Hoe maak je Inbound Marketing succesvoller met Marketing Automation?

Marketing Automation

Depositphotos_6302895_xsBij iedere digitale b2b marketing strategie is Inbound Marketing een onmisbaar onderdeel. Een goed werkende Inbound Marketing strategie zorgt ervoor dat je als onderneming gezien wordt als kennisleider in je vakgebied en dat je kunt rekenen op een continue aanwas van nieuwe aanvragen. 

Onlangs werd ik door een collega marketeer gewezen op een onderzoeksrapport: "Inbound Marketing Strategy Outlook Report". In het kader van dit onderzoek zijn meer dan 500 marketeers uit alle delen van de wereld ondervraagd met betrekking tot hun ervaringen met Inbound Marketing. (Klik hier voor het hele rapport (35 pagina's)).

In het tweede gedeelte van het rapport worden de verschillen in aanpak tussen de "superieur" en de "inferieur" presterende marketeers in kaart gebracht.  De veruit meest opvallende bevinding uit dit gedeelte vond ik dat de vrijwel alle goed presterende marketeers gebruikmaken van Marketing Automation software om hun Inbound Marketing strategie uit te voeren, terwijl de minst succesvolle marketeers dit niet of nauwelijks doen.

Hieronder geef ik 3 manieren waarop Marketing Automation je kan helpen met het succesvoller maken van je Inbound Marketing strategie.

1. Verbeteren van je vindbaarheid met behulp van je keyword strategie

Marketing Automation software kan je veel tijd besparen bij het optimaliseren van de vindbaarheid van je website. Doordat Google steeds minder informatie prijsgeeft over de zoektermen waarvoor je website gevonden wordt, is de noodzaak steeds groter om hulpmiddelen in te schakelen die je informatie bieden op basis waarvan je gerichte actie kunt ondernemen.

Goede Marketing Automation software bevat tools waarmee je inzichtelijk kunt krijgen hoe jouw website scoort ten opzichte van je belangrijkste concurrenten voor een belangrijke en populaire zoekterm.

Door zorgvuldig na te gaan voor welke relevante zoektermen je concurrentie online een voorsprong heeft en daarvoor vervolgens webpagina's en/of blogartikelen toe te voegen, kun je op een gerichte wijze je vindbaarheid vergroten.

2. Optimaliseren van je conversie-percentages

Met behulp van goede Marketing Automation software kun je op een vrij eenvoudige wijze zorgen voor het testen van verschillende varianten van call-to-action-buttons, landingpagina's en e-mailberichten. Aan de hand van de resultaten uit deze testen kun je vervolgens gerichte actie ondernemen door de best presterende variant te bewaren en de minst presterende variant te verwijderen.

In deze test kun je zien, dat de oranje button beter presteert dan de blauwe button: bijna 24% (34 van de 143) van de bezoekers klikt op deze oranje button ten opzichte van 16% (22 van de 135) van de bezoekers op de blauwe. Door op deze wijze alle conversie-momenten op je website te onderzoeken kun je tot bruikbare inzichten komen waarmee je je Inbound Marketing strategie kunt verbeteren. 

3. Kwalificeren en managen van leads

Met goede Marketing Automation software ben je in staat om binnenkomende leads automatisch te kwalificeren met behulp van lead scoring. Met lead scoring kun je de interesse van leads in kaart brengen aan de hand van hun webgedragingen.

Zo kun je punten toekennen aan acties zoals:

  • het aantal pagina's dat een lead bezocht heeft
  • het aantal malen dat een lead op de website is geweest
  • het aantal keren dat een lead heeft geklikt op links in e-mails
  • het aanvragen van meerdere white papers en e-books
  • bekijken van bepaalde pagina's zoals prijs- of projectpagina's
  • bekijken van video's

Door alleen leads met een hoge score door te geven aan de verkoopafdeling voorkom je dat dure verkooptijd wordt verspild aan het opvolgen van leads die niet geïnteresseerd blijken te zijn.

Benieuwd naar meer over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper!