SEO en topic clusters: zo zet je de SEO tool van HubSpot slim in

SEO en topic clusters: Hubspot tools

SEO en topic clusters zo zet je de SEO tool van HubSpot slim inIedere organisatie wil graag meer “gratis” organisch verkeer naar zijn website. En niemand ziet zichzelf graag op de tweede pagina met zoekresultaten van Google eindigen. In de B2C-sector maar zeker ook in de B2B-sector, haal je klanten binnen door antwoord te geven op vragen die ze hebben. Je weet dat keywords een belangrijke rol in spelen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO), en misschien heb je al eens gedacht aan het gebruik van topic clusters. Maar waar begin je met het opzetten van topic clusters passend binnen jouw content strategie en hoe kies je dan de juiste keywords? In dit blog laat ik zien wat de SEO tool van HubSpot hierin voor je kan betekenen.

Het mysterie rondom de werking van zoekmachines

Keywords zijn nog steeds belangrijk, maar die keywords moeten wel een toegevoegde waarde hebben. Artikelen waarin je zonder samenhang met keywords strooit zullen minder bereiken dan je wilt. De algoritmes van zoekmachines snappen namelijk hoe content samenhangt en zoeken naar die samenhang op jouw website. Samenhang die je gemakkelijk verkrijgt door te schrijven voor de websitebezoeker en niet voor zoekmachines.

Zoekmachines maken gebruik van de techniek “latent semantic indexing”, waarmee ze synoniemen en gerelateerde zoekwoorden identificeren om zo te zorgen voor nog relevantere zoekresultaten. Daarnaast wordt ook de expertise, authoritativeness & trustworthiness (“E-A-T”) van je website meegenomen in de uiteindelijke ranking. Dit klinkt waarschijnlijk als een hoop terminologie, dus kort samengevat: voor een goed rankende pagina moet de zoekmachine vertrouwen hebben in de relevantie van jouw website. Hiervoor moet je niet focussen op losse keywords, maar zorg je voor een samenhang over de gehele website. Dat laatste, dat bereik je met topic clusters.

Topic clusters; zo werkt het

Een topic is breed onderwerp dat relevant is voor je potentiële klanten. Het idee daarbij is dat je blogs en andere informatieve pagina’s bij elkaar verzamelt en ze clustert door middel van interne links. Zo’n cluster van informatieve pagina’s noem je dan een topic cluster.

Stel dat je bloemen- en plantenverpakkingen verkoopt (mijn groene vingers dringen ook door in mijn blogs), dan zou “duurzame plantenverpakkingen” een mooi topic cluster kunnen vormen. In je blogs kan je dan weer mooi uitweiden over subtopics zoals wat een plantenverpakking nou duurzaam maakt of trends op het gebied van duurzame plantenverpakkingen.

Wanneer je eenmaal een goed gevuld topic cluster hebt, kun je die content bundelen op een zogenaamde pillar page. Op deze pagina zet je een beknopt overzicht van alle subtopics binnen het topic cluster en link je per subtopic naar de bijbehorende pagina’s. Tip: zorg er ook voor dat je vanaf die pagina’s weer terug naar je pillar page linkt, zo kan een bezoeker vanuit die pagina verder lezen over het overkoepelende topic.

Tip: Nog wat meer input nodig voordat je een pillar page gaat maken? Bekijk eerst wat handige voorbeelden.

Topic clusters; zo ga je ermee aan de slag in HubSpot

Met HubSpot’s SEO tool kan ieder bedrijf topic clusters opbouwen en optimaliseren. Daarnaast biedt het ook hulp bij het visualiseren van je website architectuur en kun je meten in hoeverre je een autoriteit bent op het gebied van de door jouw gekozen topics.

Wanneer je start met topic clusters zijn er een paar belangrijke stappen die je uitvoert, hieronder ga ik wat dieper in op de 4 belangrijkste.

1. Je content topics aanmaken

Zet eerst op een rij wat belangrijke thema’s zijn binnen je organisatie en hoe jouw producten de ideale klant gaat helpen: wat zijn de pijnpunten die je wegneemt? Hoe gebruikt de klant jouw product? Vanuit de antwoorden op deze vragen kun je topics vormen. Als je net begint zou ik je aanraden om het belangrijkste topic uit te gaan werken in een topic cluster voordat je aan de volgende begint. Zo voorkom je chaos op de website en in je planning!

Om het topic cluster vervolgens aan te maken in HubSpot doorloop je de volgende stappen:

 • Log in op je HubSpot account (nog geen HubSpot gebruiker? Kijk eens hier)
 • Ga naar MarketingPlanning and Strategy > SEO.
 • Ga naar Topics en kies Add a topic en voer hier je topic in en kies Add.
 • Onder de kop Recommended Topics vind je ook topics die HubSpot aanbeveelt op basis van jouw ingegeven website en industrie.

