Team Vet trotseert de HELWEEK

Maandagochtend 27 november. Voor de gemiddelde persoon het begin van een werkweek zoals alle andere, maar voor de medewerkers van Bureau Vet het begin van een week om nooit te vergeten. Om 5.00u stipt ging bij hen de wekker om op te staan en dat was tevens de aftrap van de HELWEEK. Een pittige week waarin de discipline, het doorzettingsvermogen en de spiermassa op de proef werden gesteld. Maar ook een week waarin de team spirit werd versterkt en op z’n tijd niet werd vergeten om de lachspieren eens flink te trainen. In dit blogartikel delen de Vetters hun ervaringen uit de helweek.

Wat is een Helweek?

Zeven dagen lang iedere ochtend om 05.00u opstaan, om 6.00u sporten en om 22.00u naar bed. Zeven dagen lang geen social media, geen televisie kijken en geen alcohol. En zeven dagen lang gezond eten, fanatiek sporten, hard werken en het beste uit jezelf halen. Dat zijn de ingrediënten voor een helweek. En om het geheel nog wat extremer te maken mag er op donderdagnacht niet geslapen worden. Dat alles leidt ertoe dat je de dagelijkse routine doorbreekt, uit je comfortzone treedt en een stapje verder gaat dan dat je normaal doet. Kortom, een week om uitdagingen aan te gaan en bewust stil te staan bij de zaken die belangrijk zijn in het leven.

 

Maandag 27 nov: Vroeg opstaan voor de fitnessles

Op maandagmorgen lukte het Inge, Tom, Wietske, Michiel, Ellen, Indra, Guido, Sabrina, Erik en Rowena om voor dag en dauw hun bed uit te komen en ervoor te zorgen dat ze om 6.00u aanwezig waren bij Advies- en Bewegingscentrum Maassen in Boxmeer. Daar stond Vincent Maassen klaar voor de eerste fitnessles. Een fanatieke training met de nodige gewichten en fitnessapparatuur. Maar dat was nog niet alles: Vincent benadrukte nog maar eens dat er tijdens elke dag van de helweek een thema centraal staat. Voor de maandag was dat ‘gewoontes’. Het was dus zaak om deze dag je goede en slechte gewoontes in kaart te brengen en daar een les uit te leren. Met die boodschap vertrokken de Vetters naar kantoor om daar de hele dag extreem hard te werken. Moe maar voldaan stapten zij om 22.00u in hun bedjes. Behalve onze Tom, die maakte er nog een wat langere avond van. Hij is immers nog jong…

IMG_1737(1).jpg

Dinsdag 28 nov: Mountainbiken in de bossen van Mook

De dinsdag stond in het teken van focus en modus. Het was de bedoeling om te ervaren dat je dagelijks tussen verschillende modi kunt schakelen. De eerste modus van de dag was wederom de sportmodus. Om 6.00u ’s morgens stond Vincent Maassen weer klaar voor een fitnesstraining waarbij het tempo en gewicht wat werden opgevoerd. Vervolgens werd er gewerkt op kantoor. Om 15.00u stapten de Vetters in fietskleding op de mountainbike om in de omgeving van Mook een mountainbiketraining af te leggen. Voor buitensporters Guido, Inge, Michiel, Indra, Rowena en Tom was dit één van de leukste activiteiten van de helweek. Onder leiding van Edward Troost werd er bijna 1,5 uur gefietst en geklommen in de Mookse bossen. Een mooie ervaring. Om 17.00u keerden de Vetters voldaan en vooral vies huiswaarts om vervolgens zonder tv en social media om 22.00u weer onder de wol te kruipen.

IMG_1766.jpg

Woensdag 29 nov: Timemanagement

Timemanagement, het thema van de woensdag. Plan je dag, houd de controle en werk eerst de belangrijke taken van je to-do list af. Dat was de opdracht van vandaag. Op woensdag ging wederom om 05.00u het wekkertje. Ellen: “Dat vroeg opstaan viel eigenlijk best wel mee, het is gewoon discipline. Ik ga het ook na de helweek proberen vol te houden”. Ook deze ochtend werden de Vetters om 06.00u bij Maassen verwacht. Daar stond deze keer niet Vincent, maar Ellyanne klaar om een sportieve training te verzorgen. Hardlopen door de praktijk, planken, buikspieroefeningen, met de gewichten in de weer en het uithoudingsvermogen trainen; het zat er allemaal in.

