How-to: Optimaliseer je website met HubSpot SEO tools

Vet Digital HubSpot SEO tools

Het optimaliseren van je website voor SEO is een uitdagende klus. Er verandert regelmatig wat in de Google algoritmes en de “old-school” SEO-trucs werken steeds minder goed. Dus wat is dan de beste tactiek voor de optimalisatie van je blogs en webpagina’s en hoe pak je dat aan? De SEO tools in HubSpot geven je handvatten om aan de slag te gaan met je SEO strategie. In dit blog geef ik 5 handige tips om te werken aan online vindbaarheid met behulp van HubSpot’s SEO tools.

Maak relevante en behulpzame content

Als marketeer kon je misschien heel lang goede marketingresultaten behalen door een standaard SEO-lijstje af te werken waardoor je content bovenaan in Google verscheen. Dit had echter ook zijn gevolgen: content werd er niet beter op en keyword stuffing werd een nieuw begrip. Google greep (gelukkig) in, algoritmes werden aangepast en zo ingericht dat ze goede, relevante en leesbare content tonen. Dus niet de teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, maar de content die relevant en behulpzaam is voor echte mensen komt bovenaan te staan. Diezelfde algoritmes snappen ook hoe content samenhangt en zoeken naar die samenhang op jouw website. En zo kom ik aan bij mijn eerste tip; het opzetten van topic clusters.

Tip 1: Maak gebruik van topic clusters

Een topic is een breed onderwerp dat relevant is voor jouw potentiële klanten. Het idee van een topic cluster is dat je een verzameling maakt van blogs en andere informatieve pagina’s rondom een bepaald topic, en dat je die clustert door middel van interne links. Zo ontstaat een ‘web’ van content rondom een onderwerp, iets wat Google hoger waardeert dan een individuele pagina. HubSpot heeft een handige tool om je topic clusters te managen. Je gebruikt deze tool om je content- en SEO-strategie op te zetten, de voortgang te bewaken en de resultaten te meten.

Je maakt een topic cluster eenvoudig aan in je HubSpot account:

 • Ga naar Marketing ➡️ Planning and Strategy ➡️ SEO.
 • Ga naar Topics en kies Add topic om een topic toe te voegen. Dit hoofdtopic is meestal een breed keyword met veel zoekvolume.
 • Koppel aan dit topic een relevante pagina. Dit kan een productpagina zijn, of een pillar page.
 • In het topic cluster overzicht kies je bijbehorende subtopics via Add subtopic keyword. Dit zijn meer specifieke, long tail keywords die gerelateerd zijn aan het hoofdtopic.

Idealiter heb je voor elk subtopic een pagina of blog die geoptimaliseerd is voor dat keyword. HubSpot geeft je direct een aantal suggesties voor bestaande content die bij dat keyword past. Is er nog geen goede relevante content? Dan kun je dat keyword meteen op je to-do lijstje zetten!

Als je eenmaal een topic cluster hebt gemaakt, en je hebt hier subtopics aan gelinkt, dan krijg je bijvoorbeeld zo’n mooi overzicht als hieronder:

Topic cluster overzicht HubSpot

Wanneer jouw topic cluster goed gevuld is, dan kun je die verschillende content bundelen op een zogenaamde pillar page. Op deze pagina zet je een beknopt overzicht van alle subtopics binnen het topic cluster en link je per subtopic naar de bijbehorende pagina’s.
In HubSpot zal je zien, net als hierboven, dat als de pillar page en jouw gerelateerde pagina’s naar elkaar verwijzen, de lijn tussen de pagina’s groen is. Is de lijn rood? De gelinkte pagina bevat geen interne link naar je pillar page. Is de lijn grijs? Dan is er nog werk aan de winkel.

In HubSpot kan je onder de kop Content performance ook de analyse bekijken van het gehele topic cluster (zoals time per page view, de bounce rate) en dit ook weer per pagina binnen het cluster.

Tip 2: Gebruik op een gezonde manier (long tail) keywords in je content

Zoals ik eerder aangaf zijn we afgestapt van het doorspekken van een tekst met keywords, maar wat doe je dan wel? Het is slim om bij een blog of pagina te focussen op één of twee long tail kewords. Die long tail keywords zijn langere en specifiekere zoekwoorden zoals “long tail keywords zoekmachine optimalisatie”. Weet je niet goed welke keywords geschikt zijn? Ook HubSpot geeft hiervoor suggesties. Wanneer je bij SEO ➡️ Add topic kiest, dan geeft HubSpot aanbevelingen op basis van jouw ingegeven website en industrie.

