Hoe gebruik je Instagram als marketingtool?

InstagramLogo“Beelden zeggen meer dan duizend woorden”. Dat is de sleutel achter het succes van de app Instagram. Instagram stelt gebruikers in staat om foto’s te bewerken, plaatsen en delen. En dat is niet alleen leuk voor privégebruik, maar ook zeer geschikt voor marketingdoeleinden.

Instagram groeit snel en heeft momenteel en dit maakt het een uitstekend medium om in contact te komen en blijven met jouw doelgroep. Als marketeer, of dat nou in een B2C of B2B organisatie is, kun je Instagram op verschillende manieren inzetten om jouw bedrijf in beeld te brengen bij jouw ideale klant. In dit artikel geef ik hiervan enkele voorbeelden en laat ik organisaties zien die jou al succesvol voorgingen op Instagram.

Hoe kun je Instagram zakelijk inzetten?

Instagram kan op verschillende manieren succesvol zijn als marketingtool. Het belangrijkste is dat je jouw doelstellingen en doelgroep voor ogen houdt en dat je bedenkt hoe Instagram een rol kan spelen binnen jouw marketingstrategie. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoe Instagram kan bijdragen aan jouw succes. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de volgende ideeën:

1. Marketingactie

Een actie met een winelement doet het altijd goed. Bedenk bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij jouw volgers een creatieve foto moeten uploaden waarop jouw merk of één van jouw producten/diensten is afgebeeld. Wanneer de actie zich alleen afspeelt op Instagram, zal dat voor veel mensen een reden zijn om jouw organisatie te volgen via dit medium.

2. Breng een verhaal in beeld

Bij Instagram gaat het er niet om dat je alleen maar foto’s uploadt van jouw producten of diensten. Juist ook bedrijven die geen ‘fotogenieke’ producten hebben, kunnen goed gebruiken maken van het medium door een verhaal of gevoel te creëren. Kies bijvoorbeeld voor een thema of actualiteit die aansluit bij jouw merk en deel foto’s die te maken hebben met dit thema. Een goed voorbeeld hiervan is Red Bull, die Instagram gebruikt om beelden rondom extreme sporten te delen.

3. Behind the scenes

Instagram is een uitstekend medium om jouw organisatie een visuele identiteit te geven. Waar mensen normaal jouw producten en georganiseerde communicatie-uitingen nodig hebben voor beeldvorming, kan Instagram nu zorgen voor een completer beeld. Post bijvoorbeeld foto’s van jouw bedrijf achter de schermen. Hoe ziet een werkdag op kantoor eruit? Wie zijn de medewerkers en wat maken zij zoal mee?

4. Evenement

Wanneer jij een evenement organiseert of aanwezig bent bij een beurs of event, kun je gebruik maken van Instagram om bezoekers te engagen. Bezoekers nemen en delen altijd graag foto’s. Je kunt ze vragen om een bepaalde hashtag te gebruiken – hashtags worden immers ook gebruikt op Instagram – zodat je alle foto’s en impressies van het publiek kunt bundelen. Dit is niet alleen handig voor jouw eigen beeldvorming, maar ook een leuke manier om publiciteit te genereren voor het evenement. Om het aantrekkelijker te maken om foto’s te delen, zou je ook hieraan weer een wedstrijdelement kunnen verbinden.

Hopelijk heb ik je een beter idee gegeven van het zakelijk gebruik van Instagram.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Lees dan verder via de button.

Fotocredit