Een website ontwikkelen: stap-voor-stap uitgelegd

In 2017 had 71% van de kleine bedrijven een website en gaf 92% van de bedrijven zonder website aan er tegen eind 2018 een te hebben. 79% van de kleine bedrijven met website geven aan dat zij beschikken over een mobile-responsive website. Deze statistieken tonen het belang van het hebben van een website aan. Tegenwoordig is het hebben van een website net zo belangrijk voor een bedrijf als een telefoonnummer.

Er zijn vele redenen om een nieuwe website te bouwen. Misschien ben je een nieuwe onderneming gestart of ontwikkel je een persoonlijke merk. Wellicht wil je de verouderde website van jouw bedrijf bijwerken. Hoe dan ook, het maken van een nieuwe website is een hels karwei, vooral zonder technische expertise of zonder budget voor webontwikkelaars.

Om het overzichtelijker te maken hebben we een stapsgewijze handleiding voor het maken van een website samengesteld. Het mooiste van alles is dat je geen codeur, webdesigner of groot budget nodig hebt om er een te maken. Je hoeft alleen maar de zeven stappen hieronder te volgen.

  1. Kies het platform
  2. Koop een domeinnaam en een webhosting
  3. Kies een sjabloon die je wilt gebruiken voor de site
  4. Voeg pagina’s toe aan je site
  5. Creëer content
  6. Vul de algemene instellingen in
  7. Installeer plug-ins

Hoe maak je zelf een website?

1. Kies het platform

Het eerste dat je moet doen bij het maken van een website is het vinden van het juiste content management system (CMS) voor je bedrijf. Er zijn tal van gratis of goedkope site-builders, maar de verschillen tussen de verschillende systemen zijn vrij groot.  Het is dan ook uiterst belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je er een kiest. Kies daarom niet altijd voor het goedkoopste CMS-systeem. Vaak biedt een premium CMS-systeem zoals HubSpot veel meer mogelijkheden.

Overweeg bijvoorbeeld of je een platform nodig hebt waarmee je kunt coderen. Wellicht wil je het hele coderen juist vermijden. Heb jij behoefte aan een website in meerdere talen? Houd er dan ook rekening mee bij de keuze voor het CMS. Vind je het lastig om voor een CMS-systeem te kiezen?

Ontdek alle benodigde informatie over de diverse platforms om het besluitvormingsproces te vereenvoudigen. Nadat je het CMS gekozen hebt dat het beste aansluit op je wensen en behoeften ga je verder met stap twee.

WordPress

 

2. Koop een domeinnaam en een webhosting

Een .weebly of .wordpress extensie is een indicator dat je niet hebt betaald voor de volledige service. Dit komt erg onprofessioneel over en hierdoor krijgen bezoekers een negatief gevoel bij de website. Gelukkig is de aanschaf van een domeinnaam meestal niet duur. Denk hierbij aan een jaarlijks bedrag dat zelfs onder de €10,- ligt. Je kunt domeinen onder andere registreren via TransIP en kunt daar kiezen uit verschillende domein extenties.

Nu wordt het lastig. Je moet een domeinnaam kiezen die zo veel mogelijk lijkt op de naam van je bedrijf. Echter kan het zo zijn dat de naam van je bedrijf al in gebruik is. Er zijn namelijk meer dan 1,8 miljard websites. Nadat je een domeinnaam gekozen en betaald hebt krijg je vaak ook persoonlijke e-mailaccounts bijgevoegd.

De hosting is over het algemeen duurder dan een domeinnaam. Het is belangrijk dat je een fatsoenlijke webhosting hebt. Dit is nodig, want je wilt toch niet dat jouw website tijdelijk niet meer werkt wanneer er teveel bezoekers zijn? Daarnaast is het enorm belangrijk dat de website snel en veilig is. Een goede hosting beschikt hierover. Je bent al gauw enkele tientjes per maand kwijt voor een kwalitatieve webhosting.

Je hebt specifieke hosting voor bepaalde CMS-systemen. Zo is Savvii bijvoorbeeld gespecialiseerd in WordPress hosting. Hierbij houdt het rekening met de structuur van dit CMS-systeem. Om deze redenen kiezen wij voor kwalitatieve hosting van Savvii.