Of maak gebruik van de Google Search Console-integratie voor HubSpot waarmee je data van Google Search Console en HubSpot combineert. Hiermee kan je bepalen welke keywords men gebruikt om jouw website te vinden. Deze input geeft je ook goede ideeën voor nieuwe blogcontent, omdat je het kan baseren op keywords waar prospects daadwerkelijk naar zoeken.

Als je het keyword hebt bepaald en gaat een blog of webpagina schrijven, onthoud dan de 4 belangrijke plekken waar je het keyword moet gebruiken: de titel, de headers en body, de URL en de metabeschrijving. Wanneer je een blog of pagina in HubSpot publiceert krijg je gelukkig onder de tab Optimize goede aanbevelingen te zien als bijvoorbeeld je titel te lang is of het keyword te vaak of juist niet vaak genoeg voorkomt in de tekst. Geef aandacht aan de rode cirkels in de sidebar, en het komt helemaal goed!

SEO recommendations HubSpot


Tip 3: Vergeet ook niet de afbeeldingen te optimaliseren

Iets waar niet altijd even veel aandacht aan wordt gegeven; de afbeeldingen op een website. Zoekmachines kunnen natuurlijk niet ‘zien’, dus beoordelen de inhoud van een afbeelding aan de hand van de alt tekst. Door de afbeeldingen in een blog of pagina te voorzien van een alt tekst met een relevant keyword, help je Google om de inhoud van je content nog beter te scannen. Dit betekent wel dat je in HubSpot dan ook een alt tekst (met keyword) moet opnemen bij je afbeelding:

 • In de content editor van je blog of pagina klik je op de afbeelding en kies je edit om de Image Options editor te openen.
 • Hier kan je onder de Content tab een alt tekst

Lukt het niet om de juiste alt teksten bij je afbeeldingen te krijgen? Lees hier wat je nog kan doen.

Tip 4: Niet teveel verschillende tags gebruiken voor je blogs

Onderwerptags gebruiken voor je blogs kan helpen bij het organiseren van je blog content, maar als je er teveel gebruikt, kan het effect juist averechts zijn. Als je teveel vergelijkbare tags gebruikt, kan je door zoekmachines worden “afgestraft” omdat ze vermoeden dat ze duplicate content bevatten.
Wil je aan de slag met een gezonde hoeveelheid tags voor je blogs? In je HubSpot account kan je die eenvoudig aanmaken:

 • Navigeer naar Marketing ➡️ Website ➡️ Blog.
 • Bij de linker sidebar kies je Tags.

Kies ongeveer 15 onderwerptags waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn voor je lezers. Let op; idealiter is er geen overlap tussen de tags. En gebruik dan ook alleen die onderwerptags voor je blogs.

Tip 5: Blijf je (bestaande) content continu optimaliseren

Nu je dit hebt gelezen vraag je je misschien af hoe het zit met de blogs en pagina’s die je al hebt gepubliceerd, want waar begin je met optimaliseren? Gelukkig heeft HubSpot daar een mooie oplossing voor. Je kan namelijk aanbevelingen bekijken van HubSpot over hoe je je website kunt optimaliseren voor SEO, gerangschikt op volgorde van prioriteit. Zo zie je in één oogopslag welke optimalisaties de meeste invloed zullen hebben op jouw organische zoekresultaten.

Deze complete lijst met SEO aanbevelingen vind je hier:

 • In je HubSpot account, ga je naar Marketing ➡️ Planning and Strategy ➡️ SEO.
 • Kies de Recommendations tab. Je HubSpot domeinen worden hier automatisch gescand.
 • Kies voor View recommendations bij een domein. Vervolgens zie je een lijst van SEO aanbevelingen (voor o.a. je blogs), in volgorde van prioriteit.

Begin met de rode bolletjes en maak op die manier een goede start met het optimaliseren.

Starten met het optimaliseren van je blogs en webpagina's

Heb je voldoende input om te starten met optimaliseren van je website in HubSpot? Of wil je liever nog met iemand sparren hoe je dit het beste aanpakt en hoe dit binnen je contentstrategie past? We denken graag met je mee!