Maak gebruik van het ‘Growth Flywheel’ voor jouw groei!

Growth Flywheel

growth-flywheelIn dit artikel vertel ik over het Growth Flywheel, uit welke fasen deze bestaat en op welke wijze deze je verder kan helpen met het groeien van je bedrijf.

Als ambitieuze b2b ondernemer ben je ongetwijfeld doordrongen van het feit dat het je hoofdtaak is om te zorgen voor de groei van je onderneming.

Je wilt immers je bedrijf succesvol verder uitbouwen om nog jaren door te kunnen gaan met het leveren van mooie en goede producten en/of diensten samen met een enthousiaste groep bekwame mensen die met veel plezier bij je werken. 

Maar op welke bedrijfsprocessen moet je jezelf nu vooral richten wanneer je deze duurzame groei wilt realiseren .Een handig raamwerk dat je hierbij kunt gebruiken, is het “Growth Flywheel”.

Het Growth Flywheel

Het B2B Growth Flywheel is een raamwerk voor business-to-business groei dat is afgeleid van het alom bekende Amazon Flywheel. De kern van dit door Amazon gehanteerde principe is voor een groot deel gebaseerd op het bieden van een excellente klantervaring als basis  voor het schalen van je onderneming.

Growth Flywheel visueel gemaakt

Het Growth Flywheel dat ik hier bespreek is specifiek ontwikkeld voor de B2B-omgeving en bestaat uit de volgende fasen: attract, engage, delight.  Deze drie fasen zijn ook weer onderling met elkaar verbonden.

Hieronder zal ik deze drie fasen verder bespreken, te beginnen met de Attract-fase.

Fase 1. Attract

In deze fase van het vliegwiel ligt de focus op het verwerven van nieuwe potentiële klanten. Om je onderneming structureel te kunnen laten groeien dien je processen in te regelen die zorgen voor een continue aanwas van nieuwe namen van mogelijke klanten. Met deze nieuwe contacten kun je als bedrijf vervolgens het gesprek aangaan om te bekijken of je ze de oplossingen kunt bieden waar ze naar op zoek zijn. Het is vrij logisch: hoe meer kwalitatief goede leads je in deze fase genereert des te meer power heeft dit gedeelte van het vliegwiel. 

Zodra deze fase goed loopt is het tijd om de focus te verplaatsen naar de volgende fase van het vliegwiel: de Engage-fase.

Fase 2. Engage

In deze fase van het vliegwiel zorg je er als ondernemer voor dat je je verkoopafdeling optimaal in staat stelt om met de nieuw verworven contacten in gesprek te gaan en om degene die op zoek zijn naar je oplossingen op een zo'n efficiënt mogelijke manier tot klant te maken van je bedrijf. In vaktermen noemt men dit marketing en sales alignment.

Parallel aan het versterken van de twee voorgaande processen is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de volgende fase van het Growth Flywheel: de Delight-fase.

Fase 3. Delight

In deze fase van het vliegwiel zorg je er als ondernemer voor dat er processen lopen binnen je organisatie die erop gericht zijn om je bestaande klanten op de best mogelijke manier te bedienen. Hierdoor neemt de kans om ze voor een langere tijd te behouden behoorlijk toe. Daarnaast vergroot je daarmee de kans aanzienlijk dat ze je bedrijf aanprijzen bij hun eigen relaties. Tevreden klanten zorgen immers voor nieuwe klanten!

In dit artikel heb ik in het kort de verschillende fasen van het Growth Flywheel beschreven en de processen die daar bij horen. In een volgend artikel bespreek ik de bouwstenen die je nodig hebt om de processen uit het Growth Flywheel succesvol uit te kunnen voeren. 

 Wil je meer weten over de strategie Inbound Marketing waarvan de Growht Flywheel een belangrijk onderdeel is? Download dan onze whitepaper! 

Photo by Cédric Dhaenens on Unsplash