Zo kan een marketing chatbot het rendement van je marketing vergroten!

Chatbot rendement vergroten

marketing chatbotAls b2b professional ben je ongetwijfeld al enige tijd succesvol bezig met het vergroten van het aantal bezoekers naar je website.

Daarnaast heb je één of meerdere landingspagina’s ingericht waarop je ‘content offers’ , zoals een whitepaper of een e-book aanbiedt aan de bezoekers van je website.

Deze ‘content offers’ worden regelmatig aangevraagd door medewerkers van interessante bedrijven, wat dus mooie leads oplevert voor je collega’s van de verkoopafdeling.

Helaas blijft het vaak daarbij. De database met namen van interessante leads blijft weliswaar groeien, maar tot echt veel verkoopgesprekken (conversaties) met deze leads komt het vervolgens niet. Gelukkig is er dankzij de laatste ontwikkelingen op het gebied van marketing technologie een oplossing voorhanden: de marketing chatbot.

Een goed ingerichte chatbot kan het rendement van je marketing inspanningen vergroten door echte gesprekken met je website bezoekers te voeren en ze daarmee verder te helpen in hun aankoop-proces.

In dit artikel vertel ik wat een marketing chatbot is en waarom de tool een onmisbaar onderdeel is van je moderne marketing mix.

Wat is een marketing chatbot?

Volgens digitaal marketing bureau Vertical Leap is de algemene definitie van een chatbot:

"a computer program that simulates conversation. Users type their message or select from a list of options and the bot responds accordingly"

Een marketing chatbot helpt gebruikers met relevante gesprekken op real-time basis verder in hun aankoopproces.

Inmiddels beschikken veel websites op dit moment al over een chat-functie die gericht is op het real-time beantwoorden van vragen van (potentiële) klanten. Deze worden echter nog vrijwel nooit aangestuurd door een bot, maar door een medewerker die op dat moment beschikbaar is en de taak heeft om inkomende vragen vanuit het chatvenster te beantwoorden. Uiteraard is dit tijdens werkdagen de optimale manier om je website bezoekers real-time te helpen bij het beantwoorden van zijn of haar vragen.

Maar wat als er vragen buiten werktijd gesteld worden?

Omdat het voor veel B2B bedrijven uit het MKB niet haalbaar is om 24 uur per dag, 7 dagen per week een medewerker vrij te maken voor het beantwoorden van vragen is een marketing bot een erg handige oplossing. Een marketing bot kent immers geen vrije dagen en is altijd in de lucht.

Er zijn twee typen marketing bot te onderscheiden: de lineaire marketing bot en AI marketing bot. 

Lineaire marketing bot

Lineaire marketing bots werken aan de hand van vooraf ingestelde conversatie-scripts die de gebruiker één of meer series met klikbare opties biedt. Met behulp van deze scripts kun je het gesprek regisseren en gebruikers in de richting leiden die jij wenselijk acht. Dit soort bots zijn ook in staat om afspraken in te plannen in de gekoppelde agenda’s van verkoopmedewerkers.

Lineaire marketing bots zijn een stuk betaalbaarder en makkelijker te bouwen dan de complexere (AI) systemen. Daartegenover staat dat lineaire bots minder interactief en onderhoudend zijn voor gebruikers en niet in staat zijn om te leren van de gesprekken die ze voeren.

Dit zijn -kort samengevat- de kenmerken van een lineaire chatbot:

  • Jij richt het gesprek in door het aanbieden van klikbare keuze-opties;
  • Korte bouwtijd;
  • Betaalbaar;
  • Snelle route naar conversie: het maken van een afspraak.

AI marketing bot

Het meest geavanceerde type marketing bot is de AI (Artificial Intelligence) marketing bot. Dit zijn bots die een stuk duurder zijn om te maken, moeilijker zijn om te (laten) bouwen en niet altijd even betrouwbaar zijn in hun antwoorden.

AI marketing bots begrijpen hoe taal werkt. Dit stelt gebruikers in staat om zelf berichten in te voeren in plaats van te moeten kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde opties. Deze bots gebruiken, net zoals Siri of Google Now, smart learning software om meer te leren van hun gebruikers. Hiermee kunnen ze over de loop van tijd steeds betere antwoorden formuleren op willekeurige vragen. In dit artikel wordt nog wat verder uitgelegd wat intelligente chatbots zijn en hoe ze werken.

Dit zijn de kenmerken van een AI chatbot:

  • Hoger niveau van interactie;
  • Begrijpt taal en niet alleen algemene commando’s;
  • Leert van gesprekken en wordt slimmer over tijd.

Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen marketing bots je helpen om meer rendement te halen uit je digitale inspanningen, omdat de tool je 24/7 in staat stelt om het gesprek met je potentiële klant aan te gaan. Marketing chatbots zijn dus een hele waardevolle aanvulling op de (contact)formulieren op je website.

Mijn advies is wel om te starten met een lineaire marketing bot zodat je eerst ervaringen kunt opdoen met conversational marketing. Dit voorkomt dat je een groot deel van je marketing budget verbrandt aan de ontwikkeling van een AI marketing bot, zonder te weten hoe groot het rendement gaat zijn.