: waar liefdeskoppels de verschillende stadia vaak netjes doorlopen, gaan veel marketeers tijdens de date al op hun knieën. Zo bieden ze een brochure aan onder een blog, of beginnen ze over een toekomst samen. Daardoor zetten veel potentiële klanten het op een rennen- en geef ze eens ongelijk.

De date-fase: blogplatform

Eigenlijk zou je je blogplatform moeten zien als het first dates hotel. Hier zet je je websitebezoekers met je blogs aan een tafeltje om te kijken of er matches zijn. Is er een klik, bevalt de toon van de blogs, is de inhoud relevant en voelt de websitebezoeker zich gezien? Zo ja, kan hij om een vervolgafspraak vragen door zijn gegevens achter te laten op een landingspagina. Jij of een salescollega beoordeelt vervolgens of jullie de websitebezoeker zien zitten als klant (= lead qualification). Denken jullie van wel? Dan is er een match en kan het echte daten beginnen. Wacht nog even met bellen! Ik zeg daten en niet trouwen. Een relatie opbouwen kost tijd en je gegevens achterlaten is niets meer dan een blijk van interesse. Door te snel te handelen, loop je het risico dat je de versbakken lead afschrikt en kwijtraakt. Dan moet het hele daten van voorafaan beginnen en dat is weggegooide tijd.

De verdiepingsslag: lead nurturing

Nadat de onbekende websitebezoeker zijn gegevens heeft achter gelaten voor een content offer (en dus een lead is geworden) kun je het contact wat meer diepgang geven. Zo kun je een opvolgartikel sturen met informatie die niet op je website te vinden is en dus speciaal geschreven voor je leads. Vervolgens kun je geleidelijk aan over je bedrijf beginnen, net zoals een stel dat na verloop van tijd over samenwonen of trouwen gaat praten. Dit kun je doen in de vorm van een case, of een rondleiding door je lab of fabriekshal (als je die hebt): alles wat bewijst dat je een goede partij zou zijn. Weer dáárna kun je een mailtje wagen: zouden we iets voor elkaar kunnen betekenen? Dit is het moment waarop in de liefde de ring tevoorschijn komt.

Kan dat aanzoek echt niet sneller?

Met websitebezoekers die nog niet precies weten wat ze zoeken, kun je bovenstaand proces niet versnellen. Maar tussen de leads met bindingsangst zitten ook altijd potentiële klanten die wél in zijn voor een praatje. Voor deze groep zou je een chatbot kunnen overwegen. Door de bot de juiste vragen te laten stellen, kun je websitebezoekers snel voorzien van relevante informatie en daarmee vergroot je de kans dat ze je in het echt willen spreken. Ook is een chatbot de ideale manier om bezoekers de weg te wijzen op je website. Laat de bot vertellen waar bezoekers relevante informatie kunnen vinden of deel direct een Ebook. Een combinatie van lead nurturing en deze snellere, Tinder-achtige marketingmethode zijn ideaal. Gebruik ze daarom gerust naast elkaar! Doen mensen in het echte leven ook.

Wil je meer weten over de plek van lead nurturing in je inbound marketingstrategie? Download dan onze whitepaper.