Eerste hulp bij HubSpot e-mails

E-mail is nog altijd één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Je e-mail komt rechtstreeks in de mailbox van je (potentiële) klant terecht en wordt, vooral in de B2B branche steevast goed gelezen. Zo heeft 79% van de Nederlanders zich in 2018 op een nieuwe e-mail nieuwsbrief ingeschreven* en is de open-ratio zelfs met 0,5% gestegen. Binnen het huidige marketinglandschap is e-mail dus een heel krachtig communicatiemiddel richting je doelgroep. De ideale marketingtool voor het versturen van nieuwsbrieven en geautomatiseerde e-mails is HubSpot; een krachtig marketingplatform die je voor je gehele e-mail marketingstrategie kunt inzetten. In dit blog lees je wat je kunt verwachten van de e-mailmogelijkheden binnen HubSpot en hoe je deze maximaal kunt benutten.

E-mail in HubSpot draait niet alleen om het verzenden van zo veel mogelijk e-mails naar je contacten; het gaat om het sturen van de juiste content op het juiste moment aan de juiste contacten. Door HubSpot te gebruiken heb je een all-in-one workplace waaruit je e-mails kunt designen, bouwen, bewerken, gepersonaliseerd kunt versturen en vervolgens analyseren. Maar waar moet je op letten als je een goede e-mail wilt opzetten en versturen vanuit HubSpot? En welke opties zijn er allemaal binnen HubSpot om je e-mail marketingstrategie te ontwikkelen? We laten je hieronder stap voor stap zien wat er nodig is om via HubSpot effectieve e-mailcampagnes op te zetten met hoge open- en klikratio’s.

De eerste stap: Zorg dat je AVG-proof bent

Er is geen marketeer die onder de Algemene verordening Gegevensbescherming (ook wel AVG of GDRP genoemd) onderuit komt, dat geldt al helemaal voor e-mail marketeers. Eén van de belangrijkste regels binnen de AVG-wetgeving is dat je uitsluitend mag mailen naar leads en klanten die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Zorg bij de inrichting van je HubSpot account dus dat je dit goed hebt ingericht. Denk hierbij o.a. aan:

 1. Een correcte opt-in of double opt-in. Ben helder waar de lead zich voor inschrijft. Ga je 1 x per maand mailen of vaker, waar ga je zijn mailadres voor gebruiken, etc. Dit is in te stellen via: Settings - Marketing - Email - subscriptions
 2. Elke e-mail die je verstuurt moet een link bevatten waar je subscriber zich makkelijk kan uitschrijven. In te stellen via: Settings - Marketing -> Email - subscriptions - unsubscribe backup pages
 3. Een e-mail footer met de gegevens van de afzender. Ben zo duidelijk mogelijk van wie de email afkomt, zorg daarom altijd dat je duidelijk herkenbaar bent en dat je bedrijfsnaam, je email en je telefoonnummer duidelijk vermeld staan.  
 4. Zorg dat je bij elk formulier toestemming vraagt om het e-mail adres te gebruiken voor marketing doeleinden. In te stellen in de settings van elk formulier onder het kopje ‘Notice and Consent/ Legitimate Interest (GDRP)

Bureau Vet - marketing automation- email marketing - AVG proof - Hubspot settings 

Wil je meer weten over het goed inzetten van GDPR? Download dan de whitepaper ‘GDPR/AVG-noodzaak of noodzakelijk kwaad?’. Wil je exact weten welke AVG-regels voor jouw organisatie van toepassing zijn als het gaat om het verzenden van email via HubSpot? Vraag dan vrijblijvend een afspraak aan waarin we samen gaan kijken hoe we jouw e-mail marketing AVG-proof maken.

Creëer strakke e-mail templates; helemaal in lijn met je merk

De inbox van je klant zit waarschijnlijk al redelijk vol met aanbiedingen en marketing boodschappen. Om daar bovenuit te springen moet je opvallen. Dit doe je door een strak email template te gebruiken. Bij het designen van templates is veel mogelijk, hier kun je zo creatief mee zijn als je wilt. Zorg wel altijd dat je e-mail herkenbaar blijft aan jouw bedrijf. Dit doe je door goed je huisstijl in het template te verwerken.

Via HubSpot zijn er 2 opties om e-mails te maken:

 1. Door de drag & drop editor
 2. Via de Classic Editor

 Bureau Vet - marketing automation- email marketing - email opzetten in Hubspot - de opties

Drag & drop editor

Bij de drag & drop editor kun je kiezen uit bestaande templates. Deze kun je vervolgens aanpassen naar je eigen design. Met de gebruiksvriendelijke editor kun je heel makkelijk de lay-out aanpassen, foto’s of tekstblokken toevoegen en buttons plaatsen.

 Bureau Vet - marketing automation- email marketing - drag and drop email bewerken in Hubspot

Classic editor

Een andere methode is om gebruik te maken van e-mail templates. Deze templates kunnen zelf gebouwd zijn of aangeschaft worden via de HubSpot Marketplace. Afhankelijk van je wensen en je technische mogelijkheden. Wij kunnen je helpen bij het ontwerpen en bouwen van een custom made template om je e-mail marketing nog beter toe te passen.

