E-mail delivery: verschillende bounces bij het versturen van e-mail

e-mail delivery

Iedereen die e-mails verstuurd, krijgt er vroeg of laat mee te maken: bounces. Een bounce is een e-mail die teruggezonden wordt, omdat hij niet kon worden bezorgd. Als een e-mail niet in de inbox van de ontvanger komt, ‘kaatst’ deze terug, vandaar de term ‘bounce’ Ruwweg zijn er twee soorten bounces: soft bounces en hard bounces. In deze blog over e-mail delivery bespreek ik kort wat de wettelijke regels zijn, wat het verschil is tussen een hard bounce en een soft bounce en wat je eraan kunt doen.


Wettelijke regels


Er gelden wettelijke regels voor zowel het verzamelen, verwerken, gebruiken van persoonsgegevens en het versturen van e-mail. Samengevat gelden de onderstaande overheidsregels voor het versturen van mailingen. Let op want de verantwoordelijkheid ligt bij de afzender:

 • Er moet sprake zijn van een bestaande klantrelatie die expliciet toestemming heeft gegeven
 • De afzender moet een bestaand persoons- of bedrijf zijn, een alias of pseudoniem is niet toegestaan
 • De ontvanger moet zich makkelijk kunnen afmelden voor de mailingen.

Hard bounces

Dit zijn e-mailadressen die permanent onbereikbaar zijn omdat:

 • het e-mail adres niet (meer) bestaat
 • de domeinnaam niet (meer) bestaat
 • de ontvanger onbekend is

Soft bounces

Dit zijn adressen die tijdelijk onbereikbaar zijn omdat:

 • de mailbox van de ontvanger vol zit
 • de server tijdelijk (wegens technische redenen) niet bereikbaar is

Wat kun je aan deze bounces doen?

 1. Start altijd met een mailinglijst die up-to-date is en voorzien van opt-in adressen. Dit zijn personen die specifiek aan jou toestemming hebben gegeven te mailen of er zelfs om hebben gevraagd (bijvoorbeeld om zich te abonneren op een nieuwsbrief of blog updates). Check na elke mailing de bounce rates en verwerk deze als volgt.
 2. Verwijder alle hard bounces nadat je ze eerst hebt gecontroleerd op corrigeerbare fouten. Het kan natuurlijk zijn dat er een tikfout of extra spatie in het adres zit waardoor deze ongeldig wordt.
 3. Probeer de soft bounces op een later moment nogmaals te versturen. Wellicht is de mailbox of server weer bereikbaar en kunnen deze mails alsnog worden afgeleverd.
Marketing kan niet meer zonder informatietechnologie. Gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer softwaretools beschikbaar die je ondersteunen bij het behalen van je marketingdoelstellingen. Marketing automation is het sleutelwoord en alle gerenommeerde e-mailmarketing-softwareleveranciers hebben dit ingebouwd. Onze partner HubSpot gaat nog een stap verder met een alles-in-één oplossing: social, e-mail, SEO, SEA én CRM. Een toolset voor je hele inbound marketing.

 

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper