Thought leadership strategie vormgeven? [5 tips]

Thought leadership strategie

thought_leadership.jpegAls b2b professional zie je als geen ander het belang van het claimen van thought leadership in je vakgebied.

Als je gezien wordt als thought leader zullen potentiële klanten jouw onderneming zien als een betrouwbare leverancier die hen veel waarde kan leveren. Een partij dus waarmee je geassocieerd wenst te worden.

Maar hoe eenvoudig is het eigenlijk om thought leadership op te bouwen?

Als je het internet afstruint op zoek naar artikelen hierover lijkt het niet zo moeilijk te zijn om kennisleiderschap binnen je domein te claimen. Er zijn immers vele blogartikelen, webinars en zelfs boeken aan dit onderwerp gewijd die allemaal goed-bedoelde en kant-en-klare recepten voorschrijven.

Als je vervolgens naar de praktijk kijkt is het helemaal niet zo eenvoudig. Alleen het schrijven van een serie lijstjes met wat algemene tips over een bepaald onderwerp zal niet leiden tot het opbouwen van thought leadership. Het internet staat er immers bol van...

Wat is dan wél nodig om gezien te worden als kennisleider in je vakgebied?

Daarvoor moeten we de wondere wereld van de psychologie induiken.

In dit artikel zet ik vijf tips op een rijtje die helpen bij het bouwen van thought leadership.

Een thought leadership strategie vormgeven?

Ben je van plan om een thougth leadership strategie vorm te geven? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Onderstaande tips helpen je om de kennisleider binnen je branche te worden: 

Tip 1. Straal zelfvertrouwen uit

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw publiek op het punt komt dat ze je geloofwaardig genoeg gaan vinden om je als kennisleider te zien. 

Natuurlijk is het hiervoor belangrijk om regelmatig te publiceren op geloofwaardige platformen in je vakgebied of om een gevestigde naam in je branche te zijn. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. 

Verrassend genoeg is dit geen must. Een onderzoek uit 2012 naar "(over-) confidence" wees uit dat als je zelfvertrouwen uitstraalt, dat je hiermee de geloofwaardigheid naar je publiek vergroot.

Dus er echt in geloven dat je een kennisleider bent in je vakgebied kan ervoor zorgen dat je wordt gezien als kennisleider door je lezers.

Tip 2. Betrek je lezers

Over je lezers gesproken: wist je dat je lezers je geloofwaardiger vinden, wanneer je in het openbaar een vraag stelt aan jezelf of aan je lezers? Dit noemt men het Benjamin Franklin Effect: wanneer je iemand een vraag stelt vindt deze persoon je aardiger omdat hij of zij je een gunst verleent door deze te beantwoorden.

Daarnaast verhoogt het stellen van vragen je geloofwaardigheid op nog een andere manier. Leergierigheid (door het stellen van vragen) blijkt immers één van de belangrijkste eigenschappen te zijn die je nodig hebt om succesvol te zijn in het bedrijfsleven. Door je leergierigheid te tonen en je lezers daarbij te betrekken vergroot je jouw positie als de thought leader in je vak.

Tip 3. Gebruik de kracht van Social Proof

Een ander feit over kennisleiderschap: je lezers geloven in je als een expert als andere lezers hetzelfde doen. Uit onderzoek blijkt dat 79% van internet-gebruikers evenveel waarde hechten aan online reviews als aan persoonlijke aanbevelingen.

Social proof is niet kant-en-klaar te verkrijgen, het heeft tijd nodig om op te bouwen. Een handige manier om dit sneller te bereiken is om branche-experts te vragen om bijdragen te leveren aan je digitale domein, zoals het schrijven van gastblogs of het geven van interviews.

Door jezelf met experts uit je branche te omringen, zullen je lezers je gaan beschouwen als "één van hen". 

Tip 4. Wees altijd eerlijk

Uiteraard moet je altijd eerlijk zijn (en gevonden worden) in alles wat je online onderneemt. Lezers hebben het namelijk heel snel door wanneer ze voor de gek worden gehouden.

Wees er bijvoorbeeld op je hoede voor om clickbait koppen te gebruiken. Hoe verleidelijk het ook lijkt om een sensationele kop te verzinnen, als het onderliggende artikel zijn belofte niet waarmaakt, doet dit een enorme afbreuk aan je geloofwaardigheid. 

Tip 5. Wees er niet bang voor om op tenen te gaan staan

In navolging op voorgaande betekent eerlijk zijn niet altijd dat je moet voldoen aan de heersende consensus.

Zolang als je jouw afwijkende mening kunt onderbouwen met bewijs en voorbeelden hoef je er niet bang voor zijn om de heersende mening uit te dagen en een alternatieve denk-richting onder de aandacht te brengen.

Een van de meest gevaarlijke valkuilen in content marketing is om volledig op veilig te spelen. Wanneer je helemaal niets bijzonders te melden hebt is de kans groot dat je lezers je niet zullen zien als een vooruitstrevende denker in je vakgebied.

Zoals je inmiddels zult begrijpen is het verkrijgen van thought leadership een complex proces en een stuk ingewikkelder dan het schrijven van wat algemene blogartikeltjes over onderwerpen uit je vakgebied. Door de psychologie erachter beter te begrijpen ben je beter in staat om kennisleiderschap op te bouwen.