Bureau Vet - marketing automation- email marketing - classic editor in Hubspot - selecteer template-1

Versturen van je mail: personaliseer voor beter bereik

Als je je e-mail personaliseert, vergroot je direct het effect van de mail. Je mail wordt relevanter waar ze beter geopend zullen worden en er beter doorgeklikt wordt. 

 1. Personaliseer op basis van personalization tokens
 2. E-mail versturen op basis van segmentatie lijsten

Personaliseer op basis van personalization tokens

De grote toegevoegde waarde van HubSpot als tool is dat deze software redeneert vanuit het CRM. Alles draait om de contacten in je database.  De mogelijkheden om je e-mails te personaliseren binnen HubSpot zijn daarom ook eindeloos.

De makkelijkste personalisaties zijn het toevoegen van een naam in de subject line, preview tekst en aanhef van de e-mail. De mogelijkheden zijn oneindig. Denk ook aan het invoeren van andere property informatie zoals aankopen, geboortedatum, laatste transactie etc.

Personaliseer je email in Hubspot 

E-mail versturen op basis van segmentatie lijsten

One-size fits all werkt niet meer effectief. Elke lead of klant heeft een andere behoefte aan content en wilt op een andere manier worden aangesproken. Om je e-mail marketingstrategie effectiever te laten zijn, moet je daarom segmenteren. Er zijn tal van segmentatie mogelijkheden. Denk hierbij aan segmentatie op basis van:

 • Interesses die ze hebben getoond op je website
 • Welke premium content ze hebben gedownload
 • Demografische gegevens (lokaal, nationaal, internationaal)
 • Aankoopgeschiedenis
 • De buyers journey of life cycle stage (al een aankoop gedaan, of nog onderzoekend)

Vanuit HubSpot is het heel gemakkelijk om lijsten aan te maken waarbij filters worden toegepast op criteria zoals job title, country, etc. Deze kun je koppelen aan de e-mail die je wilt verzenden. Je kunt ook lijsten maken voor groepen die je helemaal wilt uitsluiten in de e-mail campagnes.

Bureau Vet - marketing automation- email marketing - email verzenden in Hubspot

Analyseer je e-mail campagnes voor betere resultaten

Meten is verbeteren. Dat geldt zeker ook voor e-mail marketing. HubSpot biedt naast een makkelijke editor ook een uitgebreid dashboard om je e-mail efforts te analyseren. Een aantal metrics zijn bij het versturen van email belangrijk om onder de loep te nemen:

 • De delivery rate. Hoeveel e-mails zijn daadwerkelijk aangekomen bij je subscriber? Onderzoek of het template technisch goed in elkaar zit waardoor je minder bounces krijgt.
 • De open rate. Hoe worden je e-mails geopend? Om een hogere open rate te krijgen kun je experimenteren met de onderwerp regel en de preview tekst. Maak deze aantrekkelijk door activerend te schrijven en gebruik zo nu en dan emoji’s of tekens om op te vullen in de mailbox.
 • De click rate. Hoeveel klikken daadwerkelijk in de mail op berichten/linkjes? Met een click map heb je snel overzicht in het gedrag van de ontvangers. Welke content resoneert wel, welke niet. Zo kun je je boodschap nog beter neerzetten in je volgende email. Is je e-mail responsive, ofwel mobile friendly?
 • Unsubscribers. Hoeveel subscribers hebben zich voor jouw e-mail uitgeschreven. Is het percentage te hoog? Dan is je email wellicht niet interessant voor je publiek. En een subscriber die je bent verloren krijg je niet meer terug. Het is dus zaak dit percentage zo laag mogelijk te houden.

De dashboard overzichten binnen HubSpot zijn heel helder en laten je in 1 oogopslag zien hoe je e-mails het doen. Zo kun je snel en makkelijk je e-mails optimaliseren voor een beter bereik en een hogere ROI. Met de A/B test optie in HubSpot kun je ook goed uitzoeken welke content of welk design wel of niet werkt. Denk aan de locatie van een button, het gebruik van een foto (of juist niet) of twee versies van de onderwerp regel. Zo kun je nog effectiever onderzoeken wat het beste werkt bij jouw publiek. Bureau Vet - marketing automation- email marketing - dashboard email in Hubspot Bureau Vet - marketing automation- email marketing - dashboard email in Hubspot_2

Bureau Vet - marketing automation- email marketing - dashboard email in Hubspot_3
 

Wil jij het maximale uit HubSpot halen?

Heb je nog geen HubSpot account en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan nu een HubSpot demonstratie aan en we laten je precies zien wat jij allemaal kunt met de marketingtool HubSpot. 
 

Heb je wel al een HubSpot account maar je hebt het gevoel dat je hier niet het maximale uit haalt? Laat Vet Digital geheel vrijblijvend een scan uitvoeren in je HubSpot account en ontdek waar voor jouw organisatie winst te behalen is op het gebied van marketing, sales en services.

*bron: Nationaal Email onderzoek Spotler 2018 / ** bron: DDMA National Email Benchmark 2018