Google kondigt mobile-first indexering voor het hele internet aan

Vanaf september 2020 gaat Google volledig over naar een mobile-first indexering. Dit heeft voor desktop-georiënteerde websites grote consequenties. De ranking en de posities in zoekresultaten van websites die geen responsive design hebben zullen hier sterk nadelige effecten van gaan ondervinden.

De kogel is nu echt door de kerk, want het werd al jaren geleden aangekondigd; het algoritme van Google gaat volledig over naar mobile-first indexering. Dit betekent dat Google de mobiele versie van jouw website zal gebruiken om te bepalen welke plek je krijgt in de zoekmachine resultaten.  Het is dus enorm van belang dat jouw mobiele website minstens net zo goed, of misschien zelfs wel beter is dan jouw desktop website. Als dit niet het geval is, kan je dit een kostbaar verlies in plekken in de zoekresultaten opleveren wat zonde zou zijn van je opgebouwde ranking! Google is hier al een hele tijd mee bezig en ze geven aan dat al ruim 70% van de websites over zijn naar mobile-first indexering. Op deze manier check je of jouw site bij die 70% hoort.

Google adviseert responsive design

Google heeft nu een nieuwsbericht gepubliceerd waarin het aangeeft dat rond september 2020 alle websites om zullen zijn. Als je geen posities wilt verliezen in de zoekresultaten, is het dus belangrijk dat jouw website op tijd gereed gemaakt wordt voor mobile-indexering. Google adviseert voor alle websites om met responsive webdesign aan de slag te gaan. Dit houdt in dat er één website gemaakt wordt, die op alle beeldformaten goed wordt weergegeven. Ze adviseren dan ook om niet aan de slag te gaan met aparte domeinen voor mobiele sites zoals m.url.nl of mobile.url.nl, omdat dit alleen maar verwarring kan veroorzaken voor de algoritmes van Google.

Zo wordt ook jouw website mobile-first ready

Op de Google Developers pagina's lees je alles over hoe je jouw website gereed maakt voor mobile-first indexering. Ben je bang dat jouw website achterloopt op de voortdurende ontwikkelingen die Google maar blijft uitvoeren? Dan is nu het moment om eens na te denken over een nieuwe website of een grondige update van je nieuwe website.

Een responsive website door Bureau Vet

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een nieuwe responsive website waar je weer jaren mee vooruit kan, of wil je je huidige website toekomst-proof maken? En wil je een flinke daling in websitebezoekers en een slechte gebruikerservaring voorkomen? Lees dan meer over het website redesign proces of plan een call.