HubSpot kennis in het B2B-bedrijf: wie moet wat weten?

HubSpot kennis B2B bedrijf

HubSpot Kennis-120919-edited.jpegWie marketing automation in huis haalt, verandert zijn bedrijf. Tools zoals HubSpot brengen niet alleen een nieuwe werkwijze, maar ook een nieuwe filosofie met zich mee. Alles gaat op de schop: reclame maken wordt kennis delen, koud bellen wordt workflows bouwen en gokken wordt meten. In al deze marketingvreugde betrek je als marketing manager het liefst zoveel mogelijk mensen. Product specialisten heb je nodig voor input, je CEO voor de overkoepelende visie op zaken en soms schakel je een HubSpot partner in voor wat ondersteuning. Maar wie moet er wat weten van de nieuwe marketingtool? Stuur je iedereen op cursus of volstaat een snelle briefing? In deze blog bespreek ik de aanbevolen hoeveelheid HubSpot kennis per functie.

#1. De marketing manager

Surprise surprise: als marketing manager speel jij de hoofdrol in praktisch ieder HubSpot verhaal. Niet zo gek, want je bent verantwoordelijk voor de marketingstrategie van je bedrijf en schakelt tussen verschillende afdelingen. Dat betekent overleggen op management niveau (wie willen we aanspreken?), input verzamelen bij de technisch specialisten (welke kennis hebben we in huis?) en leads afleveren bij de sales afdeling (hoe zetten we leads om in klanten?). Als je werkt zonder HubSpot partner, ben jij degene die flink veel HubSpot kennis moet opdoen. Je moet immers antwoord kunnen geven op vragen van alle andere medewerkers. Dit betekent inlezen in de mogelijkheden van de tool, filmpjes kijken op de HubSpot Academy en uiteindelijk de Inbound en de HubSpot certificering halen. Helemaal alleen ben je gelukkig niet: voor partnerloze HubSpot gebruikers heeft het Europese HubSpot hoofdkantoor altijd iemand beschikbaar voor -korte- vragen.

#2. Je HubSpot partner

Als je besluit een HubSpot partner in te schakelen, verandert bovenstaand verhaal. Grote kans dat je partner een marketeer op het project zet. Die kijkt met je mee en kan het grootste deel van de taken overnemen die bij een marketing automation tool komen kijken. Je hoeft dan zelf niet alle ins en outs van HubSpot te weten en hebt altijd een vraagbaak bij de hand. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat HubSpot kennis niet meer nodig is. Ik raad je dan ook aan om jezelf op z’n minst wegwijs te maken in de tool. Leer de mogelijkheden kennen en weet waar je alles kunt vinden. Zo is het altijd goed om te weten hoe je een blog inplant en wijzigt, hoe een workflow is opgebouwd en hoe de data moet worden geïnterpreteerd. Je HubSpot partner kan je er van alles over vertellen, maar die informatie heeft niet zoveel zin als je het verhaal achter de data niet kent. Over die partner gesproken: van een ingehuurd bureau mag je verwachten dat alle medewerkers HubSpot experts zijn die weten wat er nieuw en verbeterd is. Het Vet Digital team is niet voor niets meerdere keren per jaar in Dublin te vinden!

Tip: haal je inbound certificaat vóórdat je trainingen gaat volgen bij je HubSpot partner. Je weet dan al het een en ander over de insteek van de tool en leert zo veel sneller bij.

#3. De sales manager

Websitebezoekers die je workflow hebben doorlopen verschijnen in de regel niet de volgende dag aan je bureau. Ze zijn dan wel Sales Qualified Lead (SQL’s), maar nog geen klant. Om ze die overgang te laten maken, heb je salesmensen nodig. Zij leggen contact met potentiële klanten en geven ze het o-zo-belangrijke laatste zetje. Dat wil helaas niet zeggen dat je een doos vol SQL’s bij je salesafdeling kunt achterlaten. Zeker niet als je wilt dat sales je kostbare leads op een inbound-manier benadert. Ten eerste moeten salesmensen weten wat het idee is achter inbound marketing. Ik raad je daarom aan om als marketing manager nauwer te gaan samenwerken met de salesafdeling. Leg uit hoe websitebezoekers worden gevolgd, welke informatie ze krijgen en hoe ze gekwalificeerd worden in HubSpot. Moedig je salescollega’s aan om zich te verdiepen in de informatie die leads ontvangen. Vraag of ze zich aanmelden voor het blog, stuur hen white papers door en houd ze op de hoogte. Zorg er daarnaast voor dat ze de weg weten door het CRM, en de manier waarop deze is geïntegreerd met HubSpot. Overleg regelmatig en spreek samen af wat jullie als MQL (Marketing Qualified Lead) of SQL definiëren. In dit blog lees je meer over de samenwerking tussen marketing en sales.

Tip van onze eigen salesman Sef: “Ik lees altijd alle content van Vet Digital. Zo weet ik precies wat er wordt gecommuniceerd naar klanten en kan ik daarop inhaken in een gesprek.”

#4. De CEO

De ene CEO is de andere niet. Zo is de een vaak te vinden op de marketingafdeling en is de ander nauwelijks op kantoor. Toch is het belangrijk om ook die laatste te betrekken bij marketing automation en de bijbehorende strategie. Je nieuwe werkwijze is namelijk ook voor hem duidelijk merkbaar. De marketing tool zelf bevindt zich misschien achter de schermen; de CEO merkt waarschijnlijk wel dat je op een andere manier communiceert met potentiële klanten. Je presenteert je bedrijf als kennisleider en vertelt daarom minder over jullie werkzaamheden en sterke punten (dat komt immers later in de workflow aan bod). Persberichten en brochures maken plaats voor blogs, case studies en white papers die lang niet allemaal op de website verschijnen. Dat is flink wennen voor veel CEO’s, die informatie over hun bedrijf en expertise het liefst met de wereld delen. Leg je CEO daarom uit dat je bepaalde artikelen niet publiceert, maar gebruikt om geïnteresseerde websitebezoekers van exclusieve content te voorzien. Geef hem een rondleiding door de marketing automation tool en leg uit dat jullie binnenkort precies weten hoeveel leads je inspanningen hebben opgeleverd. Dat soort informatie doet het altijd goed.

#5. De product specialist

Tot slot bespreek ik een groep collega’s die veel marketing managers over het hoofd zien in hun HubSpot briefings. Marketing automation draait om goede content en die vind je bij de mensen op de werkvloer. Product specialisten zijn daarom je belangrijkste bron van informatie als je relevante teksten gaat schrijven voor je blog en workflow. En hoewel zij weinig te maken zullen hebben met HubSpot zelf, is een goede briefing toch belangrijk. Zo is het handig om product specialisten uit te leggen dat hun kennis wordt gebruikt voor blogs, maar niet zoals zij dat gewend zijn. Artikelen zullen minder technisch (maar niet minder informatief) worden geschreven en daar is niet iedere technicus het mee eens. Aan jou als marketing manager de schone taak om te laten zien wat HubSpot en de bijbehorende werkwijze kan betekenen voor je bedrijf en hoe de product specialisten bij kunnen dragen aan het succes. Lastig? Bel dan je HubSpot partner en vraag of ze een korte workshop komen geven. Soms moeten je collega’s het van iemand anders horen.

Hoe staat het met de HubSpot vaardigheden binnen jouw bedrijf? Laat het me weten in een reactie!

Bezorgd over je eigen HubSpot kennis na het lezen van dit blog? Bekijk dan eens onze HubSpot trainingspagina. Grote kans dat we je zo op de rails hebben!