Starten met moderne marketing? Begin op vrijdag!

Starten moderne marketing

Starten met moderne marketing op Modern FridayAls je voor een modern marketingbureau werkt, is het heel eenvoudig om met moderne marketing bezig te zijn. Alles draait bij ons om online vindbaarheid, lead generatie en de groei van B2B bedrijven. Als marketing manager van zo’n B2B-bedrijf zien je dagen er waarschijnlijk anders uit. Je wilt heus een keer starten met moderne marketing, maar eigenlijk zit je week al vol met andere dingen. Lees events. Lees nieuwsbrief. Lees huilen boven je bureau. Voor overbezette marketing managers heb ik daarom de volgende adviezen: 1. Mindfulness en 2. Doe doordeweeks wat je moet doen, en beperk de modernisering van je marketingstrategie tot je vrijdag. Hoe dit precies in z’n werk gaat, lees je in dit blog.

Te druk voor verbetering

Als je voor een B2B-bedrijf werkt, is de kans groot dat je al wel online bezig bent, maar dat je mindset nog steeds op old-skool marketing staat. Tekstuele uitspattingen gaan vooral over je bedrijf, je nieuwsupdates zijn (natuurlijk) positief en gaan over nieuwe producten, events en awards. Deze aanpak heeft twee nadelen van formaat:

  1. De timing van je communicatie is afgestemd op de agenda van jouw bedrijf, niet op die van je doelgroep.
  2. De inhoud van je boodschap sluit niet aan op de zoekvraag van je doelgroep, die niet bezig is met jouw bedrijf maar met een zakelijk probleem.

Een derde nadeel van deze zogeheten outbound aanpak is dat je zo druk bent met harde deadlines, dat je geen tijd hebt om uit te zoeken wat tegenwoordig wél werkt. Het gevolg is dat je altijd druk bent, maar met dingen die steeds minder aanslaan. De Amerikanen zouden zeggen: what a waste of time!

Overstappen op modern

Er is ook goed nieuws. Ten eerste is er een tegenbeweging die wel werkt. Moderne marketing (ook wel Inbound Marketing) is het antwoord op outbound marketing en werkt als een magneet. Door informatieve, goed leesbare blogs te publiceren en social media posts te plaatsen die niet over je bedrijf gaan maar over je klant, werk je aan je online vindbaarheid en kennisleiderschap. Je kunt deze aanpak verder doortrekken door content offers (bijvoorbeeld ebooks) aan te bieden onder je blogs en deze naar de lezer te mailen in ruil voor zijn e-mailadres. Vervolgens stuur je er wat extra informatie achteraan en laat je sales een keer een telefoontje plegen. Dat wordt een veel interessanter salesgesprek!

Over naar vrijdag

Het tweede deel van het goede nieuws is dat moderne marketing een marathon is. Dit betekent dat je weinig hebt aan de eerste twee kilometer, maar op de lange termijn wel een enorme prestatie kunt neerzetten. De blogs die je schrijft, stijgen na verloop van tijd namelijk in waarde. Google heeft ze geïndexeerd en weet door het gedrag van je websitebezoekers hoe relevant je teksten voor hen zijn. Hoe beter je teksten, hoe hoger je ranking. En omdat je leadgeneratie dankzij steeds slimmere marketingtools kunt automatiseren, is het een kwestie van de moderne motor aanzwengelen en kijken wat er gebeurt. Je kunt je moderne marketingplan dus rustig op de achtergrond in elkaar zetten zonder gebonden te zijn aan harde deadlines. Dit maakt moderne marketing en vrijdag zo’n fijne match. Dit is de dag dat het zakelijke e-mailverkeer al in weekendmodus is en jij even kunt ademhalen.

“Maar ik wil chillen op vrijdag”

Geen zorgen. Moderne marketing is geen hoofdpijndossier. Sterker nog: het is de meest innovatieve en interessante marketingmethode van het moment. In plaats van de bekende kreten zoals “Wij zijn uitgeroepen tot [x]” en “Wij leveren de beste [y]” dwingt moderne marketing je om aan de slag te gaan met de inhoud. Want wat doet jullie bedrijf precies en voor wie? Welke pijnpunten neem je weg en welke kennis heb je te delen? Als je marketing op deze manier gaat bekijken, wordt je werk een stuk interessanter (en doeltreffender). Ook de communicatievorm verandert. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit rijtje:

Van Naar
Persberichten Informatieve blogs
Brochures Ebooks
Social posts over je bedrijf Social posts over relevante onderwerpen

 

Stel prioriteiten

Eén vrijdag is niet voldoende om een hele moderne marketingstrategie op poten te zetten. Ook zullen er vrijdagen zijn dat je echt even een versnelling terug wilt, of een borrel moet voorbereiden of een event bijwonen. Maak daarom een globale planning voor de komende maanden en stel prioriteiten. Het makkelijkste en meteen belangrijkste onderdeel van moderne marketing is wat mij betreft het blogplatform. Hoe eerder je begint met het delen van relevante informatie voor je doelgroep, hoe groter het effect op de lange termijn. Begin daarom met bloggen en switch van product-gerelateerde social posts naar het delen van relevante artikelen. Start daarna aan een ebook en gebruik in de tussentijd een productbrochure als download. Zo kun je al starten met moderne marketing voordat het ebook klaar is. 

Van moderne vrijdag naar 100% modern

Als je Modern Friday goed loopt en je blogs en ebook gelezen worden, is het tijd voor de volgende stap. Je kunt Modern Friday gaan uitbreiden naar een Modern Work Week (ik bedenk deze woorden terwijl ik schrijf, hecht er niet te veel waarde aan). Denk aan het moderniseren van je website, het installeren van een marketing automation tool en lead scoring en misschien zelfs een chatbot. Ook kun je gaan nadenken over een nieuw soort samenwerking met sales. Je sales collega’s krijgen dankzij jouw moderne aanpak immers een heel ander soort leads binnen.

Thank God It’s Friday

Lees je dit blog op een vrijdag? Top! Dan is het én bijna weekend én kan je vandaag nog starten met moderne marketing. Is het maandag, dinsdag, woensdag of donderdag of wil je gewoon eerst meer leren over een moderne marketing methode genaamd Inbound Marketing? Download dan onderstaande whitepaper.