How-to: A/B testen in HubSpot

Vet Digital How to Hubspot a/b testing

 

Wanneer je een website of webshop hebt, kan het uitvoeren van A/B testen een goede basis bieden voor conversie optimalisatie. Met een A/B test kom je erachter welke versie van een pagina het meeste conversie oplevert. Het is dus een effectieve manier om meer uit je huidige bezoekers te halen. In dit blog neem ik je mee in wat A/B testen precies inhoudt, wat je ermee kunt en hoe je zelf een A/B test kunt opzetten voor HubSpot landingspagina’s.


Wat is A/B testen?

Een A/B test is een test om de prestaties van twee paginavarianten met elkaar te vergelijken. A/B testen werken niet alleen voor pagina’s, maar het is ook een manier om de effectiviteit van een advertentie of zelfs een volledige website of webshop te testen. Door twee varianten (A en B) afwisselend te tonen aan bezoekers, kun je zien hoe de verschillen in interactie zijn bij beide varianten. Zo meet je bij beide varianten de conversie en zie je direct welke variant beter werkt.

Hoewel er allerlei theorieën bestaan over conversie optimalisatie, blijft het lastig om in te schatten wat wel en niet werkt voor jouw specifieke doelgroep. Meten is weten! Optimalisatiekansen liggen vaak in de details. Wanneer je uit de A/B test bijvoorbeeld haalt dat een andere afbeelding, langere tekst of misschien een andere kleur van een knop beter werkt voor je bezoekers, dan kun je dit toepassen om de gebruiksvriendelijkheid en conversie van de pagina te optimaliseren.

Hoe werkt A/B testen?

In HubSpot kun je met een Marketing Hub Professional en Enterprise account A/B testen uitvoeren op landingspagina’s. Met het CMS Hub Professional en Enterprise account kun je A/B testen doen op zowel landingspagina’s als websitepagina’s. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je keuzes maakt in wat je wilt testen. HubSpot raadt aan om één variabele tegelijk te testen om een duidelijk oorzaak en gevolg te achterhalen. Kies er bijvoorbeeld voor om de kleur van een knop aan te passen, in plaats van ook nog de tekst en de vorm. Daarbij is het ook belangrijk dat er voldoende verkeer naar je pagina komt, anders kun je geen goede conclusies trekken uit de test.

Om de test uit te voeren, maak je eerst een nieuwe pagina aan of kies je een bestaande pagina als controle versie van je A/B test. Je kunt een A/B test namelijk op elke al gepubliceerde pagina uitvoeren. Ook als je pagina deel uitmaakt van een meertalige groep, kun je een test uitvoeren voor elke taalvariant. Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe je een A/B test uitvoert in HubSpot op een landingspagina:

  • Ga in je HubSpot account naar Marketing > Website > Landing pages.
  • Selecteer de pagina die je wilt testen en klik op de knop Meer.
  • Klik in het keuzemenu vervolgens op Run a test.

abtest_hm

  • Vervolgens kies je voor een A/B test.
  • Voer een naam in voor elke pagina variant en klik op Create variation. Dit brengt je naar de pagina-editor voor de B-variatie, welke een kloon is van de oorspronkelijke pagina.
  • Werk de inhoud van de paginavariatie bij.
  • Als je de oorspronkelijke versie van je pagina in de pagina-editor wilt bewerken, klik je op Test variation linksboven en selecteer je de andere pagina.
  • Om de test te beginnen, klik je op Publish in de rechterbovenhoek. Hiermee worden beide versies van je pagina live gezet.

Gouden regel bij A/B testen

Let er bij het testen op dat je maximaal één verandering per test doorvoert. Wanneer je meerder dingen tegelijk aanpast, is het fijn dat het conversie ratio stijgt, maar zul je nooit weten waar het verschil in conversie aan ligt. Naast A/B testen heeft HubSpot nog oneindig veel mogelijkheden. Ben jij benieuwd wat er allemaal nog meer kan in HubSpot? Neem dan vooral eens contact op!