Social media voor B2B bedrijven: 10 ideeën

Social media is een belangrijk kanaal waarop veel mensen samenkomen. Veel bedrijven weten dat ze hier wat mee kunnen, maar vaak weten ze niet zo goed hoe ze dit moeten aanpakken. Er is ten eerste heel veel keuze uit verschillende sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, TikTok, Pinterest en meer) die allemaal hun eigen soort gebruikers, tone-of-voice en vormen van content hebben. Bij Bureau Vet integreren wij social media in onze (Inbound) Marketing strategie. Met dit artikel willen we je graag 10 ideeën geven waarmee we jou, als medewerker van een B2B bedrijf, op weg helpen.

Eerst willen we voorop stellen dat het niet per se hoeft om op alle onderstaande kanalen aanwezig te zijn. Je moet kijken naar je capaciteit en jezelf afvragen of je dit moet willen. 

Facebook

Facebook is een van het meest gebruikte social media platform als je kijkt naar het aantal gebruikers. Op dit platform worden voornamelijk persoonlijke foto’s of verhalen van mensen gedeeld. Veel leads zullen toch een kijkje nemen op de Facebookpagina van jouw bedrijf. Wanneer er regelmatig iets gepost wordt, wekt dit een levendiger gevoel op bij jouw bezoekers.

1. Facebook Business Manager

Met Facebook Business Manager kun je alle advertentieaccounts met bijbehorende campagnes beheren en bedrijfspagina’s aanpassen. Daarbij kun je rollen toewijzen aan medewerkers, partners of bureaus. Zo creëer je een duidelijke structuur voor de rolverdeling van jou Facebookpagina. In onze blog over Facebook Business Manager lees je meer over de mogelijkheden.

2. Promoot content

Facebook is een geschikt platform wanneer je content of evenementen wilt promoten. Als je een blog hebt geschreven, kun je die delen via Facebook. Dit zorgt voor een groter bereik en dus meer lezers. Als jouw bedrijf evenementen organiseert zoals een lezing of webinar, kun je deze toevoegen als evenement op Facebook. Door het evenement openbaar te maken kunnen mensen zich aanmelden. Dit verschijnt tevens op de tijdlijn van hem of haar wat weer voor een groter bereik zorgt.

3. Voeg diensten toe aan jouw Facebookpagina

Wanneer jouw bedrijf diensten aanbiedt, kun je deze toevoegen aan de bedrijfspagina. Dit geeft meer duidelijkheid over jouw bedrijf en laat de pagina zakelijker overkomen. Het grote voordeel daarbij is dat als mensen naar aanleiding van jouw Facebook berichten meer willen weten, zij direct zien waar ze aan toe zijn.

Twitter

Sinds de oprichting van Twitter is de manier waarop mensen het platform gebruiken flink verandert. Voorheen werd het platform gebruikt voor persoonlijke onderwerpen, nu wordt Twitter meer gedomineerd door bedrijven of individuen op een zakelijke manier.

4. Zet één belangrijke tweet bovenaan

Op Twitter worden berichten weergegeven in een tijdlijn en daarnaast ook op jouw persoonlijke pagina. Daarom zal belangrijke informatie uit één tweet al snel naar de onderkant van jouw tijdlijn wegzakken. Twitter heeft daarop ingespeeld door een optie toe te voegen om een tweet aan de bovenkant van jouw tijdlijn vast te zetten. Dit verlengt de levensduur van een waardevolle tweet.

5. Vergroot je bereik

In geen enkel ander platform is het zo succesvol om hashtags te gebruiken dan in Twitter. Buiten het feit dat je het bereik van jouw tweet hiermee vergroot, wordt het voor de lezer ook sneller duidelijk waar het bericht over gaat. 

Wanneer je een persoon of een bedrijf in een Tweet benoemd, zorg er dan voor dat je hem tagt. Hierdoor zal diegene dit bericht wellicht retweeten en zo komt jouw tweet ook onder de aandacht van zijn of haar volgers.

LinkedIn

Voor zakelijke content is LinkedIn het beste platform voor de B2B markt. De content op dit platform bestaat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter en Facebook uit bijna alleen maar zakelijke content. Daarom slaan deze berichten ook eerder aan bij het publiek. Daarnaast wordt LinkedIn beschouwt als betrouwbare bron.

6. Showcase pagina

Wanneer een bedrijf diverse producten of diensten aanbiedt, kan het beter zijn om marketingactiviteiten te segmenteren. Hiervoor heeft LinkedIn een handige optie aangemaakt, namelijk de showcase pagina. Dit is een los staande pagina met eigen content en unieke volgers. Gebruikers van LinkedIn kunnen een van deze pagina's volgen zonder de hoofdpagina van het bedrijf te volgen, en dat stelt bedrijven in staat om inhoud te creëren die op verschillende doelgroepen is afgestemd.

Klik hier om erachter te komen hoe je een showcasepagina maakt.

7. Targeten LinkedIn advertenties

In LinkedIn heb je de beste targeting-mogelijkheden voor een zakelijke doelgroep. Dit zorgt ervoor dat jouw producten en diensten effectiever bij een gekozen doelgroep aankomen. Targeting is mogelijk op drie verschillende niveaus:

  1. Op basis van persoonlijk niveau (interesses via groepen, vaardigheden, opleidingsniveau, etc.)
  2. Op basis van bedrijfsniveau (aantal medewerkers, bedrijfstak, bedrijfsnaam)
  3. Op basis van functieniveau (afdeling, functietitel, senioriteitsniveau)

8. Berichten delen

Om het bereik van je berichten te vergroten, is het verstandig om berichten te laten delen door werknemers. Deze berichten zullen dan ook op de pagina van deze personen worden weergegeven. Dit kan natuurlijk ook andersom: wanneer een medewerker een interessante post plaatst, kun je deze ook delen via jouw eigen bedrijfspagina.  

Bonus tip: zorg voor zoveel mogelijk interactie onder jouw berichten. Door like's en comments zal je bericht hoger in de tijdlijn van jouw volgers verschijnen. Stel bijvoorbeeld een vraag aan het einde van je post. 

Instagram

Instagram is een geschikt platform om informele thema’s op te delen met jouw volgers. Wanneer je bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel hebt, is Instagram een geschikt platform om dit op te delen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat Instagram een visueel platform is. Dit houdt in dat elke post beeld of video materiaal beschikt.

9. Laat volgers kennis maken met je werknemers

Zoals in de intro tekst staat beschreven, is Instagram een geschikt platform om mensen met jouw werknemers kennis te laten maken. Door persoonlijke verhalen op dit platform te plaatsen, leren jouw volgers ook de personen op een informele wijze kennen. Instagram is het geschikte platform om volgers op een informele wijze met je bedrijf en werknemers kennis te laten maken.

10. Focus op de afbeelding van je post

Op Instagram is de afbeelding het belangrijkste element van je post. In vergelijking met Facebook zien jouw volgers eerst de afbeelding en daarna pas de tekst. Bewaar daarom je lange teksten voor Facebook en LinkedIn.

Bonustip: wanneer je volgers via een link naar jouw website wilt krijgen, doe dit dan via een verhaal op Instagram. Linkjes zijn namelijk niet klikbaar in de beschrijving van jouw post.

Wil je aan de slag met adverteren op social media? Download de whitepaper over online adverteren!