Moeite met schrijven? Zo schrijf je sneller én beter!

moeite met schrijven

content schrijven.jpeg“Iedereen kan schrijven”. Hoewel ik het eens ben met deze uitspraak, betekent dit niet dat het altijd even gemakkelijk gaat. Daarnaast heeft de een nou eenmaal wat meer talent (of: tijd en doorzettingsvermogen) dan de ander. Toch ontkomt geen enkele marketeer eraan: of het nou gaat om een kort persbericht of een social media post. Schrijven hoort nou eenmaal bij je dagelijkse bezigheden. De vraag is wat je doet wanneer er een deadline in zicht is en je nog geen woord op papier hebt. In dit blog bied ik je daarom eerste hulp bij content schrijven. Zo schrijf je sneller én beter.

Schrijf voor het ochtendgloren of in het holst van de nacht

Houd je ervan om vroeg te beginnen en is jouw productiviteit echt maximaal wanneer je om acht uur ’s ochtends aan je bureau zit met een kop verse koffie? Stel het schrijven op dat moment dan nog even uit. Hetzelfde geldt voor alle kantoorblijvers die juist hun piek aan het einde van de dag ervaren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat – echt waar – we het creatiefst schrijven wanneer we wat slapper op de benen zijn. Het schijnt dat onze hersenen dan enkele processen afremmen, waardoor er ruimte komt voor hersenspinsels en een berg creativiteit. Dus: schrijf op een voor jou tegennatuurlijk moment en kijk wat je creativiteit je brengt!

Maak een afspraak met jezelf

Het feit dat er een deadline boven je hoofd hangt, brengt lang niet iedereen in beweging. Vaak blijft het gemakkelijker om allerlei andere klusjes eerst te doen en voor je het weet is je dag opgegaan aan het schrijven van e-mails, plegen van telefoontjes en koffiepauzes. Oeps! Gelukkig is er een trucje om dit tegen te gaan. Je kent vast het SMART formuleren van doelstellingen wel. De reden dat deze techniek zo goed werkt is dat je precies weet wat je te doen staat en wanneer. Probeer iets soortgelijks voor schrijven. Maak met jezelf een afspraak wat je morgen gaat doen om content te schrijven. Bijvoorbeeld: morgen werk ik aan mijn blog over content schrijven en dit doe ik in twee blokken van 25 minuten. Door dit op te schrijven op bijvoorbeeld een post-it of een reminder in je agenda, maak je het concreet voor jezelf. Zo wordt het veel gemakkelijker om de taak ook echt uit te voeren. 

Stop op tijd

Deze tip lijkt misschien een beetje tegenstrijdig. Ten eerste kan ik je van harte aanraden om een timer te zetten wanneer je begint met schrijven. Zet deze timer niet alleen op je telefoon, maar download bijvoorbeeld ook een programma voor op je laptop zodat je niet stiekem tussendoor Facebook of je mail opent. Een timer zorgt dat je gefocust bent en dat je ook tegen jezelf kunt zeggen dat alles wat je in die tijd doet gewoon goed is. Belangrijker nog is om ook echt te stoppen wanneer je timer gaat. Ik ken het als geen ander: lekker in de flow zitten en denken, ‘ik schrijf nog even door’. Tot je op een gegeven moment niet meer verder komt. Dan is het de keer dat je wel verder schrijft veel lastiger om de draad weer op te pakken. Als je nog boordevol ideeën en inspiratie zit, kun je het beste wat steekwoorden onder je tekst opschrijven, zodat je later direct verder kunt. Het maken van content is een proces en om een logische en goede tekst de schrijven, heb je echt pauzes nodig om een goede structuur te behouden.

Hoe krijg jij jezelf aan het schrijven?

Als marketeer weet je waarschijnlijk de waarde van goede content wel. Dat kan het soms alleen maar lastiger maken om wat goeds op papier te krijgen. Welke manieren gebruik jij om jezelf aan het schrijven te krijgen? Als je nog zoekende bent wat betreft je content strategie, lees dan onze andere blogs. Hierin geven we tips!