Hoe breng je de vindbaarheid van je website in kaart?

Website

vindbaarheid websiteVeel ondernemers en marketeers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun online zichtbaarheid te vergroten. Een belangrijk onderdeel van de online zichtbaarheid van je onderneming wordt bepaald door de vindbaarheid van je website. Onlangs schreef ik een artikel over het effect van het verkrijgen van een hogere Google ranking op je bezoekersaantallen. Echter, om een hogere positie in de zoekresultaten van Google te kunnen krijgen, zul je eerst moeten weten, hoe je huidige ranking voor een relevant zoekwoord is. In dit artikel beschrijf ik twee manieren om de huidige vindbaarheid van je website in kaart te brengen.

De "omslachtige methode"

De meest voor de hand liggende manier om voor één enkele zoekterm te achterhalen, wat de positie van je website in Google is, is eenvoudigweg door deze zoekterm in te voeren in het zoekvenster van Google. Vervolgens kun je door de pagina's met zoekresultaten klikken om de positie te vinden, waarop je website wordt vertoond in de zoekresultaten (zorg er hierbij overigens voor, dat je niet bent aangemeld bij je Google-account). 

Deze methode kan een goede optie zijn, wanneer je heel ruim in de tijd zit en/of je de ranking van je website voor slechts één zoekwoord wilt achterhalen. Mocht je je ranking voor meerdere zoektermen willen achterhalen, eventueel ook weergegeven over een langere periode, dan is de volgende methode wellicht wat handiger voor je:

De "eenvoudige methode"

Op internet zijn er meerdere tools te vinden, waarmee de ranking van een website in kaart gebracht kan worden. Voor de meeste van deze tools moeten echter direct creditcard-gegevens ingevuld worden. 

De tool van Authority Labs vormt hierop een positieve uitzondering: deze biedt je namelijk aan om een maand gratis te testen zonder bovengenoemde verplichting (disclosure: Heuvel Marketing is op geen enkele manier verbonden met Authority Labs).  

Voordat je aan de slag kunt, wordt je eerst gevraagd een account aan te maken (een Plus-account volstaat). Vervolgens kun je in enkele eenvoudige stappen je vindbaarheid in kaart brengen:

Stap 1: Voer de domeinnaam van je website in

Voeg in het invoerveld rechtsboven de domeinnaam van je website in (klik voordat je dit doet eerst op de Amerikaanse vlag en verander de landen-instelling naar het land van je keuze, bijvoorbeeld Nederland):

vindbaarheid website domein toevoegen

Stap 2: Voer de zoekwoorden in, die voor jouw onderneming relevant zijn

Na het aanmaken van je domeinnaam, kun je zoekwoorden toevoegen door op de groene knop rechtsonder in de donkergrijze balk te klikken. 

Na het invoeren van deze zoekwoorden moet je wel iets meer geduld hebben dan het half uurtje, dat de website aangeeft. Mijn ervaring voor Nederlandse zoektermen is, dat de update soms wel enkele dagen in beslag neemt (maar goed: een gegeven paard, et cetera...).

Stap 3: Bekijk je rankings

Wanneer de tool zijn werk heeft gedaan, wordt een globaal overzicht getoond van alle ingevoerde zoektermen en hun relatieve ranking in Google, Yahoo en Bing. Wanneer je vervolgens op één zoekterm uit de lijst klikt, zie je de chronologische weergave van de ranking voor dat betreffende zoekwoord.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van deze weergave voor de zoekterm "HubSpot" voor onze website:

Omdat de tool een maand gratis te gebruiken is, kun je deze het best inzetten om een nulmeting uit te voeren voor de vindbaarheid van je huidige website. Extra tip: omdat je meerdere domeinnamen kunt invoeren, is de tool ook geschikt om inzicht te kunnen krijgen in de ranking van je concurrenten voor dezelfde zoekwoorden.

fotocredit: FreeDigitalPhotos