Tip: Wanneer je ervoor kiest om jouw Google Search Console integratie op het Topics tabblad te koppelen, dan zie je precies welke zoekwoorden welke hoeveelheid views en clicks op je pagina’s hebben gegenereerd via de Google zoekresultaten.

SEO en topic clusters: Google Search Console

2. De bijbehorende subtopics bepalen

Als je het topic cluster hebt aangemaakt, ga je verder aan de slag met de subtopics bij je topic cluster. Deze subtopics geven antwoord op vragen die bij de lezer van je pillar page spelen. Doe hiervoor eerst onderzoek naar mogelijke vragen van je doelgroep en ga bijvoorbeeld in overleg met salescollega’s, de klantenservice afdeling, kijk op forums, of vraag het je klanten zelf. Om je subtopics toe te voegen aan het topic cluster voer je de volgende stappen uit:

 • Bij je gekozen topic cluster topic cluster in HubSpot kies je voor Add subtopic keyword.
 • Vervolgens voer je hier je subtopic keyword in kan je via Research Subtopic Keywords bekijken hoeveel zoekvolume er op dit subtopic keyword is en doet HubSpot aanbevelingen.
 • Kies voor Save om je subtopic keyword te bewaren.

Tip: Iedere subtopic moet wel uniek zijn, doe dus ook (zelf) een zoekwoorden analyse om te bepalen of je subtopics geschikt zijn. Een SEO-tool als SEMrush helpt je bij een analyse van het zoekvolume en helpt jou je subtopics prioriteren.

3. Je pagina’s bij de topic clusters indelen

Gebruik HubSpot’s SEO tool om je bestaande pagina’s te linken aan je topic clusters. In je topic cluster overzicht in de HubSpot SEO tool wordt al weer gegeven waar je bestaande pagina’s passen bij je topic clusters.

Je kunt dit ook handmatig doen in HubSpot, door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Ga naar Marketing > Planning and Strategy > SEO.
 2. In je topic cluster overzicht kies je een subtopic.
 3. In de sidebar Attach Subtopic content, kan je zoeken naar pagina’s onder Subtopic content of kies je voor Add external URL voor pagina’s die buiten HubSpot worden gehost. Ook hier zie je de aanbevelingen van HubSpot.

4. Zet een link structuur op

In je topic cluster overzicht in de HubSpot SEO tool kan je zien op welke subtopic pagina’s nog geen link naar de pillar page staat. Ga regelmatig door elk topic cluster heen en voeg missende links toe. Het zou niet veel moeite moeten kosten om een plek te vinden waar de link te plaatsen is, omdat de onderwerpen vaak overeenkomsten hebben.

SEO en content optimalisatie in HubSpot

Als je eenmaal topic clusters hebt opgezet is het van belang om te blijven optimaliseren. Dat is waar de SEO tool van HubSpot je weer op weg helpt. Je kan namelijk handige aanbevelingen krijgen van HubSpot over hoe je je website kunt optimaliseren voor SEO, gerangschikt op volgorde van prioriteit. Zo zie je in een oogopslag welke optimalisaties de meeste invloed zullen hebben op jouw organische zoekresultaten.

Deze complete lijst met SEO aanbevelingen vind je hier:

 • In je HubSpot account, ga je naar Marketing > Planning and Strategy > SEO.
 • Kies de Recommendations tab. Je HubSpot domeinen worden hier automatisch gescand. Om domeinen buiten HubSpot te analyseren kies je:
  • Rechts bovenin voor Add new URL.
  • Voeg hier de URL van je website toe. De SEO tool zal alle content die gehost worden op deze URL analyseren om je aanbevelingen te geven.
 • Kies voor View recommendations bij een domein. Vervolgens zie je een lijst van SEO aanbevelingen, die in volgorde van prioriteit worden weergegeven.
 • Om te zien op welke pagina’s je kan verbeteren, kies je voor View pages. Vervolgens kan je deze pagina’s gaan bewerken:
  • Om een HubSpot-pagina of blog aan te passen, kies je voor Fix in editor
  • Om een pagina die gehost wordt buiten HubSpot, kies je voor page URL om te zien welke pagina’s aanpassingen kunnen gebruiken.

Patience is a virtue

Dit ga je vast niet leuk vinden om te horen, maar zoals met alles rondom SEO, vraagt om geduld en continue verbeteringen. Je moet zeker niet te snel te veel resultaat verwachten. Gelukkig biedt SEO tool van HubSpot wel een laagdrempelige manier om aan je content strategie te werken en je topic clusters goed in te richten.