Het grote technische termen woordenboek voor moderne marketeers

technische termen woordenboek voor moderne marketeers

technische termen Als moderne marketeer is het handig om een aantal basistermen onder de knie hebben op het gebied van IT. Niet alleen communiceer je een stuk makkelijker met je collega’s van de IT-afdeling, ook de samenwerking met een bureau verloopt hierdoor vaak soepeler. Een ander bijkomend voordeel van deze basiskennis is dat je de bron van jouw eigen problemen sneller achterhaalt. Want pas je de kleur van de tekst nou ook alweer aan in HTML of CSS? In dit blog zet ik 10 veelgebruikte technische termen voor moderne marketeers op een rijtje! 

Het uiterlijk van de website

De meeste websites zijn opgebouwd uit verschillende programmeer ‘talen’ waaronder HTML, CSS en JavaScript. Met de programmeertaal vertel je de website hoe een bepaald element eruit moet zien, waar het moet staan of hoe het zich moet gedragen. 

HTML staat voor HyperText Markup Language en bepaalt de structuur van een website. Je kunt hiermee bijvoorbeeld bepalen hoe en op welke plek een tekstblok komt te staan. CSS staat voor Cascading Style Sheet en bepaalt de opmaak van een website. Hiermee kun je bijvoorbeeld zorgen dat de tekst niet standaard zwart, maar blauw is. JavaScript wordt gebruikt om het gedrag van elementen, zoals een tekstblok, te bepalen. Wil je bijvoorbeeld dat een tekstblok verschuift bij het scrollen van een websitebezoeker, dan kun je dit programmeren met JavaScript.

De website vullen

Bij het vullen van een website wordt vaak gebruik gemaakt van een CMS (Content Management Systeem). Een voorbeeld van een veelgebruikt CMS is WordPress. Veel CMS maken gebruik van templates om het gebruik te vereenvoudigen. Een template is een combinatie van voorgeprogrammeerde codes, waardoor je zelf (meestal) alleen nog maar content in hoeft te voegen. Vaak hebben website verschillende soorten pagina’s en wordt er voor iedere pagina een ander template gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een template voor blogs of voor productpagina’s die er verschillend uitzien in hun opbouw.

Naast de opbouw van een pagina is ook de inhoud van belang. Bij lange pagina’s kan het slim zijn om gebruik te maken van anchor links. Met een anchor link kun je direct naar een ander deel op die pagina verspringen, zonder zelf te hoeven scrollen. De tekst waaraan een (anchor) link wordt gekoppeld, heet de anchor tekst. Klik hier om onze anchor link te testen!

Gebruiksvriendelijke websites creëren

AJAX (Asynchronous JavaScipt and XML) gebruikt verschillende programmeertools om gegevens te verzenden en op te halen zonder een webpagina te hoeven verversen. Hiermee kun je interactieve elementen op je website maken zoals het tonen van een bedankbericht na het invullen van een formulier. Ander voorbeeld: als je Facebook open hebt, staan bovenaan continu de nieuwste updates zonder dat je CTRL+R de hele tijd hoeft te gebruiken.

Als iemand een formulier invult, wil je natuurlijk wel dat die informatie ergens wordt opgeslagen. Dat gebeurt niet op de website of in het CMS, maar hoe krijg je het dan in jouw CRM (Customer Relationship Management)? De reis van deze data wordt mogelijk gemaakt met een API (ofwel Application Programming Interface). Door API’s kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en informatie uitwisselen.

De cache is een onderdeel van de browser waarin tijdelijk informatie kan worden opgeslagen. In deze opslag wordt de pagina tijdelijk opgeslagen, zodat tijdens het opnieuw openen van deze pagina tijd kan worden bespaard. Tip: leeg de cache van je eigen computer af en toe om overbodige pagina’s te verwijderen en schijfruimte vrij te maken voor een snellere pc!