Traffic verhogen? Werk met Unique Selling Point marketing!

Unique selling point marketing

Traffic-verhogen-Werk-met-Unique-Selling-Point-marketing-!Bij het lezen van deze titel denk je waarschijnlijk: ‘hoe dan?’. Dat snap ik. Want je focussen op één uniek punt van jouw organisatie én je traffic verhogen, klinkt paradoxaal. Toch is niets minder waar. Juist door enkele kernpunten (USP's) aan te wijzen, trek je precies die klant aan die bij jou past. Je kernpunten bepaal je niet zomaar. Want natuurlijk probeer jij alles wat je doet zo goed mogelijk te doen. Daarom is het lastig om te kiezen welk punt je precies uit wilt lichten. In dit blog geef ik je tips voor het bepalen van jouw Unique Selling Point en vertel ik je hoe je USP marketing inzet.

Inspiratie voor je Unique Selling point marketing

Vraag je je af hoe je tot je USP's kunt komen? Zodat je deze kunt inzetten voor je Unique Selling Point marketing? Hieronder drie voorbeelden waaruit je inspiratie kunt putten. 

Begin bij het begin

Als MKB-directeur startte je – hoogstwaarschijnlijk – met een idee. Of je nou een product of dienst verkoopt, het begon allemaal met dat gat in de markt. Ga terug naar dit moment. Wat was jouw unieke idee? Waarin ben jij je gaan specialiseren? Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn op de service of op de uitmuntende kwaliteit van jouw product. Zet op een rijtje waar het allemaal mee begon. En, belangrijker nog, kijk of je hier nog steeds mee bezig bent.

Vraag je medewerkers

Niet alleen jij weet waar je goed in bent. Jouw medewerkers zetten zich dag in, dag uit, in voor jouw bedrijf. Ga daarom het gesprek aan. Vraag hen wat ze goed vinden en waarom ze blij zijn dat ze bij jouw bedrijf werken. Zouden ze jouw product of dienst zelf ook kopen? Vraag hen waarom wel of niet. Door dit in kaart te brengen, ben je weer een stapje dichterbij jouw USP. O, en mooie bijkomstigheid: door in gesprek te gaan met jouw medewerkers, verbeter je ook nog eens je bedrijfscultuur en de werknemerstevredenheid.

Ken de markt

De volgende stap is het kijken naar jouw concurrenten. Wat doe jij anders? Wat onderscheidt jouw bedrijf van de rest? Grote kans dat je jouw USP al te pakken hebt. En daarbij ook jouw ideale klant. Het ontwikkelen van een Unique Selling Point begint van binnenuit, maar jouw klanten zijn hierin minstens zo belangrijk. Er is immers een reden waarom ze telkens weer terugkomen. Vraag aan jouw klanten waarom ze tevreden zijn. Hierdoor kom je erachter wat jou uniek maakt.

Je Unique Selling Points in kaart gebracht?

Oké. Korte recap. Je hebt jezelf afgevraagd wat jou uniek maakt, je hebt jouw medewerkers uitgehoord. De markt is onderzocht en jouw klanten hebben hun mening gegeven. Dan is het tijd voor het belangrijkste punt: het vinden van jouw USP. Zet op een rijtje wat uit je vooronderzoek is gekomen. Als het goed is, zie je hierin een bepaald patroon terug. Verschillende kernwaarden komen steeds terug, waardoor je vrij eenvoudig bepaalt wat jouw bedrijf uniek maakt. En dan kun je verder!

Meer traffic? Wees consequent

Kernwaarden? Check. Tijd voor een Unique Selling Point marketing strategie. Door je te richten op jouw kernwaarden, trek je namelijk klanten aan die bij jou passen. En dat zijn waardevolle klanten, want deze blijven terugkomen. Zeker de moeite waard dus. De gouden tip die ik hierin heb is: wees consequent. Is service jouw USP? Laat dit dan in alle kanalen terugkomen. Reageer bijvoorbeeld binnen 24 uur op berichten, ga voor snelle en goede telefonische hulp en schrijf e-books en whitepapers om jouw klanten te helpen. Maar niet alleen in jouw gedrag moet je jouw kernwaarden laten zien. Denk ook aan visuele communicatie. Kleurgebruik, afbeeldingen en video’s spelen een grote rol. Volgens de Cisco Study 2014 zal in 2017 69% van de communicatie via beelden plaatsvinden. Focus dus ook op deze vorm van communicatie.

Wees haantje de voorste

Wees in jouw Unique Selling Point marketing strategie geen kip zonder kop. Ontwikkel een heldere visie met betrekking tot jouw kernwaarden. Wees haantje de voorste. In de positieve zin van het spreekwoord. Zorg ervoor dat jij uniek bent en vooroploopt in jouw niche. Besteed tijd en aandacht aan jouw USP en weet dat klanten voor je winnen en behouden moeite kost. En dat is niet erg. Want wanneer jij compleet achter jouw Unique Selling Point staat, is het een geweldige uitdaging.

Houd jij jezelf al bezig met USP marketing? Ik ben benieuwd hoe jij jouw kernwaarden gebruikt om meer (potentiële) klanten te bereiken. Wil je meer weten over Inbound Marketing in het algemeen? Lees dan onderstaand e-book.