Stappenplan: Zelf een ebook maken

Stappenplan

Zelf_ebook_maken_stappenplanSteeds meer ondernemers zoeken naar andere, nieuwe manieren om meer business te genereren. De traditionele paden van adverteren, koud bellen en jezelf op beurzen laten zien, zijn niet voor iedereen bevredigend meer. Moderne marketing is één van de nieuwe methodes waarmee je jouw sales funnel weer kan vullen. Echter, deze methode kan wat overweldigend overkomen door alle content creatie en de online activiteiten die bij het promoten van jouw business komen kijken. Een ebook maken is daar een onderdeel van. Dat gedeelte ga ik in dit blog stap voor stap wat voor je vergemakkelijken.

Wat wil je delen?

Overweeg je binnenkort te starten met moderne marketing, inbound marketing of content marketing? Bedenk dan nu alvast welke interessante, waardevolle content je met jouw potentiële klanten kunt delen. Misschien ben je al rustig gestart met af en toe bloggen en deel je regelmatig (nieuws)artikelen op Twitter. Toch zal er wat meer nodig zijn om jouw doelgroep werkelijk aan je te binden. De content die je aanbiedt moet waardevol genoeg zijn voor potentiële klanten om hun gegevens achter te laten. Bedenk voordat je start dus goed wat je met hen wilt delen. Wat hierbij kan helpen is aan sales collega’s vragen welke zakelijke problemen veel voorkomen bij potentiële klanten. Op deze problemen kun je via jouw content dan weer inspelen.

Het ebook

Het uiteindelijke doel van een ebook is het genereren van leads. Om dit doel te bereiken moet het onderwerp dus van waarde zijn voor jouw potentiële klant. Daarom bespreek je in een ebook vaak een probleem en (een deel van) de oplossing voor dat probleem. Het ebook slaat een brug tussen de potentiële klant die benieuwd is naar de verschillende oplossingen voor zijn probleem en de oplossing die jouw onderneming in huis heeft. Een ebook heeft verder de volgende kenmerken:  

  • Is vaak luchtig en speels van design
  • Bevat weinig formeel taalgebruik
  • Heeft geen vaste lengte: Schrijf wat nodig is om je doelgroep te informeren over het onderwerp. Of dit nu 3 of 25 pagina’s omvat.
  • Is consistent opgemaakt en bevat bullitpoints of tekst van verschillende grootte om de nadruk op bepaalde delen te leggen
  • Bevat een laatste pagina met alle mogelijke relevante informatie over jouw bedrijf en duidelijke aanmoediging om het te delen met anderen

Nu je een idee hebt van het doel en de kenmerken van een ebook, help ik je met de volgende stappen op weg om zelf een ebook te maken.

Stap 1: Het onderwerp

Jouw ebook moet een onderwerp bespreken dat jouw ideale klant direct zal aanspreken. Bedenk met welke vragen klanten bij jou aankloppen. Het beste is om een voor hen herkenbaar probleem te bespreken of het probleem waar jij jouw klanten het liefst (of vaakst) mee helpt. Als je niet direct een pakkende titel kunt verzinnen kun je eventueel de Blog Topic Generator van HubSpot gebruiken om titels te genereren. Die moet je daarna wel even naar het Nederlands vertalen. Bespreek niet meer dan één onderwerp per ebook, maak voor iedere expertise een nieuw exemplaar. Zo genereer je meteen wat meer content voor jouw website.

Stap 2: De opbouw

Hak het onderwerp dat je bedacht hebt in stukjes. Een ebook bestaat uit drie tot vijf onderdelen:

1. De introductie van het onderwerp

Hierin introduceer je het onderwerp en beschrijf je wat de lezer kan verwachten in de rest van het e-book. Benadruk hier de voordelen van het lezen van dit ebook voor de lezer, wat wordt hij er wijzer van? Maximaal 1 pagina.

2. Een stukje over de auteur (optioneel) 

Als je een kleine ondernemer bent schrijf je het ebook vaak zelf. Bij wat grotere bedrijven schrijven vaak verschillende personen over hun expertise. Dan is het leuk en handig om een stukje over de auteur toe te voegen. Zo weet de lezer bij wie hij voor advies of vragen kan aankloppen en dit maakt het ebook persoonlijker. Maximaal 1 pagina.

3. De inhoudelijke hoofdstukken

Zorg dat de hoofdstukken die je schrijft ieder een onderdeel van het probleem of de oplossing bevatten. Laat de hoofdstukken logisch en vloeiend in elkaar overlopen, maar zorg wel dat zij ieder uniek zijn. HubSpot geeft in een blog de tip een e-book te zien als een snelcursus over het gekozen onderwerp. Geen paginalimiet.

4. Een samenvatting (optioneel) 

Bij een onderwerp dat meerdere facetten bevat of om gecompliceerde uitleg vraagt kan het voor de lezer fijn zijn op het eind nog eens alles beknopt te lezen. Behoort jouw onderwerp tot die categorie? Schrijf dan een samenvatting. Maximaal 1 pagina.

5. Een beschrijving van jouw onderneming

De laatste pagina van jouw ebook is erg belangrijk. Hierin maak je de stap van het probleem naar de oplossing die jij specifiek aanbiedt. Beschrijf jouw onderneming en verwijs naar de website. Zorg ook dat er duidelijk contactgegevens vermeld staan en dat lezers de link naar de landingspagina van jouw ebook kunnen delen op social media. Maximaal 1 pagina, inclusief logo.

Stap 3: Delen!

Als jouw ebook inhoudelijk goed is en het design af is, wordt het tijd dit waardevolle document met het grote publiek te delen. Doe dit door het ebook via een Call to Action onder blogs vindbaar te maken. Deel deze blogs en de landingspagina zelf op al je social media kanalen en promoot deze berichten, bijvoorbeeld door te adverteren op LinkedIn.

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Download de whitepaper!