Marketing en sales alignment dankzij lijnen en balkjes- 3 tips

Marketing en sales alignment

marketing sales alignment data visualisatie-1Wanneer het je salesteam niet lukt om nieuwe deals te sluiten, wordt als reden vaak de slechte kwaliteit van de door marketing gegenereerde leads aangewezen. Je marketingteam weet echter zeker dat dit niets met de leads te maken heeft en legt de oorzaak bij de opvolging. Je ziet het: marketing en sales alignment is geen gemakkelijke klus. Je wilt dat teams stoppen met naar elkaar wijzen en dat ze starten met samenwerken. Er zijn ongetwijfeld al énorm veel blogs over dit onderwerp, maar wellicht bied ik je in dit blog een nieuwe invalshoek. Daarom in dit blog: marketing en sales alignment dankzij lijnen en balkjes, oftewel: data visualisatie. 

Data als Rechtvaardige onder de Volkeren 

Bij een discussie is er slechts één ding dat voor opheldering kan zorgen: harde data. Data wordt namelijk niet zo gemakkelijk betwist, maar dan moet elk teamlid wel begrijpen wat er staat. Gelukkig kan je daarvoor zorgen met goede data visualisatie. Begrijp me niet verkeerd: ook dat is een vak apart! Een verkeerde variabele op de y-as kan tot hele rare grafieken leiden die nietszeggend zijn. Daarom: kies voor visualisatie mogelijkheden binnen bijvoorbeeld je CRM, of laat je helpen door iemand die ervaring heeft met het visualiseren van marketing en sales gegevens. Dat gezegd hebbende, tijd om door te gaan met de drie tips hoe data visualisatie kan zorgen voor goede smarketing in jouw bedrijf.

1.    Visualisaties zorgen voor snelheid 

Het cliché is waar: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle informatie die we verwerken, gevisualiseerd is. Beelden dus. Ons brein is zo geprogrammeerd dat we snel afbeeldingen en grafieken kunnen interpreteren. Ideaal, want dat zorgt voor snelheid. Bouw daarom dashboards met dynamische grafieken die laten zien welk percentage leads wordt omgezet naar deals en waar deze leads vandaan komen. En zorg voor gevisualiseerde versies van de salespipeline en openstaande deals. Hiermee zorg je namelijk voor de eerste voorwaarde voor goede marketing en sales alignment: zicht op elkaars werk. Belangrijker nog, door deze dashboards zorg ervoor dat teams snel kunnen schakelen. Met één blik op het dashboard kan sales zien waar potentiële blokkades zich bevinden en kunnen ze hierin ontdekken welke invloeden hun acties hebben op de leads. Aan de andere kant kan marketing direct zien of hun leads wel of niet door de buyers journey gaan en vervolgacties daarop aanpassen.

2.    Identificeer patronen

Tip twee: visualiseer trends in het koopgedrag van je klanten zodat je jouw ideale klant nog beter in beeld krijgt. Vaak weten we precies wie onze ideale klant is, maar het blijft belangrijk om van tijd tot tijd te checken of dit ook echt klopt. Verkoopt sales daadwerkelijk aan degene die jullie zien als ideale klant? En trekt marketing wel echt deze koper aan? Een perfect moment om de data erbij te pakken. Door patronen in het koopgedrag te bekijken en ook individuele data van klanten waarover je tevreden bent te analyseren, kun je het beeld van de ideale klant bijstellen. Daardoor kun je marketingacties beter targeten en zorgen voor hogere kwaliteit leads. Daar wordt sales ongetwijfeld heel blij van!

3.    Moedig verandering aan én blijf pushen

Dankzij ons visueel ingestelde brein zorgen groene getallen en stijgende lijnen voor aanmoediging. Goede visualisaties van de resultaten die je marketing- en salesteam behalen, werken motiverend. Je hebt immers in één oogopslag duidelijk waar je het allemaal voor doet. Daarnaast is het belangrijk om die motivatie ook levend te blijven houden. Dus naast je datavisualisaties, blijft het een goede zaak om marketing en sales samen te roepen voor overleg. Zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan en stel concrete doelen op die voor beide partijen haalbaar zijn. Met behulp van de dashboards check je vervolgens of de doelen behaald worden. 

marketing en sales alignment data visualisatie-2

Jouw startpunt voor data visualisaties

Ben je inmiddels overtuigd van de kracht van visualisaties voor marketing en sales alignment? De grafieken zorgen voor één versie van de waarheid en geven feiten weer waarover je in gesprek kunt gaan. Een goed startpunt voor datavisualisaties is een CRM of marketing automation tool, zoals HubSpot. Je kunt ook kiezen voor een tool als Databox, waarbij je direct gegevens uit meerdere bronnen kunt samenvoegen in één dashboard. 

Maak jij al gebruik van marketing en sales dashboards om samenwerking te verbeteren? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.