Marketing automation aanschaffen: let op deze vijf factoren!

Marketing automation aanschaffen: let op deze vijf factoren!

Als B2B ondernemer is het aanschaffen van een marketing automation platform een ingrijpende beslissing. Een beslissing waarmee behoorlijk wat tijd en geld gemoeid is.

Omdat ik al meerdere jaren samenwerk met een groot aantal verschillende bedrijven die marketing automation gebruiken heb ik ruim de kans gehad om met veel verschillende platformen kennis te kunnen maken. Waar ik daarbij steeds tegenaan loop zijn welke voorwaarden leiden tot succes met marketing automation en welke leiden tot frustratie of zelfs tot falen.

Hoewel geen enkel platform perfect is, is het mogelijk om er uiteindelijk een te kiezen waarmee je succesvol zult zijn. Op voorwaarde dat je jezelf vooraf de juiste vragen stelt.

In dit artikel zet ik daarom vijf factoren op een rijtje die meespelen bij het maken van de juiste keuze wanneer je marketing automation wilt aanschaffen.

Gebruikersgemak

Het lijkt misschien een behoorlijke open deur, maar gebruikersgemak is één van de belangrijkste factoren (zo niet de belangrijkste factor) om mee te nemen in je overwegingen bij het aanschaffen van marketing automation.

Als jijzelf of jouw marketing team niet in staat is om het platform te gebruiken dat je aanschaft, is het zeer onwaarschijnlijk dat je er ook succesvol mee kunt werken, zelfs als de dagelijkse operatie is uitbesteed aan een specialist.

Gebruikersgemak wordt bepaald door meerdere factoren. Kies geen platform zonder er zelf eens goed naar te kijken. Intuïtieve, aantrekkelijke gebruikersinterfaces geven een goede indicatie van het gebruikersgemak, evenals duidelijke en logische rapporten en gegevensoverzichten. 

Functionaliteit

Het hebben van het juiste inzicht in hoe je gekozen systeem overeenkomt met jullie specifieke wensen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het maken van de juiste keuze. Maar het uitvogelen van wat nu precies je eisen zijn voor een systeem dat je nog nooit hebt gebruikt, is een vrij uitdagende klus.

Een effectieve manier om deze eisen te bepalen is om te denken aan “niet-functionele vereisten”. Een niet-functionele vereiste is een beschrijving van een uitkomst die je wilt bereiken in plaats van een beschrijving van hoe iets precies moet worden gedaan.

Zet dus eerst alle niet-functionele vereisten op een rijtje. Maak vervolgens een lijst van de door jouw geselecteerde platformen en ga voor ieder platform na in hoeverre deze kan voldoen aan de door jullie geformuleerde vereisten.

Integratie

Met welke bestaande systemen binnen je organisatie moet je nieuwe marketing automation platform integreren en met welk doel?

De wetenschap dat het mogelijk is om te integreren met je bestaande systemen is niet voldoende om jezelf te verzekeren van een succesvolle implementatie. Inzicht in hoe deze integraties werken en welke vereisten ze aan elkaar stellen, is van cruciaal belang voor het verkrijgen van een betrouwbaar en eenduidig klantbeeld.

Vraag indien mogelijk aan collega-ondernemers die dezelfde systemen hebben geïntegreerd waar voor hen de mogelijkheden en valkuilen lagen.

Wees in ieder geval bereid om extra budget en middelen beschikbaar te stellen om het integratieproces te realiseren omdat integraties zelden zonder hobbels verlopen.

Kosten versus besparingen

Op het eerste gezicht lijken de meeste marketing automation platformen behoorlijk duur in de aanschaf. Daarnaast stijgen de kosten vaak ook als je extra functionaliteiten wilt toevoegen en meer contacten in de database wilt invoeren.

Deze kosten komen ook nog eens bovenop de kosten van alle andere systemen die ook gegevens opslaan, zoals een CRM, of vergelijkbare functies uitvoeren, zoals afzonderlijke e-mail software.

De meeste marketing automation platformen combineren echter een breed scala aan marketinginstrumenten en integreren het gebruik en analyse ervan in een enkel systeem.

Hierdoor kun je zelf kosten besparen door afscheid te nemen van losse systemen en bespaar je jezelf tijd omdat het eenvoudiger wordt om gegevens bij elkaar te brengen en te rapporteren.

Vergelijk daarom je beoogde oplossingen op zowel kosten als ook de mogelijke besparingen die zij zullen opleveren.

Service en Ondersteuning

Aangezien je waarschijnlijk voor de eerste keer overweegt om marketing automation aan te schaffen, heb je sowieso hulp nodig om te leren hoe jij en je team het maximale rendement uit het platform kunnen halen. Het is daarom belangrijk om van te voren een inzicht te hebben in welke partij je kan ondersteunen hierbij.

Hoe meer een marketing automation platform is ingericht voor enterprise-gebruik, des te meer heb je waarschijnlijk betaalde consultancy nodig om de complexiteit en kracht ervan onder de knie te krijgen.

Eenvoudigere oplossingen zijn qua functie misschien wat beperkter, maar het voordeel hiervan is dat je vrijwel direct kunt starten met hulp van een gespecialiseerd bureau of zelf aan de hand van trainingsfilmpjes van de leverancier.

Marketing automation is een essentiële aankoop voor elke MKB-onderneming die haar kopers digitaal wil bereiken. Als je vooraf zo goed mogelijk rekening houdt met de hiervoor opgenoemde factoren, ben ik ervan overtuigd dat de aankoopkosten binnen afzienbare tijd terugverdiend worden en dat je je onderneming op strategische wijze sterker maakt.