HubSpot Marketing Pro versus Enterprise: de belangrijkste verschillen

HubSpot Marketing Pro versus Enterprise: de belangrijkste verschillen

HubSpot marketing pro of enterprise aanschaffenWerk je bij een groot bedrijf en overwegen jullie HubSpot voor marketingactiviteiten? Grote kans dat je dan twijfelt tussen de Marketing Pro Hub en de Marketing Enterprise Hub. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van je organisatiestructuur en -wensen. In dit blog lees je meer over de verschillen tussen Pro en Enterprise. Hopelijk kun je hiermee een betere keuze maken!

De aanschaf van HubSpot

Er zijn véél verschillende marketing automation platformen. Of in elk geval platformen die zich zo presenteren. Ik ben groot voorstander van een goede vergelijking om te kijken welk platform het beste bij je past, maar ik wil wel vast  uitleggen waarom ik zo’n fan van HubSpot ben. Allereerst het gebruikersgemak. Ook zonder HubSpot kennis kun je namelijk aan de slag. Door de intuïtieve user interface van HubSpot ken je snel de weg en weet je in elk geval de basisdingen te vinden. Met behulp van de HubSpot Academy school je jezelf bij in de inbound methode en de software. Je kunt natuurlijk ook op zoek naar een HubSpot partner in het grote partnernetwerk, die je kan helpen je HubSpot gebruik naar een volgend niveau te tillen.

 

Dit zit er in Marketing Pro

De Marketing Pro Hub is dan wel het kleine broertje van de Enterprise Hub, maar is op zichzelf  al ontzettend uitgebreid. Ik vind het niet vergelijkbaar met andere e-mail of automation tools zoals Mailchimp of ActiveCampaign, simpelweg omdat de features veel uitgebreider zijn. Daarnaast beschik je ook direct over het gratis HubSpot CRM en kun je gebruik maken van de gratis versie van de HubSpot Sales en Service Hub. Zo kun je direct al je activiteiten integreren, maar je kunt natuurlijk ook eerst alleen met de marketingactiviteiten starten.

De allerhandigste functionaliteiten zijn:

 • Marketing automation. Ja, een open deur natuurlijk. Maar toch: het automatisch verzenden van je mails en het inrichten van lead nurturing is wel waar moderne marketing allemaal om draait.
 • Smart content. Hierbij maak je regels voor het laten zien van bepaalde content, bijvoorbeeld op basis van locatie of type bezoeker. Zo maak je de content op je website nog relevanter voor de ontvanger.
 • Inplannen (en monitoren!) van al je social mediakanalen, dus zeg maar gedag tegen je Hootsuite account.
 • A/B testen, zodat je geen keuzes meer hoeft te maken op basis van onderbuik gevoel.
 • Video hosting en management.
 • Website analytics en custom reporting.

 

Dit zijn de extra features van HubSpot Marketing Enterprise

Als je werkt in een groot bedrijf, zijn er meestal nog wel meer behoeften. Naast de functionaliteiten die je nodig hebt voor je marketingactiviteiten, is er vaak ook behoefte aan meerdere lagen in de software om de processen goed te managen. Denk hierbij aan verschillende gebruikersrollen en -toestemmingen binnen het platform.

Naast de functionaliteiten die in Marketing Pro zitten, heeft Marketing Enterprise de volgende extra functionaliteiten:

 • Multi-touch revenu attribution: waarbij je verschillende waardes kan geven aan de onderdelen van de customer journey. Hierdoor bepaal je zelf hoe belangrijk elk onderdeel in de customer journey is.
 • Partitioning: zorg ervoor dat alle verschillende marketingonderdelen beschikbaar zijn voor de juiste mensen. Eerder kon je al blogs per team verdelen, maar nu kan dit ook met CTA’s, formulieren, e-mails, lijsten, workflows en dashboards.
 • Account-based Marketing. Hoewel we inbound nog graag zien als de holy grail in marketing, ben ik bang dat je met inbound alleen de wedstrijd niet wint. Een fijne HubSpot update is daarom die van account-based marketing. Op basis van target accounts richt je marketingactiviteiten nog specifieker in, en kun je sneller terechtkomen bij jouw ideale klant.
 • Die targeting komt trouwens ook terug in de conversations tool. Want in HubSpot Enterprise heb je meer mogelijkheden om je bots nog beter te targeten.
 • Adaptive testing is het nieuwe. slimmere A/B testen. Ik schreef er al eens een blog over, en wat mij betreft zou iedere organisatie hier gebruik van moeten maken.

Wat we vaak horen is dat HubSpot een van de weinige platformen is die  geschikt is voor enterprises, maar niet te complex is en dus nog steeds goed en gemakkelijk is in gebruik. Dat betekent minder moeite om op te starten en daarmee sneller resultaten behalen!

 

De structuur en wensen van je organisatie

Aangezien de maandelijkse investering van HubSpot Pro en HubSpot Enterprise aanzienlijk verschilt, snap ik dat je deze keuze weloverwogen moet maken. Er zijn een aantal dingen die je jezelf moet afvragen voor aanschaf:

 • Wat is het budget? En hoe staat het in verhouding met het budget voor andere marketingactiviteiten? Realiseer je dat je met de software aanschaf alleen je doelen niet gaat behalen. Om echt iets uit HubSpot te halen moet je continu investeren in je marketingactiviteiten, bijvoorbeeld voor content en promotie.
 • Hoe groot is mijn organisatie en wie moeten er allemaal in HubSpot gaan werken? Hoe groter de organisatie, hoe meer behoefte er vaak is aan beter verdeelde rollen. Enterprise is dan waarschijnlijk de betere optie.
 • Wat zijn de plannen van mijn organisatie op marketinggebied? Willen jullie binnen de kortste keren echte stappen maken met marketing automation? Of liever eerst kleinschalig testen? Houd in gedachte dat HubSpot met je mee kan groeien. Starten met een pro-licentie en daarna uitbreiden is altijd een optie. Kies je voor de vliegende start, dan raad ik aan om direct voor Enterprise te gaan.