Online marketing voor het MKB, wat kan ik ermee?

“Online marketing, een inmiddels ingeburgerd begrip. Maar werkt het ook voor mijn bedrijf en waar moet ik in godsnaam beginnen?”. Dit zijn veel gehoorde geluiden van MKB ondernemers. In dit blog hopen we je een paar handvatten te geven om een antwoord te vinden op die vraag.

Google, SEO, Ads (voorheen: AdWords), Facebook, bloggen, nieuwsbrieven… en nog veel meer… We merken dat veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze online marketing in moeten zetten voor hun bedrijf. Levert het wel voldoende op en hoeveel moet ik er überhaupt in investeren?

Marketing

Nog niet zo heel lang geleden was ‘marketing’ een kleine opmaat naar het traditionele ‘sales’. Producten en diensten moesten op een ‘push’ manier aan de man worden gebracht, waardoor het aandeel sales vaak vele malen groter was dan het aandeel marketing. De verkoper of de accountmanager stond centraal. Tegenwoordig staat de klant centraal. Hij bepaalt wanneer hij tijd en zin heeft om te luisteren naar een verkoopverhaal. Hij doet dit vaak pas wanneer hij toe is aan het daadwerkelijk kopen van een product of dienst. Voordat hij zover is heeft hij al een hele weg afgelegd en op een bepaald moment besloten om open te staan voor daadwerkelijke acquisitie. We zien dan ook dat je als bedrijf veel beter kunt investeren in slimme marketing waarmee je meer potentiële klanten naar je bedrijf trekt die daadwerkelijk willen luisteren.

Online marketing is hier een onderdeel van. Een niet meer weg te denken onderdeel dat moet passen in je totale marketingmix. Wil je als bedrijf stabiliseren of groeien? Beide vergen een andere investering en wellicht ook een andere aanpak. Eén ding is echter zeker; er is een duidelijke beweging van push naar pull ontstaan. Jouw potentiële klant krijgt namelijk meer dan 2.000 commerciële boodschappen op een gemiddelde werkdag naar zijn hoofd geslingerd. Hoe groot is de kans dat jouw boodschap daarbij opvalt? Precies, zeer klein. Het gaat daarom steeds meer om attentiewaarde. Zorg dat je er bent op het moment dat men daadwerkelijk behoefte heeft. Je geeft je marketingeuro dan veel slimmer uit. Je schiet immers niet meer met hagel en probeert niet iedereen te bereiken, maar richt je juist op jouw doelgroep die op dat moment behoefte heeft en zich ergens in jouw specifiek klantreis bevindt. We noemen dit ook wel een Inbound Marketing aanpak. Lees er alles over in onze blog 'Wat is Inbound Marketing'.

Online marketing en jouw bedrijf

Online marketing is in bijna alle gevallen een belangrijk onderdeel van je marketingmix. Je kunt niet alleen zeer gericht jouw doelgroep aantrekken, je resultaten zijn voor een groot gedeelte ook nog eens meetbaar. Als je eenmaal weet welke aanpak of campagne goed werkt en welke niet, kun je hierop anticiperen en je online marketing steeds verder optimaliseren. Uiteindelijk draait het namelijk om een zo hoog mogelijke ‘vreemde naar klant’ ratio.

Er is veel mogelijk in online marketingland en we merken dat ondernemers vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Onthoud vooral dat je niet moet focussen op de tools zelf, maar veel meer op de content. Wat wil je vertellen, wie wil je bereiken en hoe zorg je dat er uiteindelijk conversie plaatsvindt? Daarna bepaal je pas via welke kanalen je deze content gaat verspreiden. De kanalen veranderen namelijk, maar de aanpak en werkwijze vaak niet. Laat je daarom nooit verleiden met tips zoals: “Weet je wat jij moet doen? Twitteren!”.

Structuur in je aanpak

Doorzetten en een ‘trial and error’ aanpak blijft in dit hele proces een pré. Heb je focus op je (online) marketing dan zal je zien dat het zijn vruchten afwerpt. Focus en discipline zijn vaak lastig aan te brengen bij ondernemers. Je bent namelijk bezig met je business en hebt vaak geen tijd om écht aandacht te geven aan iets wat misschien wel de belangrijkste aanjager is voor nieuwe business en uiteindelijk dus bijdraagt aan het voortbestaan van je bedrijf. Vaak ben je in de greep van de waan van de dag en ben je bezig met het hier en nu, niet met de deals van overmorgen. We zien dit vaak terug bij bedrijven tot 50 medewerkers. Zij beseffen wel dat er focus moet zijn op structurele marketing, maar hebben hier intern geen verantwoordelijke voor.

Het is daarom belangrijk om een goede adviseur in de arm te nemen en misschien zelfs een marketingmedewerker of marketingmanager aan te nemen. We zien vaak dat het aannemen van een generalist de slimste keuze is. Hij of zij overziet namelijk de behoefte van zijn werkgever en koopt vervolgens slim specialistische kennis in. Er ontstaat zo een een-tweetje tussen de vakkennis van jouw onderneming en de specifieke kennis van verschillende (online) marketeers. Op die manier bouw je structureel aan online succes.

Is het aannemen van een marketing medewerker te vroeg? Denk dan eens aan het tijdelijk inhuren van marketing power. Hier hebben we met Vet Digital goede ervaringen mee en wij detacheren dan ook dikwijls marketing medewerkers bij onze klanten. Jij als ondernemer hebt daarmee voordeel op het gebied van tarieven en continuïteit. Is je medewerker dan ziek, dan wordt hij of zij tijdelijk vervangen. Bovendien (en dat is het allerbelangrijkste), heb je focus aangebracht op het structureel bouwen aan succes.

Waar beginnen?

Uiteindelijk moet je ergens beginnen. Probeer vooral niet alles in één keer te bedenken en start met een duidelijke strategie. “Wat zijn de doelstellingen van mijn organisatie en wat wil ik de komende periode bereiken?” Vervolgens breng je jouw doelgroep(en) in kaart. Pas dan kun je bepalen welke online marketing kanalen voor jou goed werken en nog belangrijker, met welke content je jouw doelgroep op het juiste moment kunt bereiken.
Begin dus met strategie en zet vervolgens kleine stapjes naar succes. Dit verhoogt de kans op adoptie binnen je organisatie, matigt de investering en je begint direct met meten zodat je snel kunt bijstellen en optimaliseren.

Onthoud dus: Eerst strategie, dan doelgroepen, vervolgens de juiste content en uiteindelijk distributie via de juiste (online) kanalen. Zoek naar een online marketing bureau wat de vertaalslag van strategie naar content kan maken en bovendien flexibel is in werkwijze.

Zoek de juiste professionals en begin vandaag met jouw online succes! Wil jij meer weten over hoe je met content leads kunt genereren? Download dan nu de whitepaper:  ‘Hoe creëer je content die wel leads genereert?’.