Savvii

 

3. Kies een thema die je wilt gebruiken voor de site

Nu wordt het leuk. Welk CMS je ook kiest, je gaat altijd op zoek naar thema’s en templates. Een template is een onderdeel van een thema. Je moet goed nadenken voordat je een thema kiest. Het is belangrijk dat het thema overeenkomt met het merk. Neem de tijd om te overwegen welk thema waarschijnlijk het beste aansluit op de wensen en behoeften van de doelgroep. Bij twijfel kun je het beste kiezen voor een standaard thema met rechte lijnen en een beperkte hoeveelheid tekst. WordPress heeft een uitgebreide community en bieden veel gratis thema's aan. Je kunt er ook voor kiezen om een thema te kopen. Met een premium thema zijn er vaak meer mogelijkheden om je website naar jou eigen smaak in te richten.

Het is belangrijk dat het template responsive is, zodat de site er op alle apparaten hetzelfde uitziet. Een opvallend lettertype of een flitsende achtergrond ziet er misschien leuk uit, maar je moet er enorm mee oppassen. Kies niet voor moeilijk leesbare lettertypen of voor een achtergrond die een consument kan afleiden waardoor hij of zij de kernboodschap niet voldoende meekrijgt. 

Nadat je het gewenste thema gekozen hebt neem je de tijd om het aan te passen. Het ontwerp en de functionaliteit van je website dienen gecombineerd het publiek te overtuigen van je product of dienst. Het is noodzakelijk dat het ontwerp begrijpelijk is voor je ideale consument en bijdraagt aan het succes van het product.

Custommade

4. Voeg pagina’s toe aan je site

Het is belangrijk om van tevoren een sitemap te maken met daarin de menu-structuur van de website. Vrijwel iedere website beschikt over een homepage, een contactpagina en een over ons pagina. Verder kun je ook websitepagina's, zoekwoordenpagina’s, landingspagina’s, bedankpagina’s en blogs opnemen in de website.

Vind je het lastig om te bepalen welke pagina’s je toe wilt voegen aan de site? Neem dan eens een kijkje op de website van je concurrent. Je hoeft het niet over te nemen, maar je krijgt wel een bepaald beeld van hoe jij het kunt aanpakken. Wanneer je dit gedaan hebt en je nog niet weet welke pagina’s je op wilt nemen in je website dan kun je ook gewoon verder gaan naar de volgende stap. Alhoewel ieder CMS anders is, is het meestal vrij eenvoudig om pagina’s toe te voegen en te verwijderen.

Menustructuur

 

5. Creëer content

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Nadat je pagina’s ingesteld hebt is het belangrijk dat je ze voorziet van de juiste content. Content die aansluit op de wensen en behoeften van de bezoeker zorgt er namelijk voor dat bezoekers converteren. Praat met collega’s en belanghebbenden over de boodschap die je naar buiten wilt brengen. Welke tone-of-voice gebruik je? Wil jij zakelijkheid uitstralen of kies je er juist voor om informeel over te komen?

Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van content is het belangrijk om een uitgebreid keyword research te doen. Een zoekwoordenonderzoek geeft inzicht in de termen waarop je wil scoren in Google. Wanneer je fietsen verkoopt en je merkt dat er op termen zoals Gazelle herenfietsen en Gazelle damesfietsen veel zoekvolume zit dan is het verstandig om deze onderwerpen te gebruiken als paginatitels.

Naast tekst zijn afbeeldingen en video’s natuurlijk ook vormen van content. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om zelf eenvoudig afbeeldingen te maken die past bij de content dan raad ik je aan om het zelf te doen. Stockfoto’s geven vaak niet een 100% reëel beeld van de werkelijkheid. Mocht je er toch niet uitkomen dan kun je er toch voor kiezen om (gratis) stockfoto’s te downloaden. 

Content-1

 

6. Vul de algemene instellingen in

Zodra de pagina’s van inhoud voorzien zijn kun je de zichtbaarheid van je website alsnog vergroten door leegtes in de CMS-instellingen te vervullen. Daarnaast kun je page titles, meta descriptions instellen en controleren of de URL’s wel geoptimaliseerd zijn voor zoeken.

Algemene instellingen

 

7. Installeer plug-ins

Ten slotte is het belangrijk om de plug-ins te bekijken die je mist. Het beste CMS-platform biedt idealiter alle integraties die je nodig hebt. Nadat de relevante plug-ins gedownload zijn ben je klaar voor livegang. Klik op "Publiceren" en jouw site is klaar voor gebruik.

Plug-ins