Nieuwe website laten maken? Verenig het marketing- en webdesignbureau!

Nieuwe website laten maken? Verenig het marketing- en webdesignbureau!

nieuwe website laten makenOm bij te blijven in de snel veranderende online wereld moet je als bedrijf je online presence continue blijven ontwikkelen. Want ook die online wereld is sterk onderhevig aan trends, bijvoorbeeld op het gebied van design. Je ontkomt er daarom niet aan, om je website regelmatig een opfrisbeurt te geven. Veel bedrijven wenden zich dan al snel tot een webdesign bureau. Maar anno 2023 vraagt een moderne website om meer dan een mooi webdesign! Wie waarborgt de SEO aspecten, conversieoptimalisatie en andere moderne marketingtechnieken die jouw website tot een succesvolle lead generation tool maken? Ik pleit er dan ook voor om bij de bouw van een nieuwe website niet alleen een webdesign bureau in te schakelen, maar ook een marketingbureau. In dit blogartikel vertel ik hoe je deze twee expertises samenbrengt in één succesvol project.

De blauwdruk van je nieuwe website

Voor je überhaupt aan het design van je nieuwe website begint, moet je eerst nadenken over de opzet en structuur van de website. Wil je een moderne website die vindbaar is en leads genereert, dan moet je al in een vroeg stadium nadenken over de marketingtechnieken die daarvoor nodig zijn.

Maak dus eerst een soort blauwdruk of plattegrond van je nieuwe website. Welke webpagina’s moeten er komen? Wat zijn de menuknoppen? En wat is een logische opbouw van een webpagina? Hierbij draait het niet om wat jou zelf logisch lijkt. Ga altijd uit van de logica van jouw ideale klant! Welke vragen of problemen heeft hij en hoe leid je hem zo snel mogelijk naar het antwoord of de oplossing op jouw website? Een handig hulpmiddel om de leefwereld van je ideale klant in kaart te brengen en jouw product of dienst hieraan te koppelen, is het waardepropositie canvas.

Conversiepaden en spinnenwebben

Om de bezoeker van vraag naar antwoord te krijgen heb je goede conversiepaden nodig. Bouw je website op als een soort spinnenweb waarin alle individuele pagina’s met elkaar verbonden zijn. Elke webpagina moet altijd de mogelijkheid bieden om ergens anders verder te lezen, om iets te downloaden of om contact op te nemen. Zo voorkom je dat een webpagina een eindpunt vormt waarop bezoekers je site verlaten.

Awareness, Interest, Desire, Action

Voor een logische opbouw van de webpagina’s kun je gebruik maken van het AIDA-model. Een model dat al even meegaat in marketingland, maar dat nog steeds heel bruikbaar is voor het structureren van content:

  • Attention: Grijp de aandacht van de bezoeker met een pakkende zin waarin je de uitdaging van je ideale klant aanstipt. De bezoeker herkent zijn situatie en jij laat zien dat je zijn leefwereld begrijpt.
  • Interest: Vertel hoe het leven van de ideale klant makkelijker, leuker, goedkoper of efficiënter kan worden gemaakt.
  • Desire: Zorg dat de ideale klant overtuigt raakt van jouw oplossing voor zijn probleem.
  • Action: Met een opvallende call-to-action zorg je dat de bezoeker een volgende stap binnen je website zet, denk aan contact opnemen, een offerte aanvragen of aanvullende informatie

Inhoud en ontwerp komen samen

Met de blauwdruk van je nieuwe moderne website onder je arm kun je naar het webdesign bureau. Daar kunnen ze aan de slag met een mooi ontwerp voor de look en feel van de website. Moeten ze nu al gelijk voor iedere pagina een template gaan bouwen? Beter van niet. De uiteindelijke opbouw van een pagina is namelijk sterk afhankelijk van de content die erin komt te staan. Heeft een blok een korte of lange tekst? Komt er een afbeelding bij te staan? Is het nodig om een bepaald onderdeel op te delen in kaders of blokjes?

Om tot een mooi én functioneel design te komen moeten de wereld van inhoud en ontwerp al in een vroeg stadium samenkomen. De content creator kijkt naar de blauwdruk om tot een goed verhaal te komen en vervolgens kijkt de webdesigner hoe hij dit verhaal visueel het beste kan weergeven. Andersom kan het zo zijn dat de ontwikkelde teksten niet op een aantrekkelijke manier vormgegeven kunnen worden. Ook dan moet er ruimte zijn om aanpassingen in de content te doen op basis van het design.

Growth Driven Design

Bij de bouw van een moderne website is een goede wisselwerking nodig tussen de marketingexperts enerzijds, en de webdesign experts anderzijds. Dit vraagt om een manier van websites bouwen die flexibel is (ja echt, ook in de wereld van websites bouwen komt een agile aanpak van pas!). In de traditionele werkwijze volgen de stappen om tot een nieuwe website te komen zich vaak lineair op. Eerst wordt de website ontworpen en daarna wordt het marketingbureau ingeschakeld om SEO webteksten te schrijven en hem lead generation-proof te maken. Verre van ideaal, want ook conversieoptimalisatie vraagt om specifieke eisen aan het design. Het is dus slimmer om een werkwijze te kiezen waarin die wisselwerking tussen strategie, content en design wordt gefaciliteerd. Growth Driven Design noemen we dat en de naam zegt het al; je ontwerpt je website op een manier die niet alleen mooi is, maar ook groei realiseert.

Nieuwe website laten maken? Zet marketing en webdesign samen aan tafel!

Ben jij toe aan een nieuwe website? Dan raad ik je aan om eens met een marketingbureau én een webdesign bureau aan tafel te gaan zitten. Het marketingbureau kent de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO en conversieoptimalisatie en weet hoe je een website bouwt die leads genereert. Het webdesign bureau weet aan de hand van de laatste trends op het gebied van webdesign een aantrekkelijke look en feel te creëren. Samen kunnen ze zorgen voor een sterke online presence die niet alleen mooi en trendy is, maar ook nog eens wat oplevert!