Na de energieke ochtendtraining, een warme douche (en voor een aantal bewust koud afdouchen) mochten de Vetters bij Vincent Maassen aansluiten voor een gezond ontbijt onder toeziend oog van diëtiste Conny. Wat is gezond? Wat zorgt voor herstel na sporten? Welk effect heeft alcohol op het lichaam? En waarom is kwark eten zo goed? Alle vragen over voeding werden door Conny uitgebreid beantwoord. Met deze nieuwe inzichten in the pocket gingen de Vetters vervolgens weer vol energie aan de slag op kantoor, waarbij uiteraard eerst de prioriteiten werden afgewerkt. Juist deze avond ging iedereen op tijd naar bed om alvast wat energievoorraad op te slaan voor de donderdag. Op donderdagnacht mocht er immers niet geslapen worden. En deze keer luisterde ook onze Tom braaf naar het advies.

IMG_1764(1).jpg

Donderdag 30 nov: Uit je comfortzone

Donderdag wordt bestempeld als de zwaarste dag van de helweek. Dat komt voornamelijk omdat er niet alleen gedurende de dag van alles op het programma staat, maar vooral ook omdat er de hele nacht, zonder te slapen, doorgewerkt moet worden. De dag startte zoals gewoonlijk weer om 05.00u. Deze keer echter geen korte broeken en t-shirts, maar warme sjaals, handschoenen en lange broeken. De ochtendtraining was namelijk een ware bootcamptraining in de verlaten straten van Boxmeer. Burpies, squats, jumping jacks, sprintjes en duurloopjes; het was zwoegen en zweten in de vroege, koude ochtend. En ondertussen fietsten Indra en Guido binnen in de fysiopraktijk gestaag door. Hun training bestond deze ochtend uit kilometers lang doortrappen op de hometrainer.

Na de zware buitentraining, een warme douche en een dag op kantoor stond om 17.00u de volgende activiteit weer op het programma. Ditmaal geen sport en spel, maar mindfullness. … Minette nam de Vetters mee in de 'aandachttraining'. In perioden van stress is het zaak om voor jezelf rustmomenten in te bouwen en bewust te worden van hetgeen waar je mee bezig bent. In een rustgevende houding werden diverse oefeningen uitgevoerd. Sommige oefeningen waren zelfs zo rustgevend dat enkelen er een dutje bij deden. De mindfullness sessie gaf in ieder geval stof tot nadenken; er werd nog even flink over doorgepraat na afloop. En daarnaast droeg de sessie eraan bij dat iedereen opgeladen kon beginnen aan hetgeen dat komen ging: DE HELNACHT!

IMG_1812.jpg

De Vetters verzamelden om 22.00u weer op kantoor waar ze een druk nachtprogramma voor de boeg hadden. De kerstpakketten moesten immers ingepakt worden en dat was een nauwkeurig klusje. Inge en Sabrina lieten hun creativiteit deze nacht de vrije loop en schilderden de entree naar de spreekkamer helemaal zwart. Erik, Wietske, Michiel en Guido kraakten allerlei codes in de Escape Room game en Ellen, Indra, Tom en Rowena hielden hun geest scherp met het spel Jungle Speed. Tot slot vlogen er nog wat exploderende katten door kantoor, werden er nog wat gaten in de muur geboord en zo tikte de tijd weg. Indra vond de nacht het leukste van de helweek: “Je leert collega’s zo toch op een wat andere manier kennen, dat is leuk om te zien.” Inge beaamt dat: “De helnacht viel achteraf reuze mee doordat je het ook als team deed. Met afwisselende activiteiten en werkzaamheden ging de tijd eigenlijk heel snel.”

IMG_1814.jpg

Vrijdag 1 dec: Ochtendwandeling en slaapgevechten

Het grote voordeel van de vrijdag was dat deze ochtend de wekker niet om 05.00u ging. In plaats daarvan klopte Vincent Maassen om 05.00u op de deur van het kantoor in Boxmeer om de Vetters uit te nodigen voor een ochtendwandeling langs de Maas. Of ja wandeling… door de vele regenbuien en modderige paden was het soms meer een survival. De witte sneakers van Erik konden na de tocht in elk geval een flinke wasbeurt gebruiken. Voor Sabrina was de wandeltocht een uitdaging op zich: “Het is erg moeilijk. Je ziet namelijk heel weinig en wilt toch stevig doorwandelen. Een hele kunst, vooral na een nachtje doorhalen.”

Na de mooie natuurwandeling was het tijd voor een stevig ontbijt. Daarna nam iedereen plaats achter zijn of haar laptop om nog wat werk te verzetten. Om wakker te blijven werd dat werken afgewisseld met veel koffie drinken, dansen op de nieuwe hits van K3, voetballen door het kantoor en rek- en strekoefeningen achter het bureau. Zo sloegen de Vetters zich door de dag heen. Vanwege het slaapgebrek werd de vrijdag door eigenlijk iedereen bestempeld als de ergste dag van de helweek. Sabrina: "Dan merk je pas wat het met je lichaam doet als je twee dagen aan een stuk wakker bent.” Erik vult aan: “Na de middag was de productiviteit ver te zoeken 😉.” En ook Rowena en Ellen vroegen zich gedurende de dag meerdere malen af waarom ze dit ook alweer deden? Gelukkig kon iedereen ’s avonds op tijd naar bed om een nachtje flink bij te slapen.

IMG_1827.jpg

Zaterdag 2 dec: Fitness en je grenzen verleggen

Zaterdag, alweer de 6e en een-na-laatste dag van de helweek. Weekend of niet… ook deze ochtend ging de wekker gewoon om 05.00u. Rowena vond het wonderbaarlijk om te zien dat je na ruim 35 uur wakker te zijn geweest binnen één nacht alweer bijgeslapen kunt zijn. Michiel twijfelde daar nog over: “Geestelijk ben ik bijgeslapen, maar fysiek kan ik nog wel wat slaap gebruiken.” Slaap of niet, om 06.00u stond Vincent Maassen alweer paraat om de laatste fitnessles van de week in de praktijk te verzorgen. En omdat het de laatste was werd deze nog maar eens extra zwaar gemaakt. Planken, squatten, lunchen, gewichtheffen… het maakte allemaal onderdeel uit van deze sporttraining. Erik: “De hele week was het vooral volhouden, ook als het wat moeilijker en zwaarder werd. Steeds de grens een beetje verleggen. Zelfs op de zaterdag.”

Voor Tom waren de fitnesslessen van deze week een eyeopener: “Ik fitness al een tijd, maar heb een aantal nieuwe oefeningen bijgeleerd in de helweek. Ook heb ik nieuwe dingen omtrent voeding geleerd.” Guido was er vooral trots op dat hij door goed te doseren de hele week mee kon sporten, zonder af te moeten haken vanwege fysieke ongemakken. Een mooie prestatie. Eén van de huisregels van de helweek is dat je iedere dag extreem positief bent. Een regel die Wietske vooral op zaterdag flink kon waarderen: “De zaterdag was echt DE HEL”, aldus Wietske. Inge stond er wat positiever in deze dag: “Met de juiste houding en een positieve instelling kun je heel veel bereiken. Iets wat de hele week goed gelukt is.”

Zondag 3 dec: Zwemmen met Sinterklaas

Ein-de-lijk was daar de zondag. De laatste dag van de helweek. Vandaag ging de wekker een uurtje later, namelijk om 06.00u. Daarna was het tijd voor een verrassingstraining. Om 07.00u lagen de Vetters in zwembad ‘t Hoogkoor in Boxmeer. Onder leiding van Olga werd er gestart met tien minuten baantjes zwemmen en optrekken. Daarna stonden er enkele korte challenges op het programma zoals onderwaterzwemmen en squatten. Voor een aantal was het uit het zwembad klimmen al een hele challenge op zich. De zwemtraining werd besloten met een aqua fit circuit waarbij oefeningen gedaan werden met behulp van allerlei apparaten in en om het zwembad. Leuke oefeningen waarbij vooral het doorwisselen gestroomlijnd verliep...

Als beloning mochten de zwemmers aan het einde van de zwemtraining 10 minuten uitrusten in de infrarood sauna. Welverdiend! Na de ochtendtraining ging Team Vet nog één keertje langs bij Vincent Maassen. Ditmaal niet om te sporten, maar voor een heerlijk ontbijt met champagne. En als verrassing kwam Sinterklaas ook nog even langs. Hij bracht voor iedereen een cadeautje met een persoonlijke boodschap daarop mee. Zo kwam er op een verrassende en bovenal feestelijke manier een einde aan de helweek 2017.

IMG_1855(1).jpg

Beloning en teamspirit!

Aan het begin van de helweek mocht iedereen een beloning bedenken voor de zondag. Voor Rowena was dat 1,5 uur zondigen op de zaterdag door Ajax te kijken. Voor Ellen het nuttigen van chocolade pepernoten. Voor Guido een lange warme douche. Inge kocht voor zichzelf een lekker geurtje, maar besloot het toch onder de kerstboom te leggen. En Erik beloonde zichzelf door ‘gewoon’ een dagje thuis te zijn bij het gezin.

Door eigenlijk iedereen van Team Vet werd de helweek gezien als een mooie team challenge. Ellen, Michiel en Inge verwoordden dat ongeveer hetzelfde: “Het leukste is dat we het als team samen hebben volbracht. Goed voor de teamspirit. Je komt er als een hechter team uit.” Ook Guido beaamt dat: “Het was geweldig om te zien dat iedereen enthousiast bleef en het vol heeft gehouden. Een sterk TEAM!” Sabrina sluit zich daarbij aan: “De helweek heeft Team Vet een positieve boost gegeven waarmee we het nieuwe jaar ijzersterk kunnen beginnen.” Erik besluit: “We hebben een super team waarmee we veel kunnen bereiken. De helweek heeft ons weer een stapje dichter bij elkaar gebracht. Voor herhaling vatbaar!”

Team Bureau Vet.jpg